Cu ochii pe Senat: Vot final pe proiectul care-i scapa de suspendare pe functionarii trimisi in judecata pentru coruptie

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 06:50
8047 citiri
Cu ochii pe Senat: Vot final pe proiectul care-i scapa de suspendare pe functionarii trimisi in judecata pentru coruptie
Foto: Facebok / Raducu Filipescu

Initiativa legislativa, depusa la inceputul anului de doi senatori liberali, prin care se cere ca functionarii publici sa nu mai fie suspendati din functie daca sunt trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie sau de fals se afla luni pe ordinea de zi a Senatului pentru vot final.

Initiativa a fost depusa de senatorii PNL Raducu Filipescu si Mircea Cazan, si a primit raport de adoptare din partea comisiilor Juridica si de Administratie din Senat, iar daca luni nu va fi votata de plenul Senatului, va fi adoptata tacit urmand a fi transmisa Camerei Deputatilor care este for decizional.

PNL s-a delimitat de initiativa lui Raducu Filipescu, insa nu a reusit sa il convinga pe acesta sa voteze impotriva ei in comisia de Administratie a Senatului, unde liberalul s-a abtinut.

In luna februarie, senatorul PNL Raducu Filipescu a depus la Parlament o propunere legislativa prin care functionarii publici sa nu mai fie suspendati din functie daca sunt trimisi in judecata pentru:

  • infractiuni de coruptie si de serviciu
  • infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei
  • infractiuni de fals
  • infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii.

Liderul interimar al PNL de la acea vreme, Raluca Turcan, spunea ca proiectul de lege depus de senatorul liberal nu are girul PNL si nu va fi sustinut in Parlament.

"Masura suspendarii de drept din functie a functionarului public la momentul trimiterii in judecata pentru o serie de infractiuni prevazute in legea in vigoare este necesara si trebuie mentinuta", a declarat Raluca Turcan pe 1 martie.

Ea a afirmat ca acest lucru a fost constatat si prin decizii ale CCR. "PNL se delimiteaza de aceasta initiativa care nu a fost supusa dezbaterii si deciziei conducerii partidului", a subliniat Turcan.

In schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca este de acord cu propunerea liberalului.

"Nu cred ca este o idee rea pentru ca trebuie sa ne obisnuim si cu principiul de prezumtie a nevinovatiei. Pana cand un om este condamnat, nu cred ca trebuie sa plece de la serviciu. Sunt de acord cu acesta propunere, sustinem", a declarat atunci liderul PSD.

In prezent, respectivul articol, pe care Filipescu il vrea abrogat, prevede ca raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public este trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni dintre cele mentionate anterior.

Senatorul liberal motiveaza depunerea initiativei legislative prin faptul ca suspendarea de drept a raportului de serviciu in situatia trimiterii in judecata a functionarilor publici reprezinta o discriminare a acestora fata de celelalte categorii de personal care isi desfasoara activitatea in aceeasi institutie publica.

Filipescu da exemplul Codului muncii, care prevede suspendarea de drept a raportului de munca doar in cazul arestarii preventive, sau a statutului alesilor locali.

Un alt argument adus de senatorul liberal este ca actuala prevedere din legea functionarilor publici incalca principiul prezumtiei de nevinovatie. "Concluzionam ca, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa stabileasca vinovatia functionarului, nu consideram ca se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu", scrie senatorul liberal in expunerea de motive a actului normativ.

Alaturi de Raducu Filipescu, au mai semnat propunerea legislativa si colegul sau de partid Mircea Cazan, senatorul UDMR Cseke Attila si senatorul PSD Eugen Teodorovici.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#lege functionari judecata suspendare Senat , #Senat