Zgonea, in Franta: Colegii socialisti demonstreaza o cunoastere profunda a realitatii romanesti si a situatiei rromilor

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 16:50
1507 citiri
Zgonea, in Franta: Colegii socialisti demonstreaza o cunoastere profunda a realitatii romanesti si a situatiei rromilor
Foto: Arhiva

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a avut, joi, o serie de intalniri cu oficiali francezi, in cadrul vizitei oficiale pe care o desfasoara la Paris.

Zgonea a discutat cu presedintele Grupului Socialist din Adunarea Nationala a Frantei, Bruno le Roux, si cu prim-secretarul Partidului Socialist, Harlem Desir, despre consolidarea dialogului politic la nivel inter-parlamentar, despre parteneriatul strategic dintre cele doua tari, dar si chestiuni legate de problematica rromilor din Franta si aderarea Romaniei la spatiul Schengen, se arata intr-un comunicat al Camerei Deputatilor remis Ziare.com.

Liderii socialisti francezi au precizat ca este necesara abordarea unei pozitii echilibrate in ceea ce priveste situatia rromilor din Franta si a aderarii Romaniei la spatiul Schengen, sustinand ca cele doua tematici trebuie sa fi tratate separata.

Presa franceza: Franta nu sustine Romania pentru intrarea in Schengen din cauza rromilor

"Acest mod de abordare al colegilor nostri din Partidul Socialist demonstreaza o cunoastere profunda a realitatii romanesti si a situatiei etniei rrome din Romania.

Apreciez consistenta dialogului din care s-a desprins ideea nevoii gasirii unor solutii europene pentru integrarea rromilor atat in tarile lor de origine, cat si in cele de destinatie, cu respectarea concomitenta a unor drepturi fundamentale precum libera circulatie a cetatenilor europeni", a declarat Valeriu Zgonea in comunicat.

In ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen, socialistii francezi au sustinut ca acest proces trebuie realizat in doi pasi.

"Fara indoiala, Romania este pregatita din punct de vedere tehnic sa intre in Schengen. Majoritatea statelor europene s-au pronuntat in favoarea acceptarii tarii noastre. Scopul nostru este sa reusim sa convingem si celelalte tari care au anumite retineri ca Romania este un partener serios, care si-a indeplinit angajamentele pe plan european si care este capabila sa aiba grija de frontiera estica a Uniunii Europene", a spus Zgonea.

Cristian Diaconescu: Nu exista nicio legatura intre rromii din Franta si Schengen

In acest context, Romania si Franta au convenit ca, in perioada urmatoare, un grup de parlamentari francezi sa vina in Romania si sa poarte o serie de dezbateri cu parlamentarii romani pe marginea unor subiecte precum integrarea in societate a minoritatilor nationale, accesarea fondurilor structurale sau perspectivele Uniunii Europene in contextul viitoarelor alegeri europarlamentare.

In cadrul vizitei oficiale pe care o efectueaza la Paris, presedintele Camerei Deputatilor mai are programate intalniri cu presedintele Adunarii Nationale, Claude Bartolone, dar si cu reprezentantii diasporei.

D.T.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Valeriu Zgonea vizita Franta, #Valeriu Zgonea Franta Schengen, #rromi Franta Schengen , #Schengen