Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Schengen: PPE cere explicatii ministrilor francez si german de Interne privind Romania

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 19:13
2373 citiri
Schengen: PPE cere explicatii ministrilor francez si german de Interne privind Romania

Vicepresedintele PPE, Manfred Weber (foto), a trimis o scrisoare ministrului francez de interne, Brice Hortefeux, si omologului sau din Germania, Thomas de Maiziere, pe tema aderarii Romaniei la Schengen, in care cere Parisului si Berlinului un plan de actiune in vederea aderarii.

Textul integral al scrisorii trimisa de vicepresedintele popularilor europeni ministrilor din Franta si Germania:

Domnule ministru,

In permit sa va contactez in legatura cu una dintre prioritatile presedintiei ungare, adica aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

In scrisoarea dvs. din 21 decembrie 2010, trimisa presedintiei belgiene si presedintiei ungare a Consiliului, semnata, de asemenea, de omologul dvs. german, ministrul de interne, Thomas de Maiziere, v-ati exprimat opozitia fata de aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen in situatia actuala.

Explicati in aceasta scrisoare ca criteriile de aderare a celor doua tari nu sunt inca indeplinite, lacune considerabile persista in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare stabilit prin acordul incheiat in momentul aderarii la Uniunea Europeana, in 2007. Sunt notate probleme in special in domeniul luptei impotriva coruptiei si a crimei organizate. Acesta este motivul pentru care, dupa cum argumentati, aderarea celor doua tari la spatiul Schengen nu ar trebui sa devina efectiva decat in urma unei ameliorari substantiale a situatiei in ceea ce priveste domeniile mentionate si cu garantia ca o reforma judiciara va fi initiata in cele doua tari.

Subliniati, totusi, ca progrese tehnice notabile au fost realizate si fac obiectul unei aprecieri pozitive a mecanismului de evaluare Schengen.

Grupul PPE din Parlamentul European considera ca este necesar sa fie trimis un semnal politic puternic in privinta Bulgariei si Romaniei, pentru a le asigura in legatura cu perpectiva onesta si explicita a unei aderari prompte, subliniind, in acelasi timp, ca progrese in materie de securitate raman o conditie prealabila. In plus, in cadrul rapoartelor de evaluare, Comisia Europeana face o apreciere pozitiva in ceea ce priveste aptitudinea celor doua tari de a adera la spatiul Schengen.

In acest context, v-as fi foarte recunoscator daca ati dori sa interveniti pe langa presedintia Consiliului, pentru ca raportul de evaluare sa fie transmis oficial Parlamentului European in cel mai scurt termen posibil. Este absolut regretabil ca Consiliul, dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, este in continuare reticent in a garanta Parlamentului European o tansparenta adecvata.

Consideram ca accesul Parlamentului European la aceste documente este pe deplin justificata si legitima si ar facilita cooperarea noastra viitoare. Grupul PPE doreste, de asemenea, sa sublinieze ca ar fi foarte oportun sa-i fie incredintat Agentiei Europene pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe (FRONTEX), un rol important in ceea ce priveste evaluarea situatiei spatiului Schengen.

Tin sa va asigur ca grupul PPE este, din principiu, reticent la orice extindere precipitata a spatiului Schengen. Cu toate acestea, mi se pare regretabil sa se lase impresia ca UE ar stabili noi conditii, modificand astfel procesul in curs, ca reactie la experientele negative din trecut, cum ar fi liberalizarea procesului de vize, care ar fi facut obiectul unui proces precipitat.

Va rog, prin prezenta, domnule ministru, ca si pe colegul dvs, ministrul Maiziere, sa actionati cat mai rapid, demonstrand Bulgariei si Romaniei ca pot indeplini conditiile de aderare la Schengen in cel mai scurt termen si intr-o maniera minutioasa.

V-as fi, de asemenea, recunoscator daca cele doua ministere pe care le conduceti ar pune la punct un plan de actiuni in acest scop, care ar folosi drept linie de conduita pentru cele doua tari, in limitele Mecanismului de Cooperare si Verificare agreat. Este vorba in primul rand despre a fi evitate confuziile in ceea ce priveste regulile pe care le au de indeplinit si in ceea ce priveste perspectiva aderarii. In ceea ce ma priveste, sunt convins ca cele doua tari vor face tot posibilul pentru a prezenta intr-un termen cat mai scurt programe de aplicare adaptate, daca li se vor da indicatiile necesare. Tin sa precizez ca aceste conditii ar ramane, evident, valabile pentru toate statele membre ale spatiului Schengen.

Grupul nostru politic considera ca este necesar sa fie oferita o perspectiva Bulgariei si Romaniei de a adera la acest spatiu in viitorul apropiat. Consideram, de asemenea, posibil ca cele doua tari vor reusi sa indeplineasca conditiile de aderare in cursul anului 2011, daca isi vor accelera eforturile.

Imi permit sa trimit o copie a acestei scrisori, pentru informare, ministrului Sandor Pinter, in numele presedintiei ungare, ministrului Tvetan Tevtanov, ministrului Traian Igas, precum si comisarului Cecilia Malmstrom.

In speranta ca pot conta pe sprijinul dumneavostra si asteptand un raspuns din partea dumneavoastra, va rog sa primiti, domnule ministru, salutarile mele.

Manfred Weber

Membru al Parlamentului European

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#PPE Schengen Romania, #Romania amanare Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Romania ar putea demonstra ca nu este corupta arestind toti politicienii infractori dovediti de justitie in frunte cu Bombonel, Ilici, Felix, Patriciu+SOV si continuind cu restul!