Presedintia UE: Vom reveni asupra aderarii Romaniei la Schengen cand vor fi conditii favorabile

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 22:50
3511 citiri
Presedintia UE: Vom reveni asupra aderarii Romaniei la Schengen cand vor fi conditii favorabile

Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE.

"In ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria, astazi am putut doar sa evaluam situatia la zi. Consiliul a luat nota de declaratia comuna a Romaniei si Bulgariei si va reveni asupra acestei probleme, fara intarziere, atunci cand vor exista conditii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinta de presa de la finalul reuniunii JAI de joi.

La insistentele jurnalistilor privind o data mai exacta pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un raspuns, reiterand necesitatea "unor conditii favorabile" pentru aderarea celor doua state la spatiul Schengen.

Rugata sa comenteze declaratia prezentata de Romania si Bulgaria, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a precizat doar ca e "o declaratie unilaterala", care va figura in Protocolul reuniunii.

Resemnare pe Schengen - Ponta: Cand isi termina toate alegerile lor, noi suntem pregatiti

Romania si Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, o declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare a deciziei, potrivit unui comunicat MAE.

Totodata, cele doua tari reitereaza faptul ca au "un nivel inalt de pregatire pentru aderare", ca urmare a "unor investitii semnificative si a eforturilor constante ale autoritatilor competente", fapt confirmat de evaluarile efectuate si recunoscut de catre Consiliul UE si Parlamentul European inca din 2011.

Romania considera ca o noua discutie la Consiliul JAI privind aderarea la Spatiul Schengen fara "perspectiva unei decizii politice care sa intruneasca unanimitatea este de natura sa perpetueze acest blocaj, care nu ii poate fi imputat, dat fiind faptul ca a indeplinit toate criteriile prevazute de acquis-ul Schengen", mai precizeaza sursa citata.

Romania si Bulgaria au precizat ca vor solicita reluarea discutiei in cadrul Consiliului, fara intarziere, in momentul in care este intrunita unanimitatea.

De asemenea, cele doua state au invitat partenerii europeni sa raspunda, in cel mai scurt timp posibil, "asteptarilor legitime" privind o decizie pozitiva de aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in conformitate cu prevederile Tratatului de aderare.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Lituania Romania Bulgaria aderare UE, #Romania consiliu JAI, #Romania decizie aderare Schengen , #Schengen