Codul Fiscal, in Parlament: Sesiunea extraordinara, anulata. Noi negocieri politice vor avea loc joi

Luni, 24 August 2015, ora 14:15
7367 citiri
Codul Fiscal, in Parlament: Sesiunea extraordinara, anulata. Noi negocieri politice vor avea loc joi
Foto: Arhiva Ziare.com

Sesiunea extraordinara a Parlamentului convocata luni pe tema Codului Fiscal a fost anulata, dupa ce presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a cerut, si toate partidele au acceptat, o noua runda de negocieri intre liderii politici.

Aceasta va avea loc joi, 27 august, la ora 10:00, dupa care legea trimisa la reexaminare de presedinte va intra in discutia Parlamentului in sesiunea ordinara, care va incepe la 1 septembrie.

"Saptamana trecuta a fost o discutie tehnica si punct, negociatorii nu au avut mandate de la partide", a punctat Liviu Dragnea.

Senatorii au fost chemati luni din vacanta pentru a dezbate noul Cod Fiscal, subiectul unor aprinse controverse intre Putere si Opozitie in ultimele saptamani.

Sesiune extraordinara pentru Codul Fiscal: Luni vine Senatul din vacanta

Luni dimineata, cateva dintre comisiile de specialitate din Senat au dezbatut cererea de reexaminare trimisa de seful statului pe Codul Fiscal si si-au spus punctul de vedere, insa activitatea s-a oprit dupa ce liderii PSD, UNPR, PNL si ALDE au cazut de acord ca sunt necesare noi negocieri politice, care vor avea loc in aceasta saptamana.

Ziare.com v-a prezentat principalele declaratii si momente ale zilei:

14:10 - Liviu Dragnea a anuntat ca noua runda de negocieri politice va avea loc joi, la ora 10:00, la Palatul Parlamentului, urmand ca liderii coalitiei sa prezinte un punct de vedere comun, ceea ce nu exista la ora actuala.

Totodata, presedintele interimar al PSD a precizat ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a gresit cand si-a asumat un punct de vedere politic dupa intalnirea tehnica de joi, la care a avut mandat doar sa "asculte si sa furnizeze toate datele care i se cer".

13:20 - Premierul Victor Ponta nu s-a aratat nemultumit de anularea sesiunii extraordinare.

"Eu mi-am facut treaba - am pus pe masa Parlamentului un Cod Fiscal foarte bun si sunt convins ca va fi votat. Sa se intalneasca, sa aiba loc discutii intre liderii politici", a comentat Victor Ponta la iesirea din sediul central al PSD.

Intrebat daca este deranjat de aceasta amanare, premierul a replicat: "Deloc! De ce sa ma deranjeze?Daca se ajunge la adoptarea Codului Fiscal si cu 20% TVA sunt cel mai fericit. Eu mi-am facut datoria".

Premierul a precizat ca mai urmeaza si alte subiecte de negociat de catre liderii partidelor, cum ar fi "cum facem un nou acord cu FMI si institutiile internationale, care este alegerea noastra ca tara, apropo de dezvoltare, MTO si celelalte obligatii".

"Mai e cineva azi care crede ca in 2010 s-a facut bine cand s-au taiat salariile si pensiile? Eu personal cred ca a fost rau", a declarat Victor Ponta.

Intrebat daca participa la negocierile politice programate pentru joi, seful Executivului a negat, spunand ca se va afla atunci in vizita la Chisinau.

12:40 - Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca sesiunea extraordinara convocata pentru astazi va fi anulata oficial.

"Se tine sedinta Biroului Permanent si o sa tinem si sedinta de plen pentru ca exista ordine de zi aprobata si votata, si o sa constatam ca nu sunt intrunite conditiile necesare pentru a dezbate in sedinta solicit presedintelui", a anuntat oficial Tariceanu.

Totodata, liderul ALDE a fost de acord cu pozitiile exprimate anterior de liderii PSD, UNPR si PNL, privind organizarea de noi consultari politice, in aceasta saptamana.

"Avand in vedere diferitele luari de pozitii, de cele mai multe ori contradictorii, am considerat ca este probabil mai util, mai intelept, sa nu ne grabim inutil si sa facem inca o faza de consultari, discutii si analize pe Codul Fiscal, pe baza unor date care sa fie furnizate de specialistii din Ministerul de Finante.

Intalnirea de saptamana trecuta nu a fost deloc convingatoare, BNR a spus ca lucrurile raman neschimabte asupra analizei pe care a facut-o (...) Sesiunea nu se va putea tine, vom amana pentru saptamana viitoare dezbaterea, in cadrul sesiunii ordinare", a adaugat presedintele Senatului, subliniind ca in calitate de lider ALDE, sustine Codul Fiscal "in forma in care a fost aprobat de Parlament".

12:30 - Sedinta comisiei de buget-finante de la Senat a fost anulata. Majoritatea senatorilor prezenti a decis ca este nevoie de un consens politic si trebuie ca liderii partilor sa se intelega, abia apoi urmand ca cererea de reexaminare a legii sa fie dezbatuta in comisie.

