Un europarlamentar german critica Guvernul de la Berlin si apara Romania si Bulgaria

Joi, 07 Martie 2013, ora 20:28
3893 citiri
Un europarlamentar german critica Guvernul de la Berlin si apara Romania si Bulgaria
Foto: www.gruene.de

Europarlamentarul german Rebecca Harms, din grupul ecologistilor, a criticat, joi, pozitia ministrului german de interne, Hans-Peter Friedrich, fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, dupa cum semnaleaza postul public de radio de la Berlin.

Coruptia constituie "o problema nu numai in Bulgaria si Romania. Avem probleme cu acest lucru si in alte state. Intregul concept de stat de drept nu corespunde inca idealului european. Nu este de neglijat nici tema protectiei minoritatilor din aceste tari, astfel ca si acest subiect priveste Germania, prin prisma discutiilor asupra romilor.

Insa toate aceste probleme, pe care nu le putem solutiona pe deplin, nu se amelioreaza daca suspendam Schengen si cerem sa se arate pasapoartele la frontiere. Aceste probleme se amelioreaza numai prin eforturi comune, europene, alaturi de politicile interne ale tarilor in care ele apar", a declarat europarlamentarul german.

"Ii reprosez ministrului Friedrich in special faptul ca s-a folosit de opozitia referitoare la Schengen, asa cum inaintea lui au facut-o, de exemplu, Berlusconi, cand inca mai avea responsabilitati in Italia, sau chiar Sarkozy, cand inca raspundea pentru Franta. Ii reprosez ca a abuzat de acest subiect ca sa sugereze, in plan politic, ca aceste probleme pot fi abordate in anumite state ale UE, daca se blocheaza Schengen", a declarat ea.

In privinta chestiunii complementare aduse in discutie de declaratiile ministrului Friedrich, privitoare la migratia rromilor, la problemele ce trebuie rezolvate in tarile de origine, la faptul ca adaosul de saracie in interiorul sistemului german de asistenta sociala nu va ajuta pe nimeni, si ca, pe de alta parte, exista suficiente programe europene pentru aceste rezolvarea acestor dificultati in tarile de origine, europarlamentarul german a tinut sa spuna ca aceste programe destinate integrarii rromilor nu sunt deocamdata foarte reusite.

"Insa pana acum, daca stiu eu sa interpretez bine datele din Germania, asta nu a facut ca romii sa devina o problema deosebita pentru sistemul social de asigurari sociale. Dimpotriva", a precizat ea, "datele oficiale pe care le avem arata ca numai o parte infima dintre romanii si bulgarii din Germania au dreptul la ajutoare sociale".

Basescu, pentru AP: Este clasa politica dispusa sa sacrifice, pentru Schengen, oficiali corupti?

In privinta securizarii granitelor externe ale Romaniei si Bulgariei, care, in eventualitatea aderarii la spatiul Schengen, ar deveni si frontiere externe ale UE cu state terte, inclusiv tari ale fostului bloc sovietic, europarlamentarul german considera ca discutia este condusa foarte "nedrept si cu o idee principala falsa".

"Daca Romania si Bulgaria pot asigura apararea granitelor externe potrivit conditiilor cerute in Schengen, atunci nu li se mai poate refuza intrarea in acest spatiu. Iar daca interpretez corect informatiile furnizate de Comisia Europeana, aceste granite exterioare ale acestor tari sunt chiar mai bine aparate decat era anterior cortina de fier intre est si vest", a precizat ea.

De altfel, europarlamentarul german a tinut sa mai arate si ca "putem discuta despre coruptie, stat de drept sau saracia extinsa sau situatia grava a romilor - si aceste subiecte trebuie discutate. Insa nu trebuie sugerat ca, odata cu blocarea intrarii in Schengen, situatia in aceste domenii se va imbunatati catusi de putin", a mai spus Rebecca Harms.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#europarlamentar german critica Germania Schengen, #europarlamentar german critica Guvern, #europarlamentar german Schengen Romania , #Schengen