Vasile Blaga este noul sef al Senatului

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 18:15
9657 citiri
Vasile Blaga este noul sef al Senatului
Foto: Arhiva

Vasile Blaga (PDL) este noul presedinte al Senatului, invingandu-l pe Titus Corlatean (PSD) cu 69 de voturi la 63. Doua voturi au fost nule.

Votul a fost secret, cu buletine pe care sunt trecute numele celor doi candidati.

Anterior acestui vot, PDL si UDMR au ajuns la o intelegere, urmand ca maghiarii sa-l sustina pe democrat-liberalul Vasile Blaga, primind in schimb Secretariatul General al Guvernului.

In cazul in care Titus Corlatean nu castiga sefia Senatului, Opozitia anuntase deja ca va sesiza Curtea Constitutionala, considerand ca, in baza unei decizii de-a acesteia din 2005, functia revine tot grupului care l-a nominalizat pe anteriorul presedinte, adica PSD.

Puterea argumenteaza ca grupul care l-a propus pe Mircea Geoana era grupul PSD+PC, care nu mai exista.

Ziare.com a prezentat desfasurarea votului si reactiile politice ce au urmat:

- Noul presedinte al Senatului, Vasile Blaga, si-a preluat dupa sedinta Biroului Permanent biroul de presedinte al acestei camere, care a fost eliberat in urma cu cateva zile de Mircea Geoana, afirmand ca nu are nicio retinere fata de faptul ca a fost folosit de Nicolae Ceausescu.

- "Vasile Blaga este unul dintre oamenii cei mai in masura sa conduca aceasta Camera a Parlamentului Romaniei. Avem incredere ca domnia sa va conduce Senatul in mod profesionist si echidistant si suntem convinsi ca alegerea lui Vasile Blaga in aceasta functie va fi un castig pentru Romania", se arata intr-un comunicat al UNPR remis Ziare.com.

- "Astazi (luni - n.r.) ne-am lamurit de cateva lucruri. Pentru PDL, regulamentele nu exista. Batalia de la congresul PDL a fost o una pentru functii. Boc a primit o functie in partid, iar Blaga a primit una in Senat", a mentionat Victor Ponta, presedintele PSD, pentru RTV.

- Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, luni seara, pentru Ziare.com, dupa alegerea lui Vasile Blaga ca presedinte al Senatului, ca era clar ca acest lucru se va intampla, din momentul in care coalitia de guvernare a decis sa aiba un candidat propriu. "Nu am hotarat, asteptam rezultatul contestatiei lui Geoana la Curtea Constitutionala", a spus Vosganian.

- Dupa o scurta sedinta cu liderii grupurilor politice, Vasile Blaga le-a spus jurnalistilor ca a stabilit programul pentru saptamana viitoare.

Vosganian, despre contestarea alegerii lui Blaga: O asteptam pe-a lui Geoana

- "Este corect in politica sa-l felicit pe castigator", a declarat, la randul sau, Titus Corlatean. "Grupul nostru va ataca la CCR aceasta decizie, care a lasat PSD fara functia care i se cuvenea. Deciziile CCR nu se negociaza, noi ne-am batut pentru un principiu, chiar daca astazi suntem mai putini", a mai spus Corlatean.

- "Daca ar fi sa glumim putin, putem spune ca cei doi co-lideri ai USL pot spune veseli la televiziune 'am infrant'. Cei care aveau indoieli legate de slaba capacitate a celor doi lider au inceput sa se lamureasca. Cred ca asistam la inceputul sfarsitului celor doi lideri ai USL. Cred ca tara are nevoie de o alternativa, de o opozitie reala", a declarat Mircea Geoana, dupa vot.

- Vasile Blaga a multumit pentru vot. "O sa fac tot posibilul ca sa conduc lucrarile Senatului in concordanta cu Constitutia, statutul si regulamentul nostru. Am convingerea ca, impreuna, vom reusi sa recuperam din restantele in procesul de legiferare. Voi depune toate eforturile pentru normalizarea relatiilor dintre grupurile parlamentare. Am convingerea ca Senatul este si va ramane Camera superioara a Parlamentului Romaniei. Ii multumesc domnului presedinte Geoana pentru eforturile pe care le-a depus in calitate de presedinte al Senatului", a declarat Vasile Blaga, in primul sau discurs in calitate de presedinte al forului legislativ.

- De la vot au lipsit Mircea Geoana, independent, Miron Mitrea (PSD) si Verestoy Attila (UDMR).

Senatul isi alege un nou presedinte - Geoana isi ia ramas bun si nu voteaza

- Vasile Blaga este noul presedinte al Senatului, cu 69 de voturi "pentru" si 63 "impotriva", anunta Antena 3.

- Senatorul UDMR Gyorgy Frunda spune ca, dupa estimarile sale, Blaga va castiga cu cel putin 70 de voturi.

- Daca fiecare senator prezent voteaza conform indicatiilor grupului sau, Vasile Blaga ar castiga cu 70 de voturi la 64.

- A inceput numaratoarea voturilor.

- Votul s-a terminat.

- Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a solicitat pauza de consultari, dupa ce senatorului PSD Dan Sova i s-a taiat microfonul de la tribuna. Presedintele de sedinta, democrat-liberalul Petru Filip, l-a ignorat si a continuat sedinta de vot.

- Votul se apropie de final.

- Senatorul PNL Ioan Ghise a cerut amanarea votului, dar chiar si grupul sau si cel al PSD l-au contrazis, precizand ca vorbeste in nume personal si au continuat sa voteze.

Vasile Blaga: Nu am tanjit dupa functia de presedinte al Senatului

- Mircea Geoana le-a multumit colegilor sai senatori pentru perioada in care au lucrat impreuna, considerand ca tonul discutiilor a fost mereu civilizat: "Vreau sa va multumesc ca si atunci cand discutiile au fost incandescente, tonul discutiei a ramas civilizat. Cred ca am reusit ca impreuna sa ramanem un loc serios. Vreau sa va rog in timpul care mai ramane din actualul mandat ca, indiferent pe cine veti alege, sa incercati si sa incercam sa nu cadem in acea mocirla si acea patima care discrediteaza pe toata lumea", le-a spus Mircea Geoana senatorilor.

- Fostul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca nu va participa la vot.

- Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat luni, la finalul sedintei grupului senatorial al PDL, ca nu exista niciun impediment de natura constitutionala pentru ca actuala Coalitie sa aiba presedintia Senatului si ca functia de presedinte a lui Mircea Geoana, castigata prin protocolul PSD-PDL, devenise "ilegala" din punct de vedere politic.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#vot presedinte Senat, #reactii alegere presedinte Senat , #Senat