ANI reclama interferente ale Senatului in activitatea sa

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 22:36
1298 citiri
ANI reclama interferente ale Senatului in activitatea sa
Foto: Arhiva

Presedintele ANI, Catalin Macovei (foto), atentioneaza Senatul, prin doua adrese depuse pe 5 decembrie, ca intentia avizarii raportului de activitate al managementului Agentiei pe 2010 si, ulterior, stabilirea "procedurii aplicabile" incalca legea si are impact negativ asupra MCV.

Macovei semneaza doua adrese, una catre presedintele Senatului Vasile Blaga si alta catre presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, prin care le atrage atentia ca avizarea raportului de activitate al managementului institutiei si intentia de a se impune eventuale "proceduri aplicabile" depasesc cadrul legal existent si vor avea un impact negativ asupra raportului pe Justitiei al CE.

Agentia precizeaza ca i s-a adus la cunostinta ca, pe 7 decembrie, Comisia juridica, cea pentru drepturile omului si cea pentru buget urmeaza sa dezbata raportul de activitate al managementului ANI pe anul 2010, in vederea avizarii acestuia si a stabilirii procedurii aplicabile.

ANI transmite insa ca o astfel de intentie "nu are niciun temei legal", si se adreseaza presedintelui Senatului sa intervina "pentru a preintampina incalcarea dispozitiilor legale incidente".

Agentia invoca legea care-i reglementeaza functionarea si care prevede ca ANI este o autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica si beneficiaza de independenta operationala.

ANI atrage atentia ca CNI este cel care-i garanteaza independenta, Consiliul fiind "singura entitate competenta sa asigure controlul activitatii Agentiei Nationale de Integritate", iar raportul de audit extern independent este "singurul document care atesta calitatea managementului ANI", concluziile lui neavand nevoie de clarificari suplimentare.

Raportul de audit extern pe 2010 privind managementul ANI a fost supus dezbaterii CNI pe 7 aprilie si a fost adoptat in unanimitate, pe 12 mai, data la care Consiliul National de Integritate a inaintat raportul catre Senat.

"Subliniem faptul ca nu exista nicio prevedere legala care sa reglementeze dezbaterea rapoartelor de activitate ale ANI in cadrul comisiilor parlamentare si nici avizarea acestora de catre Parlament. Prin supunerea in dezbaterea comisiilor si 'avizarea raportului de activitate al managementului Agentiei pe anul 2010' este incalcata legislatia in materie in ceea ce priveste competentele CNI, precum si prevederile art.111, al.1, din Constitutie", considera presedintele ANI.

Reprezentantii Agentiei mentioneaza si ca nu au fost instiintati de decizia Biroului Permanent al Senatului din mai 2011, prin care s-a stabilit dezbaterea raportului de activitate al managementului ANI pe 2010 in vederea "avizarii si a stabilirii procedurii aplicabile".

"Avand convingerea ca suprematia legii constitutie fundamentul statului de drept din Romania mentionam ca orice interferenta in activitatea ANI, dincolo de prevederile legale in vigoare, va avea un impact negativ asupra activitatii ANI, fiind de natura sa atraga consecinte negative din perspectiva respectarii angajamentelor Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, avand in vedere publicarea urmatorului raport intermediar privind reforma justitiei in Romania, in luna februarie 2012", se mai arata in scrisorile transmise Senatului.

Sedinta comisiilor senatoriale reunite, de miercuri, 7 decembrie, pentru discutarea situatiei ANI, nu a avut loc, intrucat presedintele comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, este plecat in strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Catalin Macovei, #Senat activitate ANI, #raport Agentia Nationala Integritate , #Senat