Romania flutura steagul alb, in batalia pentru Schengen - EUObsever

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 14:21
7652 citiri
Romania flutura steagul alb, in batalia pentru Schengen - EUObsever
Foto: TheBSReport

Romania flutura steagul alb in batalia pentru Schengen, titreaza EUObserver, dupa ce autoritatile romane au anuntat ca nu vor lua masuri impotriva Croatiei, in ciuda semnalelor ca Franta si Germania vor amana intrarea tarii in spatiul Schengen.

Presedintele Traian Basescu s-a adresat judecatorilor si Guvernului meiercuri, avertizand ca masurile s-ar intoarce impotriva Romaniei. Ulterior, presedintele a declarat ca isi asuma reponsabilitaeta politica pentru intarzierea aderarii Romaniei la Schengen si a indemnat parlamentarii si judecatorii sa grabeasca procesele de coruptie, noteaza publicatia EU Observer.

"Din pacate, mecanismul de cooperare si verificare, cu sau fara voia noastra, a fost acceptat ca o conditie a intrarii in Spatiul Schengen. Eu imi asum responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei in Spatiul Schengen, pentru ca sunt seful statului, dar in acelasi timp e evident ca marile noastre probleme sunt cantonate in zona justitiei", a spus Basescu.

Publicatia aminteste si ca ministrul de Externe roman, Teodor Baconschi, a revenit asupra declaratiilor sale, acesta fiind primul care a amintit de posibilitatea Romaniei de a-si folosi dreptul de veto in cazul aderarii Croatiei.

Baconschi explica greseala "psihologica" legata de Schengen

A fost o greseala, din punct de vedere psihologic ca aderarea la Schengen a devenit o miza atat de mare, a declarat ministrul Teodor Baconschi, intr-un interviu pentru NewsIn, adaugand ca ca state membre importante din UE, precum Marea Britanie sau Irlanda, nu fac parte din Schengen, iar aceasta nu le afecteaza cu nimic.

"Haideti sa privim la situatia Croatiei. Noi sustinem orice extindere a Uniunii Europene in Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta sa se faca fara MCV, in conditiile in care, in cazul nostru, se mentine MCV", a declarat initial Teodor Baconschi, pentru "Adevarul", cu privire la intrarea in Schengen.

Aderarea Romaniei la Schengen, cel mai probabil amanata

Franta si Germania au anuntat ca ar putea bloca intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, dupa scandalul expulzarilor rromilor din vara in Franta si invocand problemele din justitie si problemele legate de coruptie.

Ministrul de Interne al Ungariei a declarat joi agentiei de presa DPA ca Romania si Ungaria mai au multe de facut in ceea ce priveste aderarea la Schengen, si alte surse din cadrul UE sustinand ca aderarea in martie nu este posibila. Toate semnalele din partea UE arata ca Romania nu ar putea intra in Schengen in martie si ca se asteapta progrese notabile in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, procedura de monitorizare in domeniul anticoruptiei impusa in 2007.

Autoritatile romane au reactionat dur initial, presedintele Basescu sustinand ca Romania nu va accepta sa fie discriminata in Uniunea Europeana si ca aderarea nu trebue conditionata de MCV, ci doar de criterii tehnice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#aderare Schengen, #Romania steag alb, #steag alb Schengen , #Schengen