12:10 - "Vom merge la orice discutii pe Codul Fiscal", a reiterat co-presedintele PNL Alina Gorghiu intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, subliniind totodata: "Urmarim cu totii acest deziderat: un Cod Fiscal sustenabil, valabil pe cel putin 10 ani (...) Sa luam decizii pe care sa nu le putem contesta in ziua urmatoare sau anul viitor".

11:48 - Presedintele UNPR Gabriel Oprea, care a participat la sedinta coalitiei de guvernare, a declarat ca sustine amanarea discutiilor si votului pe cererea de reexaminare a Codului Fiscal.

"Chiar si PNL a spus ca, dupa o intalnire tehnica, urmeaza discutii la nivelul liderilor politici. Este agenda normala: s-au intalnit specialistii, acum ne intalnim intre presedinti de partide parlamentare", a explicat vicepremierul Oprea.

11:42 - Sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, programata pentru luni, ora 13:30, a fost anulata, informeaza Directia de Comunicare a Camerei Deputatilor.

Precizarea a fost facuta la scurt timp dupa ce presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, la finalul sedintei Coalitiei, ca social-democratii cer amanarea dezbaterii cererii de reexaminare a Codului Fiscal pentru sesiunea parlamentara ordinara.

11:14 - Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a salutat anuntul facut de Liviu Dragnea: "Este pentru prima oara cand coalitia se disociaza de heirupismul lui Victor Ponta si am incredere ca aceasta schimbare de atitudine este inceputul.

Nu cred ca heirupismul este o solutie. Putem astepta o saptamana, doua", a subliniat Alina Gorghiu.

Opozitia saluta amanarea votului pe Codul Fiscal: Coalitia se disociaza de heirupismul lui Ponta

11:06 - Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat dupa sedinta conducerii coalitiei, ca social-democratii cer o noua discutie a liderilor politici de la Putere si din Opozitie, urmand ca legea trimisa la reexaminare de presedinte sa intre in discutia Parlamentului in sesiunea normala, care va incepe la 1 septembrie.

10:50 - Presedintele Comisiei Juridice, Catalin Boboc (PNL), iesind de la sedinta grupului pe care il conduce, a declarat ca liberalii sustin reducerea taxelor si cresterea veniturilor romanilor, insa nu intr-o maniera atat de "abrupta si populista" pe cat isi doreste premierul Victor Ponta.

"Romania are o stabilitate si, pana una alta, nu vrem sa renuntam la stabilitatea pe care trebuie cu orice pret sa o pastram. Daca Guvernul Ponta propune micsorari de incasari la buget si in fiecare zi spune cum majoreaza cu procente semnificative salariile, ne intrebam daca ne si permitem treaba asta.

PNL incurajeaza masurile de reducere a fiscalitatii si doreste cresterea veniturilor tuturor categoriilor de romani, insa nu suntem de acord cu ideea ca promiti sa cresti si peste trei luni te trezesti ca nu ai de unde. (...) Nu respingem ideea, dar respingem maniera abrupta si populista in care Ponta o sustine", a declarat Catalin Boboc.

10:30 - Surse citate de B1 TV sustin ca Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD, a propus in sedinta coalitiei amanarea dezbaterii cu o saptamana, iar partenerii PSD au fost de acord.

10:28 - Comisia Economica a intocmit un raport negativ in ceea ce priveste cererea de reexaminare a Codului Fiscal trimisa de seful statului. PSD detine majoritatea in comisiile care au respins reexaminarea.

10:00 - Comisia de Transporturi si cea de Energie au dat aviz negativ pe cererea lui Klaus Iohannis, care a primit insa aviz favorabil de la Comisia Juridica.

Pe ce s-au inteles Puterea si Opozitia

Senatul se reuneste luni, de la ora 15:00, in sesiune extraordinara pentru dezbaterea si votarea cererii de reexaminare a noului Cod Fiscal, transmisa de seful statului Klaus Iohannis. Senatul este primul for legislativ sesizat, decizia finala urmand sa fie luata de Camera Deputatilor, care se va reuni tot in sesiune extraordinara.

Reprezentantii partidelor parlamentare au avut joi, la Palatul Parlamentului, o intalnire tehnica pe tema Codului Fiscal, retrimis spre reexaminare in Parlament de presedintele Iohannis.

Acestia au convenit ca TVA sa fie scazut in doua etape, prin amendamente la Codul Fiscal, astfel: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.

Totodata, s-a hotarat amanarea cu un an a masurii de eliminare a supraaccizei pe carburanti, aceasta urmand sa fie aplicata din 2017, nu din 2016, asa cum era stabilit initial.

Pe de alta parte, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat sambata ca nu s-a ajuns la o solutie, ci la o propunere in urma negocierilor privind Codul Fiscal.

Inainte cu o zi de intalnirea tehnica a reprezentantilor partidelor parlamentare, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru a discuta despre prioritatile legislative din toamna, inclusiv despre Codul Fiscal.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#vot Cod Fiscal, #Cod Fiscal sesiune Senat , #Senat