Transportatorii romani: Intrarea in Schengen e o necesitate - Pretexte, coruptie, spaga

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 17:38
4245 citiri
Transportatorii romani: Intrarea in Schengen e o necesitate - Pretexte, coruptie, spaga

Daca Romania ar fi in Schengen, transportatorii romani n-ar mai fi amendati de ofiterii de control unguri din cauza orelor pierdute la frontiera, uneori abuziv sau cu sume de 4 ori mai mari, si ar disparea spagile colectate in urma controalelor la cantar.

Intr-un comunicat remis Ziare.com de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), organizatie profesionala si patronala cu peste 13.000 membri, se arata ca intrarea in Schengen este o necesitate pentru transportatorii rutieri romani, contribuind la eliminarea coruptiei si la fluidizarea traficului de frontiera.

"Daca astazi am fi in Schengen, ar disparea focarele de mica coruptie", se mai arata in comunicatul in care sunt prezentate succint si argumentele.

In primul rand, "ar fi eliminate pretextele de supunere la control si amendare a transportatorilor romani".

"Amintim ca timpii de conducere si de odihna ai soferilor profesionisti sunt strict reglementati in Uniunea Europeana, iar depasirea acestor timpi de conducere de catre soferii profesionisti romani, din cauza timpilor de asteptare in coada la trecerea frontierei, este sanctionata de ofiterii de control unguri - legal sau abuziv, cu pana la de 4 ori valoarea uneori", sustin transportatorii.

Apoi, "ar fi eliminate abuzurile din frontiera la cantarire - fiind cea mai buna masura de protectie a transportatorilor romani impotriva spagilor colectate in urma controalelor la cantar, taxe de drumuri etc.".

Nu doar transportatorii, ci si toti cei care calatoresc peste hotare ar avea de castigat. "Ar fi eliminate abuzurile si timpii nejustificati de asteptare la control pasapoarte pentru autocare, oferind turistilor europeni un tratament civilizat", se mai arata in comunicatul citat.

UNTRR mai sustine ca rezultatul direct al eliminarii controalelor de frontiera cu statele membre UE vecine Romaniei, ca si al eliminarii focarelor de coruptie, ar fi acela ca ar creste fluiditatea traficului trans-frontalier, cu numeroase beneficii atat pentru transportatorii rutieri romani, cat si pentru UE.

Astfel, s-ar reduce timpul de stationare a transportatorilor romani in frontiera si s-ar reduce si costurile ca urmare a eliminarii controlului. Alte doua efecte benefice suplimentare ar fi "armonizarea si ridicarea nivelului de trai in Romania, in contextul in care forta de munca ieftina este una din problemele legate de neintrarea in spatiul Schengen", dar si "aplicarea principiilor fundamentale privind libera circulatie a marfurilor, capitalurilor si a persoanelor in UE".

"Transportatorii rutieri romani sustin liberalizarea, libertatea si concurenta reala. Suntem cetateni europeni si ne dorim sa intram in spatiul Schengen pentru ca avem acest drept ca cetateni europeni. Romania a facut eforturi considerabile pentru pregatirea aderarii la spatiul Schengen - sustinute inclusiv din taxele si impozitele platite de transportatorii rutieri romani.

UNTRR face apel la autoritatile romane sa trateze cu seriozitate, diplomatie si deosebit interes intrarea Romaniei in Schengen. Solicitam autoritatilor europene sa nu mai amane nejustificat intrarea Romaniei - Stat Membru al UE din 2007, in spatiul european Schengen de libera circulatie", se arata in incheierea comunicatului UNTRR.

Premierul Victor Ponta, presedintele Senatului, Crin Antonescu, si ministrul de Externe, Titus Corlatean, au declarat in ultimele zile ca, daca Romania va fi din nou amanata la Consiliul JAI din 7-8 martie, atunci intrarea in Spatiul Schengen nu va mai fi o prioritate pentru Guvernul Romaniei.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#transportatori pierderi amanare Schengen, #costuri amanare Schengen, #Romania Schengen , #Schengen