Romania, tara care arata doar neputinta

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 07:16
6613 citiri
Romania, tara care arata doar neputinta

Dupa cum era de asteptat, Romania nu va intra in spatiul Schengen nici anul acesta si, vorba lui Victor Ponta, nu e cazul "sa ne facem iluzii prea mari in perioada urmatoare".

Dar daca gura premierului adevar graieste din acest punct de vedere, in privinta motivelor acestei situatii, luciditatea imi pare ca i se spulbera brusc. Pentru ca principala vina nu este a celor care, in frunte cu Olanda, ne refuza accesul in spatiul de libera circulatie, ci a politicienilor romani.

Sa ne aducem aminte ca obiectiile, in principal ale Olandei, au fost mereu legate de coruptie. A existat mai mereu o legatura neoficiala, dar certa intre evolutia rapoartelor MCV si intrarea in spatiul Schengen. Si cel mai aproape de intrare, cel putin cu fontierele aeriene, pare ca am fost in 2012, inainte ca USL sa dea de pamant cu statul de drept. De atunci ne-am tot chinuit sa reparam raul facut.

In privinta coruptiei, atitudinea noastra este schizoida. Daca, intr-adevar, Justitia inainteaza cu pasi mari si rezultate spectaculoase, suntem in acelasi timp singura tara europeana cu un premier trimis in judecata pentru un dosar de coruptie care refuza sa demisioneze si este aparat la baioneta de restul coalitiei, si cu siguranta tot singura tara cu o mare parte din Parlament in diverse stadii penale.

In plus, cand insusi presedintele Senatului, al doilea om in stat, sustine de la tribuna Parlamentului ca Romania nu e stat de drept, ce mesaj poate primi UE?

Sigur ca, teoretic, intrarea in spatiul Schengen nu ar trebui sa aiba nimic de-a face cu orice altceva decat cu indeplinirea unor chestiuni tehnice de securizare a frontierelor si pe care se pare ca le indeplinim de mult.

Dar, vedeti, in spatiul de libera circulatie, fiecare tara este la mana celeilalte. Daca una este permeabila, intreg spatiul este in pericol. Si vedem clar acum acest lucru in Grecia, unde, din neputinta sau ca razbunare pentru recenta infruntare dintre Atena si restul UE, eliminarea filtrelor in fata imigrantilor a generat uriasa presiune pe Europa.

Ne place sau nu, Ungaria a procedat corect in raport cu granitele Schengen, motiv pentru care nu am auzit cine stie ce critici la adresa Budapestei pentru masurile dure luate la frontierele care nu sunt doar ale ei, ci ale intregului spatiu de libera circulatie.

Deci o tara corupta, cu o clasa politica care transmite cele mai dezolante mesaje posibile, care din timp in timp incearca sa ia cu asalt legislatia penala pentru a face zid impotriva Justitiei, nu prea vad cum poate fi o tara sigura pentru spatiul Schengen ale carui frontiere estice ar trebui sa le apere pe viitor.

Dar mai e o componenta. Poate ca toate aceste lipsuri ar fi fost trecute oarecum cu vederea si putem spera la o integrare cu frontierele aeriene, ca prim pas, daca in criza refugiatilor nu am fi jucat inimaginabil de prost.

Incapatanarea cu care ne-am tras chipiul pe sprancene si am refuzat cu obstinatie sa iesim din numarul fix, 1.785, de refugiati pe care ne declaram dispusi sa-i primim, faptul ca ne-am izolat intr-o minoritate inflexibila, alaturi de copiii teribili ai UE, ne-a tras presul de sub picioare tocmai cand puteam sa ne instalam pe el.

Daca am fi fost in stare sa ne miscam abil si pragmatic, daca fara tam-tam, dar cu inteligenta diplomatica, am fi negociat bine, poate ca acum am fi avut biletul pe care scrie Schengen in buzunar. Si nu o spun eu, ci oameni cu experienta politicii europene, inclusiv europarlamentarul Renate Weber, europarlamentar independent care apartine grupului ALDE din Parlamentul European: "daca acum ne-am fi jucat cartea inteligent, fara santaj, fara pozitii publice, cred ca in discutii private am fi putut sa avem garantata intrarea in Schengen si in acelasi timp sa fim solidari in chestiunea relocarii refugiatilor. Ma tem ca am mai pierdut o oportunitate".

Si ce am obtinut cu atitudinea noastra carcotasa, cu lipsa de solidaritate pe care am afisat-o strident? Nimic. Refugiati tot vom primi, daca va fi nevoie, cu mult mai multi decat am vrut, dar fara niciun avantaj in schimb. Mare victorie diplomatica, imensa viziune!

Asa ca dl Ponta ar trebui sa stie bine de ce nu e cazul sa ne facem iluzii. Pe langa problemele majore de coruptie, pe care le incarneza inclusiv domnia sa, am mai dovedit si obtuzitate politica, la toate nivelurile deciziei de politica externa, deci inclusiv cel guvernamental.

Si daca tragem linie, probabil ca diagnosticul cel mai bun l-am auzit de la fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu: o tara care nu face decat sa-si exhibe neputintele, fie ca e vorba despre absorbtia de fonduri europene, de mentinerea unui premier judecat pentru coruptie, de primirea de refugiati, nu are cum sa inspire incredere si cum sa fie luata in serios.

Cand ne-om lua noi insine in serios, cand ne-om comporta noi ca o tara responsabila a UE, a saptea ca dimensiune, ne vor lua si altii in serios. Cand ne vom merita si asuma locul, il vom primi. Si numai atunci. Cat timp ne vom balaci in propria neputinta, numai de ea vom avea parte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Romania aderare Schengen, #Romania criza refugiati, #Victor Ponta trimis in judecata , #Schengen