Un europarlamentar bulgar cere o ofensiva diplomatica pe tema Schengen

Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 13:20
1522 citiri
Un europarlamentar bulgar cere o ofensiva diplomatica pe tema Schengen
Foto: jurnalulpolitic

Un europarlamentar bulgar socialist este de parere ca Bulgaria si Romania trebuie sa coordoneze o ofensiva diplomatica pe tema Schengen si sa discute urgent cu Franta si Germania.

Europarlamentarul bulgar Kristian Vigenin face parte din grupul Aliantei progresiste a socialistilor si democratilor din Parlamentul European. Acesta a acordat un interviu Focus news.

"Scrisoarea trimisa de Franta si Germania este cel mai recent pas dintr-o serie de evenimente ce au avut loc in ultimele luni. Semnalele ce au inceput sa vina din Franta pe tema romilor - cand am auzit prima data ca aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen ar putea fi legata de controlul imigratiei din cele doua state - au fost prima exprimare oficiala a unei politici mai vechi", a spus el.

"Vine intrebarea de ce Guvernul nu a luat masuri pentru a garanta sustinere pentru Bulgaria, respectiv pentru Romania. Cele doua state ar fi trebuit sa faca acest lucru impreuna si sa spuna clar ca nu este corect ca aderarea lor sa fie pusa sub semnul intrebarii din cauza altor chestiuni, ce nu figureaza printre cerintele prezentate lor", a subliniat europarlamentarul

"Ce actiuni ar fi trebuit intreprinse?", a fost el intrebat. "Imediat dupa primele semnale ca exista riscul amanarii, Bulgaria si Romania ar fi trebuit sa intreprinda actiuni ofensive pentru a-si garanta sustinere din partea celorlalte state membre. Ar fi trebuit sa stabileasca anumite contacte efective, mai ales cu Franta, dar si cu alte state sceptice, pentru a vedea care sunt motivele reale si ce s-ar putea face", a explicat el.

Acesta a rezumat atitudinea premierului bulgar Boiko Borisov si a guvernului bulgar ca "agitand steagul alb in avans, lucru inacceptabil".

Acesta a vorbit si despre ideea grupului PPE din PE de stabilire a unui grup care sa analizeze temerile legate de aderarea celor doua state la Schengen si sa formuleze o pozitie asupra aderarii. "Parlamentul European nu este autoritatea de decizie, desi vom veni cu o pozitie pe aceasta tema. Decizia oficiala va fi luata de ministrii de Interne", a spus el.

"Presedintele roman, Traian Basescu, si-a anuntat pozitia la doar o ora dupa ce presa romana a primit informatia despre scrisoarea Frantei si Germaniei" - spune Focus.

"Acest lucru confirma faptul ca actualul guvern bulgar nu poate prezenta si apara interesele tarii. In general, participarea noastra in UE este vazuta doar la forumuri. Singurul lucru care se discuta cand este vorba despre Bulgaria este daca sume mari de bani vor fi alocate sau nu, daca banii din programe UE vor fi opriti sau nu", a declarat europarlamentarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Romania Bulgaria Schengen, #Romania Schengen , #Schengen