Opinii: Ramanem o tara de mana a doua

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Decembrie 2010, ora 07:33
2841 citiri
Opinii: Ramanem o tara de mana a doua
Explicatie foto: Monumenul Schengen din orasul Schengen (Luxemburg)

Romania ramane o tara de mana a doua a Uniunii Europene din cauza coruptiei si a criminalitatii.

Acesta este verdictul aspru dat de doua dintre cele mai mari puteri europene, Franta si Germania, care se opun intrarii noastre in spatiul Schengen in primavara anului viitor.

Nu este neaparat o surpriza. Semnale au existat de mai multa vreme si au fost dezvaluite de chiar presedintele Traian Basescu, insa certitudinea ramane greu de digerat.

Sigur, putem discuta despre onestitatea motivelor Frantei, marele nostru aparator pana la pierderea contractelor de la Cernavoda. Putem protesta spunand ca, in mod normal, intrarea in spatiul Schengen era conditionata strict de criteriile tehnice, indeplinite in cea mai mare masura.

Insa dincolo de pozitiile oficiale, daca suntem onesti, trebuie sa recunoastem ca verdictul este meritat, iar Parisul si Berlinul nu fac decat sa-si apere propriile interese si proprii cetateni.

Caci Romania va avea de acoperit cele mai grele frontiere ale UE, cu spatiul ex-sovietic, in principal cu Ucraina, si cu Serbia. Pe acolo poate intra in Europa un aflux masiv de crima organizata, de care este firesc ca aceasta sa se teama. Iar o tara cu functionari atat de copupti, cu autoritati atat de slabe, cu politisti infratiti cu interlopii, nu prezinta niciun fel de garantie ca va face fata acestei provocari.

Europa s-a mai fript o data cu noi si ne-a primit nepregatiti, apoi a ratat posibilitatea de a activa clauza de salvgardare pe Justitie, crezand in promisuni si angajamente. A invatat probabil ca Romania se tine cat de cat de ele doar daca e tinuta in sah, prin monitorizari si amanari.

Poate ca nu e cinstit sa fie inventate alte criterii de respingere decat cele convenite, dar noi am fost vreodata cinstiti in relatia cu Europa, dupa ce n-am vazut cu sacii in caruta? Am facut ceea ce ne-am angajat in Justitie si combaterea coruptiei?

Al cui este esecul? Putem spune ca al intregii clase politice, care corupta fiind pana in maduva oaselor nu avea cum sa declanseze o reala ofensiva anticoruptie. Dar, in primul rand, este al actualei puteri, adica al PD-L si al lui Traian Basescu.

Democrat liberalii guverneaza de doi ani de zile, timp in care n-au facut altceva decat sa arate ca sunt la fel de imorali si corupti ca social democratii. Isi imagineaza cineva ca de la Berlin si Paris nu s-a vazut votul in cazul Ridzi, nu s-a auzit de Antonie Solomon sau de Gheorghe Falca si procesul lui de coruptie, sau scandalul Fatuloiu, sau fericita simbioza a soricilor din politie cu mararii interlopi, sau jaful din caile ferate recunoscut de chiar Anca Boagiu?

Isi imagina cineva ca europenii sunt tampiti si nu vad salile de sport construite in comune cu populatie de bunici sau stadioanele din satele fara echipa de fotbal? Isi imagina cineva ca firmele franceze si germane nu povestesc cum sunt jumulite de functionarime, cat si cui trebuie sa "centreze" pentru fiecare detaliu al afacerii, de la nivelul politicianului pana la cel al unei casiere? Isi imagina cineva ca la Paris si Berlin nu se stie de contractele aditivate prin care se scurg bani publici in buzunare private?

Traian Basescu da vina pe CSM. Are si aceasta instititutie partea ei imensa de vina. Dar nu este principala vinovata. Mai vinovat este presedintele insusi care a tolerat cancerul din propriul partid, care a asistat initial impasibil, apoi neputincios la pesedizarea PD-L, care a consimtit sa se dea legat in mainile baronilor PD-L pentru a obtine al doilea mandat cu metodele lor, care l-a pastrat pe Emil Boc premier chiar si dupa ce acesta a dovdit ca nu tine lucrurile sub control si este tras de sfori de catre greii corupti ai partidului stat.

Mai vinovat este Traian Basescu care a uitat de anticoruptie si reforma politica, atunci cand PD-L s-a lepadat de ele, care a tacut privind batjocorirea in PD-L a Monicai Macovei si a criteriilor promovate de ea, ca doar "partidul nu este atat de stramb incat sa trebuiasca indreptat".

Doua proiecte majore a avut presedintele in acesti 6 ani de cand este la putere: ridicarea monitorizarii pe Justitie si intrarea in spatiul Schengen. Le-a ratat pe amandoua deocamdata si, in mod real, nu prea are pe cine sa dea vina. De doi ani de zile esecul este imputabil tocmai partidului pentru care a garantat la fiecare rand de alegeri si pe care, cu exceptia unor mici ciupituri, nu a incetat sa-l mangaie pe cap chiar si dupa ce i-a scapat de sub control.

Degeaba se rasteste domnia sa, in stil Adrian Nastase, catre UE spunandu-le ca Romania s-a saturat de monitorizari. Probabil ca si Bruxelles-ul s-a saturat de Romania.

Dar cum ei nu prea mai pot scapa de noi, la fel si noi nu vom scapa de verificari pana cand nu vom merita sa scapam. Si pana la urma, acesta este chiar un lucru bun. Daca nu suntem in stare sa ne vedem singuri interesul, macar sa ni-l impuna altii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Romania ratare intrare Schengen, #Romania Schengen, #vinovati ratare intrare Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza adevar
adevar
rank 1
CINE POATE SA CONCEAPA O TARA DE MANA INTAIA,O ROMANIE MACINATA LA VITEZA MAXIMA DE O...MOARA PUTERNICA-OPOZITIE SI MASSMEDIA,CAND