Romania si Bulgaria, in pericol de a pica cel mai mare test de la aderare incoace

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 18:17
3512 citiri
Romania si Bulgaria, in pericol de a pica cel mai mare test de la aderare incoace

Romania si Bulgaria sunt pe cale sa esueze in primul lor test de la aderarea la Uniunea Europeana, pe 1 ianuarie 2007, odata cu publicarea rapoartelor cruciale privind progresele din domeniul justitiei.

Romania are de infruntat critici fara precedent, din cauza incercarilor suspecte ale noului Guvern de a relaxa echilibrul institutional, in timp ce Bulgaria se confrunta cu acuzatii privind legaturile dintre oficialii guvernamentali si crima organizata, informeaza agentia Novinite, preluand EurActiv.

Prim-ministrul Victor Ponta a fost la Bruxelles, pe 12 iulie, unde a avut intalniri cu mai multi oficiali europeni, printre care Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy si Martin Schulz.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a chemat pe Ponta, saptamana trecuta, la Bruxelles, pentru a discuta "actiuni care par sa reduca puterile efective ale institutiilor independente, precum Curtea Constitutionala".

Premierul roman a ignorat decizia Curtii Constitutionale care a hotarat ca acesta nu este indreptatit sa reprezinte Romania la recentul summit european de la Bruxelles. Totodata, a fost emisa o ordonanta de urgenta, potrivit careia Curtea Constitutionala nu se mai poate pronunta pe hotararile Parlamentului.

Europarlamentarii germani conservatori au cerut chiar ca Romania sa fie sanctionata in baza Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, ceea ce poate avea ca efect chiar suspendarea dreptului de vot in cadrul Consiliului European.

Dupa intalnirea dintre Ponta si Barroso, Comisia a emis o declaratie de presa in care avertizeaza ca Guvernul trebuie sa respecte independenta justitiei, sa repuna in drepturi puterile Curtii Constitutionale si sa asigure ca deciziile sunt respectate, dar si sa faca din integritate o prioritate politica.

Ponta: Democratia din Romania are o problema

In schimb, Ponta le-a spus liderilor europeni ca tot ce a facut Guvernul sau a respectat Constitutia tarii, promitand sa schimbe unele decizii daca acestea sunt in contradictie cu standardele Uniunii.

"Romania nu va fi un caz de ingrijorare pentru partenerii sai europeni", a spus Ponta. Acesta a fost rugat sa comenteze calitatea democratiei din Romania, precizand ca mare parte dintre rapoarte sunt incorecte, admitand insa ca exista o problema.

"Aveti dreptate, exista oameni numiti politic si poate ar trebui sa intarim, in Constitutie, stabilitatea functiilor care nu sunt numite politic", a precizat prim-ministrul roman.

Si Bulgaria ar putea avea probleme

La randul sau, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Serghei Stanisev, fost premier al Bulgariei, a fost intrebat daca se teme ca tara sa ar putea fi impiedicata sa intre in spatiul Schengen din cauza tensiunilor politice cu Romania.

Stanisev a spus ca exista reguli si criterii clare pentru accederea la Schengen, care au fost indeplinite atat de Bulgaria si de Romania, adaugand ca nu este democratic sa se adauge orice alta conditie politica sau de alt fel.

Problema aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar putea fi pe agenda intalnirii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne, din luna septembrie.

Cu toate acestea, evolutiile politice din Bulgaria arata ca atat Bucurestiul cat si Sofia ar trebui sa se astepte la putine vesti bune dupa raportul Mecanismului pentru Cooperare si Verificare, care va fi publicat pe 18 iulie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania pericol aderare Schengen, #Romania raport MCV, #Bulgaria aderare spatiul Schengen, #aderare Schengen in pericol, #Romani raport MCV justitie , #Schengen