Aniversarea Senatului - Fostii presedinti au laudat institutia, Ponta l-a atacat pe Basescu

Marti, 17 Iunie 2014, ora 14:09
10470 citiri
Aniversarea Senatului - Fostii presedinti au laudat institutia, Ponta l-a atacat pe Basescu

Senatul a aniversat, marti, 150 de ani de activitate printr-o sedinta solemna a plenului. La eveniment au luat cuvantul, printre altii, Calin Popescu Tariceanu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Victor Ponta sau principesa Margareta.

La eveniment au participat si fostii presedinti ai Senatului, membri ai Guvernului, reprezentanti ai Curtii Constitutionale, presedintele Academiei Romane, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe.

La ceremonii nu a fost prezent, insa, si Traian Basescu, actualul lider de la Cotroceni, care nu a fost invitat.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele declaratii si evenimente de marti:

12:45 - "Cred ca fostii presedinti ai Romaniei trebuie sa fie senatori de drept", a mai spus Victor Ponta.

12:42 - "Parlamentul este institutia care, oricat este de hulita, intotdeauna restabileste echilibrele. Senatul este un loc al elitelor romanesti. Mult timp, presedintele Academiei Romane era senator de drept, universitatile din Iasi si Bucuresti aveau senatori. In acest moment, orice personalitate care vrea sa fie senator trebuie sa renunte la toate functiile detinute pana atunci, lucru care cred ca este in defavoarea actului de legislatie.

Cred ca, dupa ce terminam procesele electorale din acest an, trebuie sa restabilim Senatul ceea ce este: un loc al elitelor. Un loc in care sa convingem elitele acestei tari sa-si dedice o parte a vietii lor binelui public. Sper ca sprijinul dvs va fi sa indreptam aceasta greseala", a declarat prim-ministrul.

12:39 - Premierul Victor Ponta: "Pentru ca este un moment aniversar, vreau sa folosesc acest prilej pentru a exprima inca o data ca eu consider ca existenta Senatului este legata de existenta democratica a Romaniei".

"Evident ca atunci cand ocupi o functie executiva, de prim-ministru, ministru, de presedinte al tarii, uneori Senatul si Parlamentul deranjeaza si ar fi mai bine sa nu existe deloc Senatul si Parlamentul.

Cred ca si dl presedinte, de la anul, va considera ca este bine sa fie doua camere. Aceasta abordare privind bicameralismul este una constanta", a subliniat presedintele PSD.

12:37 - "Problema societatii romanesti este de a avea un Parlament eficient si credibil. Familia fiecaruia dintre dvs va pastra de acum incolo amintirea unui senator, deputat sau ministru", a mai spus fostul presedinte al Senatului.

12:31 - Ia cuvantul Crin Antonescu, fost presedinte al Senatului.

"Imi dau seama ca rata sperantei mele trebuie sa fie redusa, din moment ce nu am avut o dezbatere pe bicameralism si Senat cand am avut o batalie politica. Ar trebui sa facem mai mult decat o simpla festivitate, pentru ca noi avem probleme de memorie.

Avem probleme de memorie, am rupt pagini intregi adevarate din cartea de istorie, am introdus cu forta pagini false si cu continut prost. Nu este invitat un presedinte in exercitiu al statului.

Nicio natiune puternica nu traieste din amintiri, dar toate natiunile puternice construiesc pe amintiri. In Romania, cred, in plan politic au existat patru institutii majore: Senatul, Camera Deputatilor, monarhia si PNL. Nu va scandalizati, vorbesc de istorie si istoria nu ne priveste pe toti", a spus Crin Antonescu, urmat de aplauze.

11:32 - Principesa Margareta ia cuvantul.

"Coroana si Senatul Romaniei au stat alaturi impreuna de un secol si jumatate. Este o onoare sa il pot reprezenta pe Majestatea sa, regele Mihai. Institutia a fost creata de stramosii nostri pentru a asigura libertati publice.

Camera superioara a Parlamentului este o institutie a viitorului. Reprezinta supremul garant al democratiei. In jubileul de astazi se regaseste fiecare roman in parte. De aceea, familia regala sta acum, ca si la inceput, alaturi de Camera superioara a Parlamentului, cu dinamism si speranta", a spus principesa Margareta.

