Romania primeste ajutor pentru Schengen: PE voteaza o rezolutie extraordinara

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 13:41
5684 citiri
Romania primeste ajutor pentru Schengen: PE voteaza o rezolutie extraordinara
Foto: lauder-reut.eu

Deputatii europeni au finalizat rezolutia extraordinara prin care cer primirea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, in ciuda dreptului de veto exercitat de Olanda si Finlanda la ultimul Consiliu JAI.

Documentul in 8 puncte va fi votat saptamana viitoare, de plenul Parlamentului European, informeaza TVR. Textul final al rezolutiei a fost agreat de toate grupurile politice, cu exceptia conservatorilor si reformistilor europeni.

Deputatii atrag atentia ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de aderare la Schengen, asa cum au certificat deja, printr-un vot dat atat de europarlamentari, cat si ministrii de interne din tarile membre, la reuniunea din iunie, si, in pofida acestui fapt, luna trecuta ministrii de Interne au amanat luarea unei decizii pentru un termen neprecizat.

Rezolutia precizeaza ca nu pot fi impuse alte criterii statelor care sunt deja in curs de aderare la spatiul de libera circulatie.

Deputatii cer ferm o decizie exclusiv pe baza actualelor reguli Schengen, cu atat mai mult cu cat, se arata in document, Romania si Bulgaria au dovedit mereu ca sunt parteneri de incredere si au contribuit in mod constant la securitatea granitelor in aceasta parte a Europei.

Parlamentul European cere tuturor tarilor membre sa isi respecte angajamentele si sa nu dea intaietate populismului national.

Rezolutia va fi dezbatuta miercurea viitoare si va fi supusa la vot a doua zi.

Discutia din Consiliul Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene din 22 septembrie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost intrerupta dupa ore intregi de negocieri fara niciun rezultat. Astfel, Romania si Bulgaria nu au intrat in Schengen la termenul asteptat, nici macar partial, cu frontiera aeriana.

Schengen: Aderarea Romaniei, amanata pe termen nedeterminat

Discutiile au fost intrerupte la nivel de ministri, la solicitarea presedintiei poloneze a UE, care a incercat sa gaseasca o solutie la faptul ca Olanda si Finlanda au anuntat ca se vor opune prin veto aderarii Romaniei si Bulgariei.

Faptul ca aderarea nu a fost supusa la vot are si un aspect pozitiv, acela ca s-a evitat reluarea procedurilor, care ar fi avut loc in cazul in care s-ar fi votat iar Olanda si Finlanda s-ar fi opus.

Leonard Orban: Nu exista criteriul "incredere" inscris in tratatele Uniunii - Interviu Ziare.com

Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi reluat la Consiliul European din 17 octombrie, la nivel de sefi de state si de guverne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#rezolutie extraordinara Schengen, #PE rezolutie Schengen, #Romania Schengen , #Schengen