UE ridica un nou zid al Berlinului? (Opinii)

Vineri, 15 Martie 2013, ora 22:42
4830 citiri
UE ridica un nou zid al Berlinului? (Opinii)
Foto: rferl.org

Degeaba a fost daramat zidul Berlinului, din moment ce in ultrademocratica UE tot mai multe voci il regreta. Iar motivele regretelor si ale caznelor comisarilor europeni precum si ale guvernelor Germaniei, Finlandei, Olandei si Danemarcei il constituie recent intratele Romania si Bulgaria, codasii, sarantocii, barbarii, vinovatii de serviciu ai Europei.

Sa fie consecinta atator secole de segregare a religiei ortodoxe majoritare in Estul continentului? Desi catolicii si cultele neoprotestante au depasi demult 10%, se pare ca dihotomia falsa catolic-ortodox continua si in prezent sa tulbure leadership-ul occidental in forme mai mult sau mai putin "soft".

Iesirea din lagar

Astfel, proaspat eliberate de sub jugul sovietic, tinerele democratii estice au avut de infruntat aroganta seculara a Apusului care le-a impus in schimbul admiterii in UE fel de fel de conditii, dintre care unele valabile referitoare la democratie si statul de drept, iar altele, reguli si principii "in miscare", vorba ministrului roman al Justitiei, pe care, oricat te-ai stradui, nici ca le poti indeplini.

Este si cazul Mecanismului de Cooperare si Verificare cu ajutorul caruia Romania si Bulgaria sunt tinute la granita Schengen pe motiv de ineficienta a Justitiei, adica, pofta continua a mai marilor europeni de a scorni noi si noi bariere impotriva "veneticilor". O conditie fiind sa prinda "pesti mari" in plasa judecatorilor. Nu ni s-a spus cati. Va fi fiind vorba de un plan cincinal, o norma de condamnare a marilor corupti, sau numarul condamnarilor depinde de bunavointa cuiva?

Conditii, criterii, mecanisme...

Nu este singurul criteriu vulnerabil al rapoartelor MCV, desi la acest capitol stradaniile Romaniei nu sunt de ici-colea.

Presati de asemenea conditionari, procurorii au dresat dosare unui mare numar de demnitari si functionari publici superiori, reusindu-se pana acum condamnarea unui fost prim ministru, Adrian Nastase, "in baza unor probe indirecte" si a unui fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, in celebrul dosar al caltabosilor.

In spetele "tanarului mafiot obraznic", Tudor Chiuariu, a lui Teodor Atanasiu, a lui Paul Pacurariu..., dosarele au reusit doar sa le desfigureze imaginea de oameni politici, deoarece justitia i-a scos din cauza.

Se vede de la distanta ca Justitia a incercat sa rezolve diferendul cu UE cum a stiut ea mai bine, dar, cu toate eforturile, nici anul acesta cele doua tari nu au fost primite intre granitele Schengen.

S-au opus din diverse motive, care ar putea fi reiterate oricand, Germania, prin vocea ministrului de externe, Hans-Peter Friedrich, si, se spune, alti 1, 2, 3, 7, iar dupa altii 13 ministri din alte tari ale UE.

Inca un "mecanism de interventie"

Ca si cum cele de mai sus n-ar fi fost de ajuns, zilele trecute ministrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei si Finlandei i-au propus presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, inca un mecanism, ca si MCV, prin care sa se poata "interveni" impotriva statelor care incalca statul de drept si valorile fundamentale ale UE. Dumneavoastra credeti ca se va "interveni" in Germania, Franta, Spania, Anglia... si va mai ramane piatra peste piatra din mareata constructie a UE?

E clar ca sunt din nou vizati cei slabi, iar ideea a si fost imbratisata cu mare entuziasm ca o "importanta contributie" la desavarsirea democratiei, dupa cum declara Pia Ahrenkilde-Hansen, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Asta sa fie democratia pe care secole intregi popoarele rasaritene si-au dorit-o, sau e vorba doar de democratia germana, olandeza..., iar noi inca mai avem de suportat ceva secole "puterea soft a persuasiunii politice", vorba dlui Barroso, de data aceasta a Apusului democratic?

La pomul laudat...

Or romanii si bulgarii s-au bucurat ca nimeni altii la admiterea in UE, crezand in marinimia, nobletea si ajutorul dezinteresat al hiperdezvoltatului Occident civilizat, ajutor necesar iesirii din inapoierea perpetua.

Poate ca aceste necazuri si nevointe pana la urma ar putea fi un sacrificiu voluntar acceptabil, "big brother" fiind un concept politic iar in voga. La noi i se zice cu veneratie "licurici".

Greu de acceptat sunt consecintele: idealurile pentru care a fost realizata UE se topesc in neant, constructia politica isi va pierde faima si atractivitatea, iar la umbra abuzurilor de putere de la Bruxelles se vor perpetua abuzurile de putere ale liderilor locali.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#UE Romania Bulgaria MCV Schengen, #democratie big brother , #Schengen