Ce-au avut si ce-ar fi pierdut? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 31 Mai 2011, ora 19:51
4165 citiri
Ce-au avut si ce-ar fi pierdut? (Opinii)

Tehnic, Puterea a pierdut pentru cateva ore majoritatea la Senat, dupa demisia din PD-L a lui Serban Radulescu. Daca domnia sa, ca tot romanul impartial, se va arunca, dupa cum e de asteptat, in bratele USL, Opozitia ar fi avut 69 de voturi, in timp ce Puterea ramanea cu doar 68. Daca-l scadem insa pe Catalin Voicu, aflat deocamdata in puscarie, scorul era, de fapt, egal.

N-au trecut insa decat cateva ore pana cand Puterea si-a recastigat teoretica majoritate prin inscrierea lui Ioan Toma in UNPR. Intamplarile acestea, oarecum amuzante, au morala lor perfect simbolica pentru politica romaneasca.

In primul rand, ne arata cam cat valoreaza principiile si credintele politicienilor romani. Dl. Radulescu provine din PNTCD, a ajuns apoi in PLD, in PDL si iata-l acum la un pas de a intra in PC, care, se pare, i-ar fi oferit sustinerea pentru presedintia Consiliului Judetean Cluj. Ion Toma a fost PSD pana s-a certat rau cu Victor Ponta. Iata-l acum completand majoritatea la limita a Puterii. Salturile dintr-o parte intr-alta se fac cu lejeritatea unei plimbari in parc, constiintele sunt de vanzare, la preturi modice si fara termen de garantie.

Apoi, tot vorbim despre pierderea si recastigarea majoritatii. Sa fim seriosi, Puterea nu putea pierde ce nu mai avea demult si nici nu poate recastiga ceva imposibil pana la alegeri. Cu sau fara domnul Radulescu, cu sau fara domnul Toma, majoritatea nu prea mai functiona in cazul legilor delicate si reformiste. Ca au fost prostii precum scaderea TVA la alimente, ca au fost fronde precum blocarea restructurarilor din Ministerul de Interne, sau amenintari precum legea care abroga studiul geografiei si istoriei in limba materna, in ambele Camere au existat prea multe accidente grave pentru a fi trecute cu vederea.

In aceste conditii, de de ce sa fi plans partidele de la Putere dupa majoritatea pierduta? Majoritate cat sa ramana la guvernare in camerele reunite oricum aveau. Si nici USL nu vrea sa-i urneasca acum de acolo. Caci caderea actualului Guvern poate deschide drumul catre anticipate, iar social liberalii inca n-au facut nici macar sondajele in baza carora sa decida mai apoi care pe unde candideaza.

In schimb, pierderea majoritatii in Senat oferea pretextul perfect pentru blocarea legilor reformiste pe care nici Puterea nu si le doreste catusi de putin in prag de an electoral. Dar si cu doar un vot in plus de partea Puterii, veselia antireformista va continua cel putin in Senat. Apoi, situatia aceasta inca fluida este un argument cat se poate de valid pentru a refuza orice schimbare de premier, caci, nu-i asa, daca se intampla neintamplata si pica noul guvern la votul de investitura si intram in instabilitatea de care se teme atat de mult presedintele.

Nu mai bine stam pe fundul nostru, cu domnul Boc premier generos si cooperant care nu supara pe nimeni, ca-i baron, ca-i client? Sigur ca e mai bine. Mult mai bine.

E drept, la Senat urmeaza sa ajunga Legea referitoare la predarea istoriei si geografiei in limba materna, lege care anuleaza prevederile noii Legi a educatiei. Dar riscurile nu sunt majore, indiferent de subtirimea sau chiar lipsa majoritatii, caci intotdeauna se gaseste un sprijin generos din partea Opozitiei care are si ea jocurile ei si care se poate gandi ca si dupa alegeri mai trebuie format un guvern si este posibil ca maghiarii sa fie, fatalmente, din nou cei care sa incline balanta. Decat sa-i enervezi, nu mai bine sa-i indatorezi? Mult mai bine!

Pentru o majoritate autentic reformista, defectarea lui Serban Radulescu ar fi fost o catastrofa. Nu e cazul actualei Puteri. De s-a grabit totusi UNPR sa repare rapid situatia? Pentru a-si intari pozitiile, caci e bine ca la imparteli sa ai cat mai multe argumente. In rest nimic nu se schimba nici cu majoritatea pierduta si nu se schimba nici cu ea reconfirmata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#majoritate Senat, #Radulescu demisie, #Toma UDMR, #Putere majoritate Senat , #Senat