Codul de Procedura Penala a trecut de Senat: Opozitia sustine ca ajuta infractorii, nu victimele

Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 12:35
4189 citiri
Codul de Procedura Penala a trecut de Senat: Opozitia sustine ca ajuta infractorii, nu victimele
Foto: Arhiva Senat

Modificarile propuse de Comisia Iordache la Codul de Procedura Penala au fost votate, miercuri, de plenul Senatului. Proiectul urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, for decizional.

Au fost inregistrate 74 de voturi "pentru", din partea PSD-ALDE si UDMR, si 28 de voturi "impotriva", ale Opozitiei.

Sedinta a fost condusa de vicepresedintele Senatului Claudiu Manda (PSD).

Opozitia sustine ca este favorizat infractorul

Dezbaterile nu au durat prea mult, iar Alina Gorghiu (PNL) a declarat ca prin modificarile votate azi, in loc sa fie ajutata victima, este favorizat infractorul, relateaza Digi24.

Printre cele mai controversate modificari aduse Codului de Procedura Penala se numara faptul ca revizuirea hotararilor judecatoresti definitive poate fi ceruta si in cazul in care solutia data de instanta nu este semnata sau redactata de catre judecatorul care a participat la proces, modificare care il vizeaza si pe Liviu Dragnea, condamnat in dosarul Referendumul.

Alte prevederi controversate sunt cele referitoare la faptul ca denunturile vor aduce reduceri de pedeapsa doar daca sunt facute in maximum 6 luni de la comiterea faptei, iar durata urmaririi penale este redusa la un an, dupa care dosarul se claseaza automat.

In plus, audierea unei persoane nu va putea sa dureze mai mult de 6 ore din 24 de ore.

La finalul dezbaterilor, deputatul USR Stelian Ion a subliniat, inca o data, ca Romania va deveni astfel un "paradis al infractorilor".

Replica Puterii

In replica, senatorul PSD Nicolae Moga a respins criticile Opozitiei, sustinand ca modificarile la CPP au fost facute la propunerea institutiilor si asociatiilor profesionale: "Au fost critici ca modificarile au fost facute pentru un singur om, pentru un singur partid, este total neadevarat".

De asemenea, senatorul PSD Robert Cazanciuc a spus ca aceste modificari trebuie facute, avand in vedere necesitatea transpunerii Directivei europene si a deciziilor CCR, dar si faptul ca, in prezent, sunt date in dosare solutii neunitare.

"Nu putem sa stam pasiv si sa asistam la solutii neunitare. Noi am ales ca drepturile fundamentale sa nu fie un moft", a adaugat Cazanciuc.

La randul sau, senatorul Cseke Attila a anuntat ca UDMR sustine proiectul:

"Obiectivul trebuie sa fie ca toti care au savarsit infractiuni sa fie pedepsiti si toti cei nevinovati sa nu sufere. De-a lungul timpului am avut persoane nevinovate care au suferit".

El sustine ca Romania nu a respectat termenul de implementare a Directivei europene privind prezumtia de nevinovatie si are procedura de infringement.

"Avem deciziile CEDO prin care statul roman a fost condamnat si supus unor sanctiuni pecuniare. Aceste decizii, pe cap de locuitor, sunt mai multe decat in cazul Turciei, deci avem probleme cu legislatia penala", a mai spus senatorul UDMR, citat de Agerpres.

Grupul UDMR sustine transpunerea tuturor acestor decizii pentru a evita noi hotarari CEDO de condamnare a Romaniei, iar proiectul vine sa rezolve o parte din aceste probleme, a mai spus Cseke Attila.

Ce urmeaza

Urmeaza ca proiectul care modifica Codul de Procedura Penala sa ajunga la vot in Camera Deputatilor, putand fi ulterior contestat la CCR de catre partidele din Opozitie. De asemenea, dupa ce va fi trimis la promulgare, presedintele Iohannis va putea sa il conteste la CCR sau sa il retrimita la Parlament pentru reexaminare.

Nemultumiti de timpul indelungat pana la care modificarile ar putea intra astfel in vigoare, cativa lideri ai coalitiei majoritare PSD-ALDE au declarat ca ar fi posibila adoptarea unei ordonante de urgenta prin care sa se modifice rapid atat Codul Penal, cat si Codul de Procedura penala, cu toate ca ele se afla in dezbaterea Parlamentului, forul legislativ al tarii.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Codul procedura penala votat Senat , #Senat