Convocarea sedintei Senatului pentru revocarea lui Blaga, publicata deja in MO

Marti, 03 Iulie 2012, ora 16:54
2747 citiri
Convocarea sedintei Senatului pentru revocarea lui Blaga, publicata deja in MO
Foto: Monitoruloficial.ro

Biroul Permanent (BP) al Senatului a decis, cu majoritatede voturi, sa propuna revocarea lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului, iar cererea de revocare a fost publicata deja in Monitorul Oficial cu putin inainte de ora 17.00, ora la care era programata inceperea sedintei.

Fara publicarea acestei cereri in Monitorul Oficial, nu ar putea fi posibila organizarea sesiunii de vot in Senat privind revocarea lui Vasile Blaga din functia de sef al senatorilor.

Cel care semneaza decizia asupra convocarii Senatului in sedinta extraordinara este vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru.

Ioan Chelaru a semnat in numele lui Vasile Blaga cu toate ca acesta se afla la Parlament in acel moment.

"Avand in vedere cererea Biroului Permanent al Senatului, in temeiul prevederilor art. 63 alin. (2) si (3) din Constitutia Romanie republicata, si ale art. 81 din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotararea Senatului nr. 28/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se convoaca Senatul in sensiune extraordinare, in data de 3 iulie 2012, ora 17.00, cu urmatoarea ordine de zi, pentru motivele aratate in anexa care face parte integranta din prezenta decizie:

1. revocarea presedintelui Senatului

2. alegerea noului presedinte al Senatului", se arata in documentul semnat de Ioan Chelaru.

Ziare.com reda integral Cererea privind convocarea unei sesiuni extraordinare in data de 3 iulie 2012, ora 17.00, formulata de membri ai Biroului Permanent, publicata in Monitorul Oficial:

"In conformitate cu jurisprudenta sa constanta din 1992 si pana in prezent, Curtea Constitutionala a statuat ca presedintele Senatului, in exercitarea functiei, trebuie sa fie neutru din punct de vedere politic, intrucat acesta nu poate reprezenta pozitia politica si interesele unui partid politic, ci reprezinta Senatul in integralitatea sa (Decizia Curtii Constitutionale nr. 45/1994 si nr. 46/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 153 din 28 februarie 2005; Decizia Curtii Constitutionale nr. 601/2005, publicata in Monitotorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1.022 din 17 noiembrie 2005, si Decizia Curtii Constitutionale nr. 602/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.027 din 18 noiembrie 2005).

De asemenea, prin aceeasi jurisprudenta, Curtea Constitutionala considera ca statutul presedintelui Senatului, distinct de statutul celorlati membri ai Biroului permanent, implica un plus de exigenta in ceea ce priveste actele care privesc acest statut, iar posibilitatea unui partid politic de a dispune in mod exclusiv si in orice conditii cu privire la aceasta institutie, pe tot parcursul mandatului unei Camere a parlamentului, nu este compatibila cu aceasta exigenta, impusa de dispozitiile art. 64 din Constitutie interpretat in corelatie si in concordanta cu principiile statului de drept, prevazute de art. 1 din Legea fundamentala (Decizia Curtii Constitutionale nr. 601/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea 1, nr. 153 din 28 februarie 2005).

Fata de aceste considerente, majoritatea senatorilor opineaza ca, datorita contextului actual, presedintele Senatului, domnul senator Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constitutional, utilizand institutia presedintelui Senatului in scopul realizarii exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte. Lipsa sustinerii de catre o majoritate in Senat a determinat o actiune discretionara din partea acestuia. In acest context, consideram ca incetarea exercitarii functiei de presedinte al Senatului de catre domnul senator Vasile Blaga este consecinta juridica a unor negocieri politice, compuneri si recompuneri de forte politice.

Astfel, avand in vedere ca anumite atributii pe care presedintele Senatului are obligatia sa le indeplineasca - potrivit prevederilor art. 39 din Regulamentul Senatului, invocate si in jurisprudenta Curtii Constitutionale - actualul presedinte al Senatului nu le mai poate excercita in deplina impartialitate, consideram ca este necesara revocarea acestuia si, pe cale de consecinta, alegerea unui nou presedinte al Senatului".

Reamintim ca Monitorul Oficial a trecut in subordinea Guvernului de curand, Victor Ponta fiind acuzat ca foloseste institutia in interes politic.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, ca USL incalca Constitutia prin incercarea de a-l demite din fruntea Senatului.

"Asistam la o lovitura de stat. Sapte membri ai Biroului Permanent al Senatului au pus pe ordinea de zi schimbarea presedintelui Senatului cu incalcarea Constitutiei. Voi face plangere penala impotriva lui Ioan Chelaru (chestorul Senatului, PSD - n.red) si voi sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu acest act ilegal", a spus Blaga.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#hotarare revocare Blaga Monitorul Oficial, #revocare Vasile Blaga, #Roberta Anastase revocare , #Senat