Ziare.com

Reactii la votul PE pe rezolutia speciala Schengen: Este un puternic semnal politic

de Camelia Badea
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 21:04

   

Reactii la votul PE pe rezolutia speciala Schengen: Este un puternic semnal politic
Adoptarea, joi, de catre Parlamentul European a unei rezolutii speciale de sustinere a aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost primita cu incredere si speranta de catre oficialii romani.

"Imi exprim speranta ca mesajele pozitive venite dinspre Parlamentul European vor fi evaluate la reala lor semnificatie politica si vor deveni argumente suplimentare pentru ca toate statele membre sa sustina aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen si sa adopte cat de curand o decizie favorabila", a subliniat ministrul de Externe Teodor Baconschi, intr-un comunicat remis presei.

Acesta considera ca votul dat joi in PE constituie o recunoastere a eforturilor depuse pana in prezent de tara noastra pentru securizarea frontierelor externe ale UE, fiind in acelasi timp si un apel ferm ca toate statele membre sa isi onoreze angajamentele asumate conform cadrului juridic din UE in privinta criteriilor de aderare la spatiul Schengen.

Ministerul Afacerilor Externe saluta, totodata, faptul ca grupurile politice si parlamentarii europeni, in general, au adoptat pe tot parcursul dezbaterii parlamentare, care a precedat votului, o atitudine constructiva si foarte principiala. Au recunoscut nivelul avansat al pregatirii Romaniei, si, pe cale de consecinta, au declarat deschis sustinerea pentru aderare, se mai arata in comunicatul MAE.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a salutat decizia PE si le-a transmis multumiri colegilor europarlamentari pentru votul dat.

"Acesta dovedeste hotararea Parlamentului European, institutia UE cu cea mai mare legitimitate democratica, de a veghea la respectarea atat a cadrului legislativ formal, cat si a normelor si valorilor care unesc natiunile europene. Prin acest demers, Parlamentul European arata ca se situeaza deasupra politicilor partizane si ca este imun la microbul populismului", apreciaza Roberta Anastase.

Primvicepresedintele PDL mai considera ca rezolutia PE arata ca "avem aliati loiali si influenti atunci cand respectam regulile comune si ne achitam cu demnitate si corectitudine de indatoririle noastre de stat membru".

De asemenea, Roberta Anastase afirma ca are convingerea ca "acest puternic semnal politic va fi urmat de decizia fireasca a guvernelor statelor membre ale UE de a debloca procesul de aderare".

"Plenul a votat cu o larga majoritate o rezolutie care cere Consiliului European sa permita accesul Romaniei si al Bulgariei la Schengen intrucat cele doua tari au pus in aplicare acquis-ul din acest domeniu. Nu s-a cerut o inregistrare a votului, asa ca nu se poate sti daca au fost mai multi sau mai putini votanta decat in iunie. Semnalul politic e clar: PE sustine aderarea noastra la Schengen", a comentat pe blog si europarlamentarul Cristian Preda.

Adoptarea Rezolutiei PE survine pe fondul amanarii deciziei de extindere a Spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria.

Parlamentul European se pronuntase deja in favoarea extinderii Schengen printr-o Rezolutie, adoptata la 8 iunie 2011, prin care a acordat avizul sau conform pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

La reuniunea Consiliului UE din 9 iunie 2011, a fost confirmata incheierea cu succes a evaluarii Schengen pentru Romania si Bulgaria, fiind stabilita rediscutarea dosarului la reuniunea din 22 septembrie a Consiliului JAI.

Din pacate, la acest Consiliu JAI nu s-a putut intruni unanimitatea pozitiva necesara pentru ca Romania si Bulgaria sa intre, chiar si partial, cu frontierele aeriene, in Spatiul Schengen, din cauza rezervelor exprimate de doar doua state membre, Olanda si Finlanda.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3010 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dacă n-ar fi buturuga mică... Pană nu se inlătură sistemele de vot

ale unanimitătii si consensului, nu mai intră nimeni!

 

un puternic semnal politic

Da, este.

...spre deziluzia opozitiei....

uslamista!

Statele UE sunt prietene cand totul merge bine

Cnad merg rau dau vina pe altii.
Ceea ce a facut Olanda si Finlanda a fost sa dea vina pe noi pentru cele cateva zeci de milioane de imigranti pe care le avea UE inainte sa intram noi.
Romania si Bulgaria n-au avut colonii asa ca africanii,asiaticii si sudamericanii prezenti in restul tarilor nu sunt opera noastra ci a Belgiei,Olandei,Spaniei,Frantei,Marii Britanii,Italiei.
Aceste tari si-au adus colonii acasa la ei si acum plang ca se revolta,ca trafica cu droguri si se prostitueaza.

Semnalul dat de parlamentarii UE este foarte important...

...pentru Guvernul Romaniei. Va aduceti aminte cu cata voluptate a criticat opozitia, si mas media partizana,pe ministrii de externe si interne,facand-ui vinovati pentru respingerea de catre JAI a aderararii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen? Acum se pare ca au primit respunsul corect din partea parlamentului european si speram ca le-a inchis gura! Indiferent ce va hotari JAI la urmatoare dezbatere pe aceasta tema, se vede de pe acum ca mortul este la extremistii olandezi si finlandezi. Din motive electorale, extremistii lor incalca principiile UE. Normal ar fi sa se adopte votul majoritar in toate forurile de decizie ale UE. Altfel se vor mai intampla blocaje subiective, neprincipiale, pe diverse teme si , uneori, din motive total nejustificate. Problema e ca Romania chiar a indeplinit toate criteriile de aderare iar vina se afla in alta parte.

 

cred ca Romania este privita cu destula Antipatie,

ca sa nu zic mai rau,de catre cancelariile occidentale care simt ponderea si importanta politica a fratilor mici din est,ce nu mai dau semne ca ar sta cu privirea in pamint cind vorbesc cu fratii mai mari din vest,ceea ce evident este pentru vestici o sfruntare si nerusinare.Fratii vestici au si ei principiul lui vintu infractorul dovedit ,care spune ca :aceasta nu este democratie caci voteaza toti ....aia !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor