Purtator de cuvant CE: Raportul MCV va fi prezentat pana la sfarsitul acestui an

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 18:23
1480 citiri
Purtator de cuvant CE: Raportul MCV va fi prezentat pana la sfarsitul acestui an
Foto: Arhiva

Purtatorul de cuvant al CE, Olivier Bailly (foto), a declarat miercuri ca raportul MCV urmeaza sa fie publicat pana la sfarsitul acestui an, dupa ce ministrul MAEur, Leonard Orban, declarase luni ca va fi publicat in ianuarie.

"Ramanem la ceea ce s-a spus in vara, ca intentionam sa prezentam raportul inainte de sfarsitul acestui an. Nu am o data precisa, in noiembrie sau decembrie. Asta ramane pozitia noastra asupra raportului", a spus Olivier Bailly, raspunzand unei intrebari, la briefingul de presa al CE.

Comisia Europeana a anuntat in iulie, ca un nou raport MCV va fi publicat pana la sfarsitul acestui an.

Ministrul MAEur, Leonard Orban, a declarat luni, ca, din ultimele informatii, raportul MCV ar putea fi publicat in ianuarie 2013.

"E prematur sa discutam despre acest raport, din ultimile informatii pe care le avem, raportul nu va veni decat undeva in luna ianuarie. Pana in luna ianuarie se pot intampla multe lucruri", a precizat Leonard Orban, in cadrul unei conferinte de presa.

Olanda asteapta acest raport pentru a lua o decizie privind aderarea la Schengen. Ceea ce inseamna ca, daca raportul apare in ianuarie, la Consiliul JAI din decembrie, nu se va putea lua o decizie sau stabili un calendar pentru aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei.

Ministrul de interne, Mircea Dusa, a declarat, la 25 octombrie, ca el si omologul bulgar au insistat la Consiliul JAI de joi ca in decembrie sa se ia o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, propunere sustinta de presedintia cipriota si de comisarul Cecilia Malmstrom.

Intrebat de tarile care se opun aderarii celor doua tari, Mircea Dusa a precizat ca nu au existat alte interventii pe acest subiect. Totodata, oficialul roman a reamintit ca aderarea la Schengen nu poate fi conditionata de MCV.

La Consiliul JAI de saptamana trecuta s-a analizat stadiul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, luarea unei decizii fiind amanata pentru 2013 din cauza evolutiilor recente de la Bucuresti care nu permit un consens pe Schengen, au precizat surse europene.

Consensul nu este posibil deoarece mai multe tari, printre care Germania, Franta, Olanda si Belgia, se opun aderarii celor doua state, desi acestea au indeplinit criteriile tehnice.

Evenimentele din aceasta vara din Romania sunt inca proaspete in memoria europenilor si unele tari privesc cu neincredere promisiunile autoritatilor de la Bucuresti privind respectarea statului de drept.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei cipriote a UE, Nikos Christodoulides, si-a exprimat speranta ca se va putea lua o decizie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen la reuniunea JAI din decembrie.

"In ceea ce priveste informatia ca decizia va fi amanata pana in februarie 2013, Presedintia cipriota nu este la curent si nu impartaseste acest plan. Trebuie retinut ca aceasta chestiune va fi pe agenda Consiliului JAI din decembrie", a subliniat Nikos Christodoulides.

Discutiile privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen care ar fi trebuit sa aiba loc la Consiliul JAI din octombrie au fost amanate pentru februarie 2013, dupa raportul MCV pentru Romania, potrivit European Voice.

Conform European Voice, amanarile repetate privind luarea unei decizii au legatura cu dorinta ministrilor de interne din UE de a vedea mai intai raportul MCV pentru Romania.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#raport MCV decembrie, #raport decembrie Schengen , #Schengen