Opozitia si Puterea, umar la umar la Senat dupa demisia a doi parlamentari din PDL si UNPR

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 17:28
2414 citiri
Opozitia si Puterea, umar la umar la Senat dupa demisia a doi parlamentari din PDL si UNPR
Foto: Arhiva

Doi senatori ai Puterii au demisionat luni din partidele lor, astfel incat Opozitia si Puterea au acelasi numar de parlamentari in camera superioara: 66. Iosif Secasan (PDL) si Cezar Magureanu (UNPR) au anuntat luni ca parasesc barca Puterii.

Cezar Magureanu, care detinuse functia de vicelider al grupului UNPR, a declarat ca ramane independent, fara sa precizeze daca va vota alaturi de Putere sau de Opozitie, informeaza Realitatea TV.

Daca despre Iosif Secasan se stia de saptamana trecuta ca va demisiona, el fiind unul dintre parlamentarii de Caras Severin care au decis sa il urmeze pe Sorin Frunzaverde in USL, demisia lui Magureanu poate fi considerata o surpriza.

Sau poate nu. El a fost ales senator din partea PNL, in 2009 a trecut la PDL, iar in 2011, dupa o scurta perioada petrecuta ca independent, a intrat in UNPR. In octombrie anul trecut el s-a aflat in centrul unui urias scandal, fiind acuzat de legaturi cu clanul de interlopi "Butoane" din Giurgiu, implicat in uciderea baschetbalistului american Chauncey Hardy.

In aceste conditii, balanta la Senat este perfect echilibrata. Din totalul de 134 de senatori, Puterea si Opozitia au fiecare cate 66, iar 2 senatori, Mircea Geoana si Cezar Magureanu, sunt independenti.

O situatie particulara este cea a senatorului Iulian Urban, care a demisionat din PDL, dar a ramas in grupul parlamentar al partidului.

Nu trebuie uitat insa ca senatorul PDL Radu F.Alexandru a fost desemnat de catre guvern ca membru in CNA, motiv pentru care in circa 3 saptamani ar trebui sa paraseasca Senatul pentru a nu intra in incompatibilitate. De altfel, el a anuntat ca va face acest gest in ultima clipa, tocmai pentru a nu lasa Puterea fara majoritate in Senat.

Pe de alta parte, un alt senator din UNPR, Corneliu Grosu, spune ca este gata sa voteze motiunea de cenzura pe care USL ar urma sa o depuna saptamana viitoare, pentru ca el nu este de acord cu HG privind UMF Targu Mures si infiintarea unei facultati in limba maghiara.

Pentru a se desfasura sedintele de plen este nevoie de un cvorum de 68 de senatori. Se pare ca, desi USL nu a renuntat la greva parlamentara, senatorii au decis sa fie prezenti la sedintele la care se discuta si se voteaza angajamentele pe care Romania si le-a luat in fata organismelor internationale in domeniul justitiei.

Inclusiv marti, sedinta Senatului a inceput in jurul orei 16,30, pe ordinea de zi figurand numeroase proiecte legislative, printre care Legea Notarilor si Codul Civil, care tin de Mecanismul de Control si Verificare.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#majoritate Senat, #demisie senator Secasan PDL, #demisie senator UNPR Cezar Magureanu , #Senat