Presedintele Senatului olandez: Pentru Schengen, justitia din Romania sa respecte regulile europene

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:03
3853 citiri
Presedintele Senatului olandez: Pentru Schengen, justitia din Romania sa respecte regulile europene
Foto: Arhiva

Presedintele Senatului din Olanda, Fred de Graaf, a declarat, vineri, dupa discutia cu omologul Crin Antonescu, ca pentru a fi parte a Tratatului Schengen justitia din Romania trebuie sa fie la nivelul regulilor europene in domeniu.

"Raportul MCV mentioneaza si ca in privinta aspectelor judiciare Romania trebuie sa accelereze si sa finalizeze reformele. Pentru ca aveti nevoie de aceste instrumente in interiorul Tratatului Schengen.

Aveti nevoie de o lege penala buna, de o lege civila buna, aveti nevoie de proceduri judiciare corecte, de un sistem judiciar care sa fie capabil sa faca fata regulilor europene", a afirmat Fred de Graf, intrebat despre cum interpreteaza rezultatele raportului Comisiei Europene si daca mai vede o legatura intre MCV si aderarea la Schengen.

Totodata, el a recunoscut ca in raportul MCV Romania a primit "o nota buna" privind rezolvarea corecta din punct de vedere constitutional a crizei politice din 2012.

Nota buna pentru rezolvarea crizei politice

"Romania a primit o nota mare de la Comisia Europeana cu privire la modul in care a tratat criza politica de anul trecut, s-a facut corect din punct de vedere constitutional, ceea ce este foarte important de notat", a spus de Graaf.

El a subliniat ca Tratatul Schengen este important pentru tarile membre avand in vedere "dificultatile situatiei economice si politice din Europa si evolutiile din zona mediteraneana".

"Este o situatie complexa si sunt increzator ca, avand in vedere si informatiile primite de la colegii din Romania, ca tara dumneavoastra este aproape de finalul acestei faze si speram cu totii ca va veni in curand si momentul cand Romania va putea adera la spatiul Schengen", a spus el.

Pe de alta parte, intrebat direct daca guvernul olandez mai face legatura intre MCV si Schengen, Fred De Graaf a evitat sa dea un raspuns exact. "Ma tem ca nu va pot raspunde exact la intrebare, pentru ca, asa cum stiti, deciziile privind Schengen nu apartin in totalitate Parlamentului, ci este o decizie a Guvernului.

Ponta i-ar face responsabili pe bulgari pentru esecul intrarii Romaniei in Schengen

Probabil stiti ca pe 6-7 martie va fi inca o intalnire la Bruxelles cu privire la Schengen si aderarea Romaniei. Vor fi discutii intre diferitele parti inainte de 6-7 martie si stiti ca si noi si alte tari am facut un acord cu Romania despre unii pasi care trebuie facuti inainte de aderarea la Schengen", a afirmat oficialul de la Haga.

De asemenea, el a aratat ca, din punctul sau de vedere, ca parlamentar, spera ca discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei sa fie "incheiata cat mai repede". "Suntem de acord si asupra faptului ca scopul final, si al relatiei noastre parlamentare, este sa inchidem cat mai repede acest subiect si sa trecem mai departe sa facem si alte lucruri mai importante decat a discuta intrebarea daca sunteti pregatiti sau nu", a afirmat el.

Prietenul la nevoie se cunoaste

Totodata, presedintele Senatului olandez a punctat ca diferenta de opinii dintre Romania si Olanda nu a fost in ultimii ani cu privire la scopul final al aderarii la Schengen, ci la momentul aderarii si nivelul de pregatire al tarii noastre. "Cu privire la problema Schengen, una dintre colegele dvs. a spus niste cuvinte foarte adevarate: 'prietenul la nevoie se cunoaste' (a friend in need is a friend indeed).

Olanda nu si-a schimbat inca pozitia fata de intrarea Romaniei in Schengen (Video)

Si a avut dreptate, dar eu cred ca este foarte important ca nu avem diferente de opinii cu privire la rezultatul final pe care dorim sa il obtinem, suntem cu totul de acord cu asta. Singura discutie pe care o avem este momentul, daca sunteti pregatiti sau nu sau daca sunteti aproape gata, aceasta este intrebarea pe care o discutam in ultimii ani", a afirmat de Graaf.

Pe de alta parte, oficialul olandez a recunoscut ca, din punct de vedere al criteriilor tehnice, Romania este pregatita pentru aderarea la Schengen. "Iar din punct de vedere tehnic, sunteti pregatiti, asta e sigur", a mai spus el.

Fred de Graaf este membru al partidului liberal VVD (Partidul pentru Libertate si Democratie), din care face parte si premierul Mark Rutte. De Graaf efectueaza in perioada 21-23 februarie o vizita la Bucuresti, la invitatia presedintelui Senatului Romaniei, Crin Antonescu. El va mai avea vineri intalniri cu membrii comisiilor de afaceri externe si afaceri europene din Parlamentul Romaniei, cu presedintele Camerei, Valeriu Zgonea si cu presedintele Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#presedinte Senat Olanda Romania, #Olanda Romania Schengen, #presedinte Senat Olanda Crin Antonescu , #Schengen