11:24 - La microfon ajunge fostul presedinte Emil Constantinescu.

"Romania a venit in societatea moderna cu o mostenire grea si dificila, pentru ca, timp de 50 de ani, o parte redusa dintre cetatenii Romaniei a fost deasupra legii, iar multi au fost sub lege.

Principala mea misiune ca presedinte democrat a fost restabilirea sensului statului de drept. O suprematie a legii si nu a unor interese de grup are nevoie de legi clare si aplicate cu fermitate", a spus Constantinescu.

11:22 - "M-am opus demersului unora de a desfiinta Senatul, nu e o societate pe actiuni. A spune ca desfiintam Senatul este cea mai buna dovada de refuz al democratiei.

Senatul si Camera Deputatilor nu sunt fabrici de legi, nu au norme de producere a legilor", a sustinut Ion Iliescu.

11:15 - Ia cuvantul si Ion Iliescu.

"Sunt onorat sa particip la aceasta sesiune solemna. Sunt cu atat mai onorat cu cat am fost membru al acestei institutii, care a renascut dupa 1989. Rolul sau a fost inca de la inceput unul de moderatie, de arbitraj, de temperare a posibilelor excese de temperare a celorlalte camere ale Parlamentului", a spus fostul presedinte.

11:10 - A luat cuvantul si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

11:00 - Calin Popescu Tariceanu a subliniat in discursul de deschidere importanta Senatului in istoria Romaniei si le-a cerut celor prezenti sa tina un moment de reculegere in memoria fostilor presedinti ai Senatului care au murit fie omorati de legionari, fie in inchisorile comuniste.

De asemenea, presedintele Senatului a sustinut ca referendumul din 2009, la care romanii au votat parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari, a fost unul fara o baza de argumentatie solida, constituind o tentativa de desfiintare a camerei parlamentare.

"Senatul nu are doar un trecut stralucit, ci si un viitor pe masura", a subliniat Tariceanu.

Senatul, la aniversare: Tariceanu nu uita de cei care au incercat sa il desfiinteze

Iliescu, despre Basescu: Revenirea la Parlament unicameral, o viziune fixista, primitiva

10:45 - "In structurile statale mi-am incheiat si cele doua mandate de presedinte, plus cel provizoriu, si cele doua de senator. Le pun la amintiri", a declarat Ion Iliescu.

Scandal pe aniversarea Senatului: Basescu ba, Iliescu si Constantinescu da

Conducerea Senatului a stabilit, luni, ca invitarea pe Traian Basescu la aniversarea Senatului revine exclusiv presedintelui acestui for legislativ, Calin Popescu Tariceanu, care a reiterat luni ca nu il vrea pe seful statului la ceremonie.

Scandal in Senat pe neinvitarea lui Basescu: PDL ameninta cu greva parlamentara

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca nu l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului pentru a nu crea un moment penibil, tinand cont ca seful statului a militat constant pentru Parlament unicameral.

La inceputul anului, presedintele Traian Basescu spunea ca nu exclude varianta sa mai organizeze inca o data un referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de parlamentari simultan cu turul intai al prezidentialelor.

Basescu, primele declaratii in 2014: Nu exclud un nou referendum pentru unicameral (Video)

In 2009, Traian Basescu a cerut organizarea unui referendum la care romanii sa spuna daca doresc parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari. Referendumul a indeplinit toate conditiile necesare pentru validarea lui.

Desi votul a fost validat, iar 77,78% din alegatori s-au pronuntat in favoarea Parlamentului unicameral, rezultatele referendumului nu au au fost avute in vedere de parlamentarii care au lucrat in comisia de modificare a Constitutiei, sustinand ca rezultatele acestei consultari populare nu sunt obligatorii, conform Constitutiei, iar sistemul bicameral este optim pentru Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#aniversare Senat 150 ani, #Iliescu aniversare Senat, #Tariceanu aniversare Senat, #Basescu scandal aniversare Senat, #Basescu invitat aniversare Senat, #Basescu Senat aniversare , #Senat