Blaga, Tariceanu, Marko Bela, in topul senatorilor cu cele mai multe absente la final de 2013

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 18:32
1580 citiri
Blaga, Tariceanu, Marko Bela, in topul senatorilor cu cele mai multe absente la final de 2013
Foto: Digi24

Senatorii Vasile Blaga (PDL), Calin Popescu-Tariceanu (PNL) si Mihai Razvan Ungureanu (FC) se afla in topul senatorilor cu cea mai scazuta prezenta la voturile finale electronice date de Senat in a doua sesiune din 2013, potrivit unui studiu dat publicitatii luni de IPP.

Astfel, cea mai scazuta prezenta nominala la voturile finale electronice, in perioada septembrie 2013 - decembrie 2013, a fost inregistrata de Iulian Dumitrescu (PNL), cu o prezenta de 5%, acesta contabilizand 18 voturi din 396 posibile.

El este urmat de presedintele PDL, Vasile Blaga, cu o prezenta de 6% (24 voturi din 396), Marko Bela (UDMR) cu o prezenta de 6% (25 voturi din 396), Calin Popescu Tariceanu (PNL) cu o prezenta de 19%, (76 voturi din 396), Gheorghe Flutur (PDL), cu o prezenta de 22% prezenta, (87 voturi din 396) si Haralambie Vochitoiu (PPDD), cu o prezenta de 23% prezenta, (93 voturi din 396).

In topul senatorilor cu cea mai scazuta prezenta la voturile finale date in a doua sesiune parlamentara din 2013 se numara si Teodor Atanasiu (PNL), cu o prezenta de 25 %, (100 voturi din 396), Anca Boagiu (PDL), cu o prezenta de 28%, (109 voturi din 396), Ion Ariton (PDL), cu o prezenta de 28%, (111 voturi din 396), Tudor Chiuariu (PNL), cu o prezenta de 29%, (113 voturi din 396) si Mihai Razvan Ungureanu (FC), cu o prezenta de 29%, (115 voturi din 396).

IPP considera ca prezenta la minim jumatate dintre voturile finale exprimate in plenul fiecarei Camere este o conditie esentiala pentru ca un ales sa isi poata exercita mandatul.

"Nici un argument - in afara celor expres prevazute de Regulamentele celor doua Camere - nu justifica un procent de prezenta sub acest prag, cu atat mai mult cu cat intervalul orar in care se voteaza asupra variantelor finale ale proiectelor de lege este de aproximativ o ora pe saptamana", se mentioneaza in studiul citat.

Din totalul de 173 de senatori, 59 au o prezenta mai scazuta de 50%.

IPP mentioneaza ca in perioada ianuarie - septembrie 2013 la Senat nu au fost inregistrate voturile finale electronice ale senatorilor, invocandu-se imposibilitatea adaptarii suportului logistic (aparatele de vot) la numarul crescut al senatorilor dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012.

Potrivit IPP, Senatul a achizitionat in luna septembrie 2013 un numar suplimentar de aparatele pentru votul din plen necesare.

Potrivit studiului citat, cea mai buna prezenta la vot au avut-o senatorii PSD cu 79% prezenta la voturile finale.

Prezenta senatorilor PDL, inclusiv la nivelul liderilor, pana la presedintele Vasile Blaga, a fost extrem de redusa, in mod cert cei vizati avand o unica preocupare politica in aceasta perioada, anume activitatea partidului in tara - alegerile interne din PDL din toamna anului trecut - dar si in strainatate, se arata in studiul IPP.

Senatorii cu cea mai mare prezenta vin, in ordinea prezentei, din judetele: Suceava (Ovidiu-Liviu Dontu, PSD), Mures (Petru-Alexandru Fratean, PSD) si Brasov (Viorel Chiriac, PSD), toti cu 97%.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#top prezenta senatori 2013, #senatori absenti 2013, #top IPP senat 2013 , #Senat