Puscas: Sansele ca Romania sa intre in Schengen in acest an sunt foarte mici

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 14:26
1805 citiri
Puscas: Sansele ca Romania sa intre in Schengen in acest an sunt foarte mici
Foto: Arhiva

Situatia este mai complicata pentru Romania in perspectiva aderarii la Spatiul Schengen, dupa demisia Guvernului olandez, considera fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, director al Institutului de Studii Internationale din Cluj-Napoca.

Acesta a precizat, la RFI Romania, ca sansele ca Romania sa intre in spatiul de libera circulatie in acest an sunt "foarte mici".

"Sunt foarte mici sansele pentru asa ceva. Eu m-as bucura macar daca s-ar putea lua o decizie de calendar, o decizie pozitiva, evident, de calendar pentru Romania".

Intrebat ce inseamna pentru Romania demisia Guvernului olandez, din perspectiva Schengen, Vasile Puscas a raspuns: "Din pacate, procedura decizionala pentru temele europene in Olanda are in vedere o relatie intre Guvern si Parlament si aceasta relatie evident este foarte fragila in momentul de fata. Deci situatia este mai complicata deja pentru Romania, fiindca un Guvern de tranzitie care va fi pus sa organizeze alegerile nu se va implica intr-o formulare de decizie de acest gen".

Olanda a conditionat aderarea Romaniei la Schengen de accelelrarea reformelor in justitie. Haga asteapta doua rapoarte pozitive ale Comisiei Europene in privinta justitiei din Romania. Primul a fost deja publicat, urmeaza al doilea, in aceasta vara.

Vasile Puscas nu se asteapta insa la o schimbare radicala a situatiei in favoarea Bucurestiului.

"Sigur, ar putea sa existe mai ales o influenta politica in Parlamentul din Haga, in situatia in care in vara va fi prezentat un raport pentru Romania si Bulgaria foarte favorabil in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, deci de functionare a statului de drept, insa din pacate, semnalele nu sunt chiar de genul acesta nici de la Bruxelles", spune fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.

Citeste mai multe despre Vasile Puscas: Sansele ca Romania sa intre in Schengen in acest an sunt foarte mici pe RFI Romania.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Psucas sanse mici Schengen, #aderare Romania Schengen 2012 Puscas , #Schengen