Presedintele popularilor europeni i-a scris lui Orban pentru a-i cere raportul Scheval

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 23:51
1977 citiri
Presedintele popularilor europeni i-a scris lui Orban pentru a-i cere raportul Scheval

Joseph Daul, presedintele popularilor europeni, cel mai mare grup din Parlamentul European, i-a cerut presedintelui in exercitiu al Consiliului Uniunii Europene, Viktor Orban, sa inmaneze PE raportul SCHEVAL referitor la stadiul pregatirii Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Schengen.

"Grupul PPE spera ca, in interesul transparentei si al eficientei, Consiliul va inmana acest document Parlamentului European, pentru informare, cat mai curand posibil", subliniaza Joseph Daul intr-o scrisoare trimisa lui premierului Ungariei, Viktor Orban.

Partidul aflat la guvernare in Ungaria, ca si cele din Romania si Bulgaria fac parte din familia politica a PPE.

Parlamentul European este consultat in legatura cu aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, iar grupul PPE considera ca trebuie sa-si fundamenteze avizul pe baze reale, arata un comunicat al PPE.

Europarlamentarii din comisia pentru justitie si afaceri interne (LIBE) s-au plans recent de lipsa de transparenta si politizarea practicata de statele membre cand se decide ce tara poate adera la Schengen.

Potrivit unor relatari de presa, la sfarsitul lunii ianuarie Consiliul European a refuzat sa prezinte Parlamentului European rapoartele de progres pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Motivul dat de Consiliu a fost ca rapoartele sunt confidentiale si neconcludente.

In conditiile in care accesul la documente este in continuare restrictionat pentru Parlamentul European - al carui rol ramane pur consultativ pe chestiunea extinderii Schengen, in pofida sporirii prerogativelor in materie de politie - europarlamentarii spun ca a venit vremea ca intregul sistem sa fie reformat.

Raportorul comisiei LIBE, portughezul Carlos Coelho, a spus ca a primit acces la rapoarte, dar nu poate face copii si nici nu poate lua notite. Ceilalti membri ai comisiei nu au primit aprobarea de a citi documentele, ceea ce face problematica discutarea subiectului. Coelho s-a declarat surprins si ingrijorat de decizia Consiliului, spunand ca ea lezeaza activitatea Parlamentului.

"Vom incepe discutiile despre noul sistem de evaluare Schengen cand Parlamentul va avea putere de decizie. Deocamdata suntem doar consultati, dar nici macar nu avem acces la rapoartele expertilor", a declarat europarlamentarul portughez Carlos Coelho, citat de EUObserver.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#raport SCHEVAL, #Romania Schengen , #Schengen