Romania si solidaritatea UE - De la cititori

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 17:43
3134 citiri
Romania si solidaritatea UE - De la cititori
Foto: schengenvisainfo.com

Romania a asteptat cu sufletul la gura intrarea in UE. Anul de gratie a fost 2007. Si, totusi, in acel moment, majoritatea tarilor UE au invocat fara motiv o clauza care a blocat accesul romanilor la piata europeana de munca, perioada prelungita ulterior la maximum posibil, sapte ani.

Nici macar nu incepuse criza economica. Unde era solidaritatea europeana atunci cand Romania trebuia ajutata, nu izolata?

Cu toate acestea, in aceasta perioada, vest-europenii nu s-au sfiit sa ne infieze selectiv nu numai elita, absolventii de liceu remarcabili, doctorii si matematicienii, dar si asistentele medicale, constructorii, muncitorii calificati si necalificati si, in general, specialistii in orice domeniu.

Multi totusi lucreaza acolo in posturi putin rentabile pentru Vest, ori care presupun studii superioare care cer sacrificii, sau la negru, fara asistenta medicala, pensie, beneficii.

In tot acest timp, companiile vestice au investit profitabil in Romania, exploatand forta de munca, utilitatile mai ieftine ca oriunde si piata in crestere.

Pe urma, ne-au deportat rromii in ideea ca "trebuie integrati in Romania", incalcand cu buna stiinta principiul liberei circulatii in UE.

De cativa ani, romanii apar in continuu in presa britanica acuzati de toate relele din regat: crime, cresterea somajului, abuzarea beneficiilor... Mai recent, guvernul britanic a propus UE ca cetatenii tarilor europene mai putin dezvoltate (si desigur Romania) sa nu mai aiba dreptul sa lucreze sau mai exact sa primeasca beneficii ca restul Europei.

Nu ca ar fi beneficiat prea mult pana acum, data fiind interdictia de sapte ani si atitudinea ofensatoare fata de romani instilata de politic si presa in Vest. Nu ca romanii nu ar avea o parte de vina.

Totusi, se ignora faptul ca estul Europei este mai putin dezvoltat economic acum, doar pentru ca a fost victima ultimului razboi mondial dintre puterile occidentale.

Prin tratatul de la Ialta, din 1945, Marea Britanie si SUA au cedat cu generozitate bunul altuia, printr-o semnatura de condei, toata Europa de Est invingatorului, Uniunii Sovietice, care, in doi timpi si cateva miscari armate, a convertit-o la comunism sub ochii plecati ai granzilor occidentali.

Germania a inceput razboiul, iar Europa de Est l-a pierdut. Au urmat aproape 50 de ani de comunism, nationalizari, confiscari, revolutii stinse cu armata, razboi rece, embargouri, re-privatizari si apoi haos politic, care au condus la caderea economica.

Oricum, ce fel de Europa unita avem, cand aparent doar cancelarul Germaniei vorbeste si decide in numele ei, iar Comisia Europeana aproba si repeta?

Romania ar trebui sa se alature vocilor care cer reforma UE. In primul rand, pentru ca puterile occidentale par sa respecte legile UE numai cand coincid cu interesele lor, si dicteaza pentru ca tarile est-europene sunt prea timorate sa-si apere pozitia si identitatea. Guvernantii nostri ar trebui sa puna poporul mai presus de pretentiile de superioritate vest-europene.

Ar trebui sa mentionez acum ca sunt pro-european totusi, dar nu votez pentru o Europa cu doua nivele, in care legea se aplica preferential.

In orice caz, Europa de Est nu trebuie sa plateasca pentru tsunamiul uman masiv din Orientul Mijlociu, Asia si Africa, dizlocat si intretinut de incompetenta politica a liderilor din Vest, care ameninta sa inunde permanent pamantul Europei, sa-i inlocuiasca religia si sa-i dilueze identitatea nationala.

Azilul politic nu se acorda unei intregii populatii, numai pentru ca liderii vestici au lasat cu neglijenta granitele Schengen deschise, cand Romaniei i-a fost refuzat accesul din acest motiv.

Decizia de solidaritate din Consiliul European nu tine loc de lege. Solidaritatea, invocata acum de Vest, noua ne-a fost in mod repetat refuzata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Europa granite Schengen, #Romania acord Schengen, #refugiati Schengen Romania , #Schengen