Presa de azi: Adio spatiul Schengen! Ce pierde Romania?

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 08:43
6164 citiri
Presa de azi: Adio spatiul Schengen! Ce pierde Romania?
Foto: Reuters

In prag de Sarbatori, Romania a pierdut o sansa de afirmare pe plan extern, insa pe plan intern, politicienii isi continua actiunile suprinzatoare, prin care s-au remarcat de-a lungul anului, drept urmare calca in picioare intelegeri, dau milioane de euro pe salariile preotilor si reglementeaza sexul in inchisori.

Daca la inceputul saptamanii premierul "s-a facut frate cu Opozitia ca sa treaca bugetul", intre timp s-a razgandit. Adevarul scrie in editia de marti ca PD-L a incalcat intelegerea cu PSD si PNL, in timp ce Puterea scrie, in editia de miercuri, ca Boc a reglementat sexul in inchisori inaintea bugetului si a salariilor pe 2011.

Gandul titreaza ca statul roman da, in 2011, 60 de milioane de euro pentru salariile a 35.000 de preoti si dascali. Scriind despre buget, Romania Libera prezinta in editia de miercuri o lista a celor care sunt invingatori si a celor care sunt invinsi.

Si in timp ce toata lumea era preocupata de buget, a venit vestea proasta. Jurnalul National anunta ca e oficial: Franta si Germania ne tin pe tusa, iar Evenimentul Zilei scrie ca ne luam adio de la spatiul Schengen!

Adevarul: PD-L a incalcat intelegerea cu PSD si PNL

Daca la inceputul saptamanii Opozitia si-a negociat cu Puterea voturile, Adevarul scrie in editia de miercuri ca PD-L a incalcat intelegerea facuta.

Parlamentarii Puterii au refuzat sa aloce bani si pentru colegiile reprezentate de senatorii si deputatii Opozitiei. Drept urmare acestia au ramas fara finantari pentru alimentari cu apa, canalizare, iluminat public, scoli sau drumuri.

Incalcarea intelegerii a provocat nemultumirile parlamentarilor PSD si PNL. "Sunteti vreodata seriosi?", i-a intrebat liderul deputatilor PSD Mircea Dusa pe parlamentarii Puterii. "Respectati aceste angajamente. Aveti onoare", le-a cerut liberalul Victor Paul Dobre, la randul sau, parlamentarilor din majoritatea parlamentara.

"Eu nu am spus in Comisii ca in plen aceste amendamente trec. Am spus ca vor fi supuse votului," a replicat ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu.

Gandul: Statul roman da 60 milioane de euro pentru salariile a 35.000 de preoti si dascali

Daca Opozitia nu mai primeste bani, Puterea a gasit cui sa ii dea. Gandul titreaza in editia de miercuri ca potrivit Legii bugetului de stat pe 2011, contributia statului la salarizarea personalului de cult va creste anul viitor cu 9,12 %, de la 227.856.000 lei la 248.637.000 lei, adica echivalentul a 59,2 milioane euro.

Reprezentantii Secretariatului de stat pentru Culte spun insa ca diferenta este data de rectificarile aparute in cursul anului 2010, deci nu e vorba de o majorare.

Pe de alta parte, in Legea bugetului de stat se arata ca si contributia statului la salarizarea personalului neclerical - estimat la circa 20.000 persoane - va creste in anul 2011 cu 30%, ajungand la 1.958 mii lei.

Romania Libera: Invingatorii si invinsii bugetului pe 2011

Romania Libera face, in editia de miercuri, o lista cu invingatorii si invinsii bugetului pe 2011.

In zona protectiei sociale a sanatatii si a activitatilor culturale statul va da cu 15% mai putini bani, insa anul viitor Romania va aloca cu titlu de cofinantare 13,69 miliarde lei, adica 3,25 miliarde euro. Sumele disponibilizate in plus sunt cu 54,44% mai mari in cazul finantarilor rambursabile si cu 40,14% pentru cele nerambursabile, comparativ cu 2010.

Bugetul se bazeaza pe o crestere economica de 1,5 % si pe un deficit bugetar de 4,4% din PIB, fata de 6,8% in acest an.

Tot in 2011 peste 5 miliarde de lei vor fi colectate in plus doar din TVA si accize, iar in privinta cheltuielilor de personal, al caror nivel trebuie sa ramana la cel din 2010, conform intelegerilor cu FMI si Comisia Europeana, sporul salarial de 15% pentru anul viitor promis de premier se bazeaza pe ipoteza taierii primelor de vacanta, a celui de-al 13-lea salariu, incluse in contractele colective de munca dar a caror disparitie nu este consfintita de nici o lege.

Puterea: Boc a reglementat sexul in inchisori inaintea bugetului

Desi bugetul a fost o problema spinoasa, Puterea scrie in editia de miercuri ca premierul a reglementat sexul in inchisori inaintea bugetului si salariilor pe 2011.

Un nou text de lege emis de Guvern modifica vechile reglementari ale traiului in inchisori. Iar printre acestea se numara si vizitele conjugale ale populatiei din inchisori. Pe langa alte modificari din decembrie vizita intima, pentru un detinut, se aproba de directorul locului de detinere, la solicitarea scrisa a persoanei private de libertate.

Persoanele private de libertate beneficiaza trimestrial de vizita intima, cu durata de doua ore. Prin exceptie, frecventa vizitei intime poate fi lunara, pentru primul an dupa incheierea casatoriei, in cazul persoanelor care s-au casatorit in timpul detentiei.

Vizita se va desfasura cu acordul directorului penitenciarului, care va stabili totodata si momentul acesteia, informand in timp util sotii.

Jurnalul National: E oficial: Franta si Germania ne tin pe tusa

In timp ce politicienii erau preocupati de bani si sex, Romania a primit o "palma" din afara. Jurnalul National titreaza in editia de miercuri ca Romania si Bulgaria nu reunesc conditiile necesare pentru a deveni membre ale spatiului Schengen in martie 2011. Aceasta este pozitia, de-acum foarte oficiala, a Frantei si Germaniei.

"Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate si cand cele doua state vor incepe progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a reformei sistemului judiciar", se arata in scrisoare.

Evenimentul Zilei: Adio spatiul Schengen! Ce pierde Romania?

Evenimentul Zilei face o lista cu lucrurile pe care le pierde Romania dupa ce a spus adio spatiului Schengen.

Principalele pierderi sunt: dezamagirea investitorilor straini si lovitura de imagine data Romaniei.

Prin amanarea aderarii, romanii ar pierde posibilitatea ca din martie 2011 sa circule liber in cele 25 de state membre Schengen prin ridicarea controalelor intre frontierele interne, principalul beneficiu al calitatii de tara membra. Eliminarea controalelor va fi compensata printr-un pachet de masuri suplimentare.

Pe langa asta, experti guvernamentali care se ocupa de implementarea masurilor menite sa asigure aderarea Romaniei la spatiul Schengen sustin ca cererea Frantei si a Germaniei de a amana acest proces are implicatii mai degraba legate de imaginea tari.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#buget 2011 PDL, #aderare Romania spatiul Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
auzi , ce scriu astia - pricipalele pierderi sunt - dezamagirea investitorilor straini si lovitura de imagine data Romaniei - deci inseamna ca de fapt nu am pierdut nimic - investitorii straini nu mai pot dormii noaptea si despre imagine ... va las pe voi