Senatorii, informati despre stadiul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 21:41
2184 citiri
Senatorii, informati despre stadiul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen
Foto: Arhiva

Ministrul de Interne, Traian Igas, si cel al Justitiei, Catalin Predoiu, au participat, luni, la o reuniune informala la Senat, dedicata aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si Mecanismului de Cooperare si Verificare din perspectiva participarii la Consiliul JAI din 22-23 septembrie.

Reuniunea a debutat cu o prezentare facuta de secretarul de stat in MAI, chestor Marian Tutilescu, care a punctat stadiul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

La un moment dat, Marian Tutilescu a dezvaluit ca, vineri seara, Traian Igas a avut o convorbire telefonica cu omologul sau olandez, care a informat partea romana ca "Guvernul olandez va bloca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen", deoarece tara noastra nu a facut suficiente progrese in Mecanismul de Cooperare si Verificare si sunt probleme cu statul de drept.

In discutie a intervenit senatorul Dan Voiculescu, care l-a intrebat pe Traian Igas ce a vorbit la telefon cu ministru olandez si daca aceasta pozitie a Olandei este oficiala.

Traian Igas a confirmat ca pozitia oficiala a Olandei este de a bloca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, insa el a respins afirmatia ministrului olandez de Interne ca in Romania nu avem un stat de drept functional.

La randul sau, Catalin Predoiu le-a spus senatorilor ca Guvernul Romaniei a facut in ultimul an un efort diplomatic pentru a convinge statele membre de justetea intrarii tarii noastre in Spatiul Schengen.

Ministrul Justitiei a mentionat ca a avut, din vara anului 2010, 34 de intalniri bilaterale cu demnitari din statele membre ale UE si 10 intalniri cu oficiali din UE, in timpul carora a insistat ca aderarea la Spatiul Schengen nu are nicio legatura cu Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"In cadrul acestor intalniri am prezentat argumentele Romaniei si de multe ori nu am primit replica, inclusiv in Parlamentul olandez. Aderarea la Spatiul Schengen a incetat sa mai fie o problema tehnica. Sunt pozitii ale unor state europene care tin mai mult de politica lor interna", a declarat Predoiu.

La dezbaterile din Senat au participat membrii Biroului permanent, liderii grupurilor parlamentare, precum si presedintii comisiilor de specialitate.

Reuniunea Consiliului Justitiei si Afaceri Interne al Uniunii Europene va avea loc in 22-23 septembrie la Bruxelles, unde se asteapta sa se ia o decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Catalin Predoiu Traian Igas, #informare Senat aderarea Romania Schengen , #Schengen