Schengen, ziua deciziei: 10 iunie 2011

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 23:55
7677 citiri
Schengen, ziua deciziei: 10 iunie 2011
Foto: karadeniz-press.ro

Scenariul realist privind intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen prevede depasirea termenului initial, martie 2011, din cauza problemelor pe care le are Bulgaria la frontiera cu Turcia. Aceasta este evaluarea tehnica a specialistilor romani in domeniu, cu conditia ca spectacolul politic desfasurat la nivelul intregii Europe pe aceasta tema sa inceteze, lucru dificil de anticipat.

Stirea AFP data publicitatii vineri, Schengen: Romania rateaza aderarea din cauza Bulgariei, in care o serie de diplomati europeni pun punctul pe "i" si declara ca amanarea intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen este cauzata de problemele tehnice pe care le au autoritatile de la Sofia, demonstreaza foarte clar ca batalia politica declansata de scrisoarea ministrilor de Interne francez si german are cu totul alte resorturi.

Astfel, Marian Tutilescu, seful departamentului Schengen din MAI, a explicat pentru Ziare.com care sunt pasii procedurali care trebuie sa fie indepliniti in continuare pana la aplicarea de catre Romania a acquis-ului Schengen in totalitate.

Acesta a reamintit ca evaluarile Romaniei si Bulgariei pe frontierele terestre s-au facut in luna martie 2009. In lunile noiembrie-decembrie, Romania a fost reevaluata pe frontierele aeriene, in timp ce Bulgaria a fost reevaluata si pe frontierele terestre.

"Sunt 3 rapoarte, doua ale Bulgariei, pe frontierele terestre si SIS/SIRENE, si unul al Romaniei pe SIS/SIRENE. Raportul nostru pe frontierele aeriene a fost aprobat inca de la inceputul lunii decembrie. Conditiile sunt indeplinite", a subliniat Tutilescu, adaugand ca a existat, conform procedurilor, o sesiune de negociere a draftului intre evaluatori si statele evaluate, iar Romania "nu a avut obiectiuni pe raportul SIS/SIRENE pentru ca a fost corect".

28 ianuarie - o zi decisiva

In continuare, cele trei rapoarte vor fi prezentate mai intai pe 14 ianuarie in Grupul de lucru SCH-Eval. "Probabil nu se va lua o decizie, pentru ca asa se obisnuieste, ca statele membre sa poata sa faca unele obiectiuni, si se va discuta si in urmatorul SCH-Eval care va fi pe 28 ianuarie. Speram ca pe 28 ianuarie atat raportul nostru, cat si cel al Bulgariei pe SIS/SIRENE sa fie aprobate", ne-a declarat seful departamentului Schengen.

Acesta a refuzat insa sa comenteze situatia celui de al treilea raport, cel al Bulgariei pe frontierele terestre, care, conform jurnalistilor de la AFP, ar avea probleme. Dar o posibila confirmare a faptului ca acest raport nu este tocmai in regula ar putea reiesi din faptul ca, recent, Bulgaria si-a adoptat un plan de masuri care sa corecteze toate problemele de la frontierele terestre pana in luna martie, deci dupa data de 28 ianuarie, plan aprobat printr-o hotarare de guvern.

Guvernul bulgar aproba un plan cu masuri urgente pentru aderarea la Schengen

In aceste conditii, Romania nu poate decat sa astepte trecerea acestui al doilea raport al Bulgariei de Grupul de lucru SCH-Eval de la Bruxelles.

"Ulterior, rapoartele se desecretizeaza si se trimit Parlamentului European. Prima procedura este votul in PE. Acest lucru se va intampla insa numai dupa aprobarea rapoartelor", a subliniat Marian Tutilescu.

Prin urmare, acesta este punctul de cotitura al intregii situatii, iar faptul ca planul de masuri adoptat de Sofia este pana in luna martie, precum si stirea AFP de vineri sugereaza foarte clar faptul ca este de asteptat ca, cel mai probabil, raportul Bulgariei pe frontierele terestre sa nu treaca de Grupul SCH-Eval din 28 ianuarie.

