Opinii: Schengen si Romania: De ce nu intram si cand o vom face

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 18:02
6661 citiri
Opinii: Schengen si Romania: De ce nu intram si cand o vom face
Foto: Arhiva

E clar. Romania si Bulgaria nu vor intra in Spatiul Schengen in martie 2011. Cele mai puternice state europene, Franta si Germania, au anuntat ca se opun.

Cum deciziile se iau in comun, in Consiliul de Justitie si Afaceri Interne, e clar ca trebuie sa mai asteptam. Stirea pune insa niste probleme si ridica o serie de intrebari.

Cine e de vina? De ce au luat Franta si Germania aceasta decizie? De ce acum? Vom intra in 2011, in vara sau trebuie sa asteptam mult timp?

Cine e de vina?

Un observator atent ar fi stiut de mult timp ca Romania nu va adera la Spatiul Schengen. In primul rand, din declaratiile din ultimele saptamani ale presedintelui. Asta pentru ca, sa fie clar, Basescu nu a aflat odata cu noi de faptul ca vom fi respinsi. Practica diplomatica cere sa-i avertizezi aliatii cu mult timp inainte de a face un anunt care sa-i puna intr-o pozitie sensibila. Basescu stia de cel putin cateva saptamani.

Dar nu trebuia sa-l urmaresti numai pe presedinte. Trebuie sa urmaresti propria ta tara. O tara care exporta rromi cersetori sau delicventi, crima organizata, coruptie si alte asemenea minuni nu putea sa fie primita, oricat de bine pregatita ar fi fost in domeniul securizarii frontierelor.Pentru ca da, oficial, doar aceste criterii trebuie indeplinite, insa toata lumea stie ca aderarea Romaniei tine de infractorii carora le dam liber in Vest si de cei pe care nu-i pedepsim in tara.

Cine e de vina pentru acestea? Pentru unele, intreaga societate romaneasca, daca stam sa ne gandim ca problema minoritatii rrome si cea legata de infractionalitate nu au aparut ieri si nici nu puteau fi rezolvate peste noapte.

Cu toate astea, sunt aspecte la care putem sa aratam lejer cu degetul. Si toate se leaga de Justitie. Daca in ultimii doi ani am fi avut un sistem de justitie functional si de incredere, ar fi crescut substantial sansele ca astazi sa vorbim doar despre zilele care au mai ramas pana la aderarea din martie.

Suntem in urma, insa. Suntem in urma la capitolul reforma in justitie, unde Puterea ar trebui sa se simta cu musca pe caciula, in unele aspecte, dar mai ales suntem in urma la capitolul aplicarea legii.

Parlamentul, care a blocat o multime de dosare, de la Adrian Nastase si Miron Mitrea la Monica Iacob-Ridzi, e si el vinovat.

Cu toate acestea, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si diverse tribunale ale tarii ar trebui sa plece capul in pamant.

Cele mai controversate institutii din justitia romaneasca au reusit nu numai sa faca scapati sau sa amane absolut toti "rechinii" din apele coruptiei romanesti, dar au reusit sa fie patate ele insele.

Cazurile judecatorilor care lucrau pentru Catalin Voicu sau alegerile din CSM le-au aratat foarte clar europenilor ca, oricati oameni am trimite in judecata, nu avem condamnari. Deci nu indeplinim criteriile unei tari in care functioneaza statul de drept.

De ce Franta si Germania?

Sa nu credem ca acestea au fost singurele tari care s-au opus, orice ne-ar fi spus in fata. Nu. Olanda o dorea, probabil si Italia sau multe alte state pentru care infractionalitatea imigrantilor e o problema nationala.

Insa Franta si Germania trebuiau sa faca gestul asta. In primul rand, pentru ca sunt liderii Europei.

In al doilea si cel mai important rand, din ratiuni interne. Cetatenii celor mai mari natiuni europene sunt indignati de afluxul de imigranti, fie ei romani, bulgari sau de alta nationalitate. Asa ca cei care le conduc destinele au trebuit sa le dea satisfactie, dar in acelasi timp sa-si pastreze toate optiunile.

Respingerea aderarii Romaniei si Bulgariei a fost unul dintre lucrurile pe care trebuiau sa le ofere electoratului. Iar cel considerat prietenul Romaniei, presedintele francez Nicolas Sarkozy, a fost primul care a facut-o. Pentru ca are nevoie. Sta foarte jos in sondaje, iar in 2012 vor fi alegeri prezidentiale si parlamentare, unde chestiunea imigrantilor va fi extrem de importanta.

De fapt, va fi cea mai importanta, alaturi de criza, in special pentru electoratul de dreapta al lui Sarkozy. Si ce alta cale mai buna de a folosi acest subiect decat blocarea statelor care trimit cei mai multi infractori si rromi nomazi? Liderul de la Paris nu putea rata ocazia. Si nici cancelarul german Angela Merkel.

Totusi, cand vom intra?

Desi nu putem sti care sunt calculele liderilor europeni, putem face cateva estimari referitoare la intrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen.

Ceea ce e ingrijorator e faptul ca sansele noastre tin foarte putin de noi. Si chiar cele care tin sunt extrem de greu de realizat. Dar tin de cum vor sta din punct de vedere al politicii interne guvernele din principalele democratii europene.

Daca lideri ca Merkel si mai ales Sarkozy vor creste in mod serios pe plan electoral, iar criza economica va fi in mare parte rezolvata, sansele Romaniei vor creste. Dar cu o conditie.

Conditia ca Romania sa faca foarte rapid o serie de reforme importante in domeniul Justitiei. Si sa trimita ceva nume importante in puscarie sau macar in judecata. Nu ar strica nici o serie de masuri care sa vizeze minoritatea rroma.

Si apoi? Apoi sa asteptam. Sa speram ca amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei in martie la Spatiul Schengen va fi fost de ajuns pentru electoratele din Vest. Ca electoratului nu-i mai trebuie o noua "lectie" pentru romani si bulgari. Si ca guvernele francez, german sau olandez se gandesc la faptul ca, daca nu primesc Romania in vara, cand ar fi urmatorul termen dupa amanare din martie, ar trebui s-o amane pentru inca cel putin un an, pentru ca urmeaza ani electorali sau preelectorali.

Care sunt, deci, sansele sa intram in vara? Sub 50%. Tine de noi si mai ales tine de ei.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#intrare Romania Schengen, #Romania amanare Schengen , #Schengen