Vezi conditiile in care Olanda ar bloca aderarea Romaniei la Schengen

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 17:03
2559 citiri
Vezi conditiile in care Olanda ar bloca aderarea Romaniei la Schengen
Foto:iissd.ca

Olanda ar putea bloca aderarea Romaniei la Schengen, in absenta unor progrese clare in lupta anticoruptie, a declarat pentru NewsIn, ambasadoarea Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, Tanya van Gool.

Semnalele privind retinerea Olandei fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen au prins contur odata cu formarea noului guvern de la Haga.

Acordul de sustinere parlamentara incheiat de liberalii premierului Mark Rutte si de crestini-democrati cu formatiunea Partidul pentru Libertate, condusa de extremistul Geert Wilders, mentioneaza conditionarea aderarii Romaniei la Schengen, in martie 2011, de progresele in lupta anticoruptie si reforma justitiei.

"In ceea ce priveste procesul de evaluare Schengen pentru Romania si Bulgaria, guvernul va pleda pentru introducerea a doua rapoarte bianuale privind progresele realizate de aceste state in lupta anticoruptie si reforma justitiei. Daca acestea nu vor raspunde strict criteriilor, Olanda nu va sustine aderarea deplina a celor doua tari si eliminarea controalelor la frontierele interne ale UE. Romania si Bulgaria nu se vor putea alatura spatiului Schengen", stipuleaza documentul postat la inceputul lunii pe site-ul guvernului olandez.

Ea a adaugat ca pozitia Olandei in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen nu este in acest moment definitiva. "Nu spunem acum ca vom spune veto. Spunem ca noi credem ca mai sunt progrese de facut, ca nu suntem convinsi inca si am putea adopta o anumita pozitie", a punctat ambasadoarea Olandei.

Diplomatul olandez a admis ca Romania este pregatita tehnic pentru eliminarea controalelor la frontiere, insa a remarcat ca exista o lipsa de "incredere ca lucrurile vor merge asa cum trebuie".

"Tehnic, Romania indeplineste criteriile, deoarece aparatul este acolo, oamenii sunt acolo pentru a controla masinaria, dar trebuie sa ai incredere ca lucrurile vor merge asa cum trebuie. Si aceasta nu este in special o problema la frontiera, dar trebuie sa avem incredere in sistem, incredere ca tot ce este acolo va face fata asa cum trebuie. Iar aceasta deschidere si incredere nu exista, potrivit raportului Comisiei", a insistat ambasadoarea Olandei.

Ea a atras astfel atentia ca Olanda ar putea avea o pozitie negativa privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen, daca criteriile Mecanismului de Cooperare si Verificare nu sunt suficient indeplinite.

"Exista un 'daca', trebuie sa vedem daca suntem singurii sau nu, daca mai multe tari au aceleasi ingrijorari, iar apoi ele vor discuta si vor discuta si cu Romania. Iar Romania va explica ce a facut. Categoric, Romania va recunoaste si va spune 'Avem MVC'. Este un dialog intre Romania si ceilalti parteneri", a explicat ambasadoarea Tanya van Gool.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Romania aderare Schengen Olanda, #blocare Olanda aderare Schengen , #Schengen