Schengen, ca un vis de tinerete printre anii trecatori (Opinii)

Duminica, 24 Februarie 2013, ora 11:30
7607 citiri
Schengen, ca un vis de tinerete printre anii trecatori (Opinii)
Foto: Arhiva

Crin Antonescu l-a invitat in Romania pe omologul sau de la sefia Senatului olandez pentru o consolidare a relatiilor cu Regatul Tarilor de Jos. Fred de Graaf este un liberal ca si premierul acestui stat, Mark Rutte.

Un fel de conciliere intre laleaua olandeza si urzica romaneasca, asa cum e perceputa tara noastra pentru cel putin o parte din Edenul Schengen. Am aflat din spusele oficialului de la Haga ca Romania si-a indeplinit angajamentele tehnice de securizare a frontierelor, iar decizia de aderare la spatiul atat de jinduit de partea romana nu trebuie legata de considerente politice ori de MCV.

Atunci, de ce s-o mai fi inventat aproape in exclusivitate dedicativ pentru Romania acest dispozitiv care o scaneaza cu boldul verificator si colaboreaza la fel de reciproc precum jupanul cu baiatul de pravalie? Cam tot pe acolo stau si aspectele politice. Nu conteaza, dar sunt luate in seama.

Cele noi, deoarece diligentele de tip coup d'etat si asalturile otravite la adresa statului de drept si a democratiei au devenit caduce. Odata cu atrofierea cvasitotala a PDL. Desi, la randul sau, un partid autointitulat de centru dreapta de sorginte liberala.

Se vede insa ca acronimul MCV, prilej de migrene fara leac la Bucuresti, isi pastreaza rolul de filtru-decalog pentru Romania. Dupa discutia cu Crin Antonescu, presedintele Senatului olandez a declarat, vineri, ca pentru a fi parte a tratatului Schengen, justitia din Romania trebuie sa fie la nivelul regulilor europene in domeniu.

"Raportul MCV mentioneaza ca si in privinta aspectelor judiciare Romania trebuie sa accelereze si sa finalizeze reformele. Pentru ca aveti nevoie de aceste instrumente in interiorul Schengen. Aveti nevoie de o lege penala buna, de o lege civila buna, de procedee judiciare corecte", a afirmat Fred de Graaf.

Pe de alta parte, intrebat fara ocolisuri daca Guvernul olandez continua sa lege MCV de Schengen in privinta Romaniei, oaspetele a evitat un raspuns franc, spunand ca deciziile apartin in totalitate Parlamentului din tara sa.

De asemenea, statul roman mai are de facut unii pasi inainte de aderarea la Schengen, mai sunt de facut reglaje fine etc. Registrul declaratiilor este asemanator celui adoptat si de alte cancelarii occidentale, cum ar fi cea de la Paris, de pilda.

Hexagonul sustine integrarea noastra in spatiul cu pricina pe baza unui calendar ce urmeaza a fi stabilit luna viitoare impreuna cu partenerii sai europeni si care sa fie discutat in urmatorul Consiliu JAI. Cel putin asta sustine premierul francez Jean-Marc Ayrault.

Tradus din flamanda, valona, franceza si alte limbi si dialecte de pe meleagurile apusene ale continentului, inseamna "va avem in agenda, stati linistiti, va anuntam noi cand ridicam bariera, rabdare!"

Acesta este mesajul de sub glazura frazelor diplomatice. De ani buni, guvernelor romanesti li se tot aminteste de stegulete rosii, proceduri de infringement, capitole descheiate, fonduri neaccesate s.a.m.d.

In unele cazuri, pe buna dreptate. In altele, ni se sugereaza aluziv sa rezolvam problemele de infractionalitate in banda, cersetoria si tiganizarea pancontinentala etc. Acestora li se adauga imagini cu copii abuzati in toate felurile si etichete cu carcase de catari invelite in piei bovine.

Ca bonus la natura moarta cu bube pe panza, ne mai "ajutam" si singuri prin josnice delatiuni recitate in fata unor catedre de pe la Bruxelles.

Prin urmare, cand vor considera examinatorii cu putere de decizie ca Romania a devenit un organism aseptic, fara putinta de a contamina aerul rarefiat din raiul Schengen, i se va aplica pe crupa stampila "admis".

Terminalul T4 al Aeroportului Iași este pregătit pentru primele curse. Când va avea loc primul zbor Schengen FOTO
Terminalul T4 al Aeroportului Iași este pregătit pentru primele curse. Când va avea loc primul zbor Schengen FOTO
Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iaşi, afirmă că prima cursă aeriană de pe noul terminal va fi efectuată pe 29 martie, spre Otopeni, iar prima cursă internaţională va fi pe 31 martie...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#Schengen Romania aderare, #Olanda MCV Romania Schengen , #Schengen