Ne decuplam sau nu de Bulgaria?

Ce urmeaza? "Proiectul de decizie transmis PE vizeaza ambele state. Sunt doua variante, prima ar fi sa ne decuplam, ceea ce ar fi un semnal politic prost. Si in plus necesitatea securizarii frontierei cu Bulgaria pentru o perioada scurta de timp nu merita investitia si ar presupune o noua evaluare a Romaniei. O alta varianta este sa ramanem impreuna, singura solutie fezabila", ne-a declarat Marian Tutilescu, in opinia caruia Romania ar trebui sa continue sa mearga impreuna cu Bulgaria, asa cum a facut de la bun inceput.

10 iunie - o data realista

Urmatorul moment important ar putea fi Consiliul JAI din 10 iunie, in conditiile in care Ungaria, care a preluat presedintia UE pe primele 6 luni ale lui 2011, a anuntat printre obiectivele importante ale mandatului sau intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen.

Intrebat care vor fi pasii urmatori daca Bulgaria isi va rezolva problemele pana in luna martie, seful departamentului Schengen din MAI ne-a explicat ca, procedural, urmeaza o noua evaluare a tarii vecine, o aprobare a noului raport, cel mai probabil la inceputul lunii aprilie, apoi o dezbatere in Parlamentul European, in perioada aprilie-mai si discutia finala in Consiliul JAI din 10 iunie, ultimul pe perioada presedintiei ungare.

Octombrie, data finala

"Ridicarea frontierelor ar urma sa se faca in octombrie. Ca sa aplicam in totalitate acquis-ul Schengen mai trebuie sa ridicam controalele la frontierele interne. Sunt 3 categorii de frontiere: maritime, terestre si aeriene, cele feroviare intra in categoria celor terestre.

La maritime si terestre putem ridica oricand frontierele, la cele aeriene nu putem ridica decat de doua ori pe an, ultima duminica din martie si ultima duminica din octombrie, atunci cand se schimba ora si orarul curselor aeriene. Organizatia Internationala de Aviatie stabileste repartitia curselor pe terminale, avand in vedere ca terminalele non-Schengen trebuie sa beneficieze de dotari speciale: separari de fluxuri, control de trafic. In aeroporturile care opereaza doar zboruri Schengen va disparea complet politia de frontiera", ne-a explicat Marian Tutilescu.

Cum se explica batalia politica?

Scenariul de mai sus poate fi considerat o posibila previziune optimista, dar si realista. Trebuie sa acceptam ca termenul de martie nu mai poate fi luat in discutie din cauza problemelor Bulgariei, daca este sa luam in considerare declaratiile diplomatilor europeni citati de AFP.

Nu putem sa nu ne intrebam de ce a fost nevoie de scrisoarea celor doi ministri de Interne, francez si german, in conditiile in care problemele Bulgariei la frontierele terestre cu Turcia erau deja cunoscute la nivel european la momentul redactarii ei.

Un posibil raspuns ar putea fi legat de faptul ca atat in Franta, cat si in Germania se apropie alegerile, peste numai un an in Franta, respectiv in 2013 in Germania, iar electoratul celor doua state este extrem de sensibil la problemele pe care le provoaca valurile de imigranti.

Pe de alta parte, este greu de crezut ca cele doua state vor putea gasi pretexte sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen pana dupa 2013, cand se finalizeaza alegerile interne.

Putem sa interpretam scrisoarea celor doi ministri drept un simplu exercitiu electoral sau exista si alte motivatii, cu radacini adanci in relatiile celor doua state cu Romania? Altfel cum se explica reactiile dure ale autoritatilor de la Bucuresti?

Basescu acuza Franta si Germania de abuz si spune ca nu vom sta "ca ramele" in UE

Ramane de vazut si care va fi parcursul real al Romaniei si Bulgariei in drumul lor catre Spatiul Schengen, dincolo de previziunile facute mai sus, dar si modul in care vor evolua lucrurile in planul politic european.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania Schengen, #marian tutilescu schengen , #Schengen