Puterea a recastigat majoritatea in Senat

Luni, 30 Mai 2011, ora 17:44
7867 citiri
Puterea a recastigat majoritatea in Senat
Foto: Realitatea TV

Veselia Opozitiei la aflarea vestii ca Serban Radulescu si-a dat demisia din PDL, ceea ce insemna ca Puterea a pierdut practic majoritatea in Senat, a durat foarte putin. Tot luni, Ion Toma si-a anuntat inscrierea in UNPR si deci saltul in barca Puterii.

Conform unui comunicat UNPR remis Ziare.com, senatorul ex-pesedist Ion Toma s-a inscris in formatiune.

De ce a schimbat senatorul Ion Toma balanta de puteri in Senat

La ora actuala, repartizarea fortelor politice in Senatul Romaniei este urmatoarea: PDL - 48 de voturi, UNPR - 12 voturi, UDMR - 9 voturi, PSD - 43 de voturi (incluzandu-l pe Catalin Voicu, aflat in inchisoare), PNL - 24 de voturi, independenti - 1 vot. Cu alte cuvinte, Puterea are 69 de voturi, iar Opozitia 68 de voturi (cu tot cu arestatul Voicu).

Chiar si asa, va fi extrem de dificil pentru Cabinetul Boc sa treaca anumite proiecte prin Senat, cu asa majoritate firava, singura speranta ramanand la Camera Deputatilor, acolo unde Puterea inca are o situatie solida la voturi.

De ce a plecat Radulescu

Radulescu a explicat ca gestul sau vine dupa atitudinea pe care colegii din partid au avut-o fata de initiativele sale legislative si pentru ca este nemultumit de masurile antisociale ale PDL.

"Au fost mai multe decizii, luate la nivel central, la care eu nu am participat si nu vreau sa ma simt vinovat fata de cei care m-au votat. Lucrurile nu s-au schimbat in Romania, iar masurile PDL nu au dus si nici nu am siguranta ca vor duce la acel bine social, care ar trebui sa fie telul fiecarui partid care este la guvernare", a declarat, dupa demisie, senatorul.

Serban Radulescu a precizat ca va ramane independent, dar a refuzat sa spuna cum isi va da votul, in cazul unei motiuni de cenzura. "Voi vota dupa cum imi dicteaza constiinta", a spus acesta.

Senatorul independent a precizat, pentru Antena 3, ca nu are cunostinta despre alti membri PDL care ar intentiona sa demisioneze din partid.

La scurt timp dupa ce a parasit grupul PDL, Serban Radulescu a fost inlocuit, din Comisia de invatamant, cu senatorul Dumitru Oprea. Decizia a fost validata de plenul Senatului cu 67 de voturi pentru, 32 impotriva si 6 abtineri.

Ce spun cele doua tabere

In replica la plecarea lui Radulescu, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, spune ca a fost complet surprins de decizia senatorului.

Ioan Oltean, surprins de demisia lui Serban Radulescu: Il stiam un om foarte serios

"Raman surprins, acum am aflat si eu acest lucru. Eu aveam alte informatii, stiam ca s-a discutat si totul este in regula. Raman surprins de ceea ce s-a intamplat astazi, absolut surprins. Eu stiu ca domnul presedinte Boc si domnul Daniel Buda au avut mai multe discutii cu domnul senator. Daca domnia sa face altfel de afirmatii, este condamnabil, ceva e putred", a declarat Ioan Oltean pentru Ziare.com.

La randul sau, presedintele Senatului, Mircea Geoana de la PSD, a spus ca este "cel mai important moment politic din 2009 pana acum". Geoana spera ceea ce pana astazi a fost o opozitie vocala sa devina o majoritate si ca va exista "o contaminare pozitiva pentru Camera Deputatilor". Pare-se ca s-a bucurat prea repede.

Geoana, crezand ca are majoritate: E cel mai important moment politic din 2009

Motivatiile lui Ion Toma

Toma si-a explicat inscrierea in UNPR drept un pas firesc, pentru ca este un om de stanga.

"Am venit alaturi de colegii care au demonstrat ca stanga romaneasca nu si-a pierdut demnitatea. La fel ca toti colegii din UNPR, nici eu nu mi-am schimbat crezul politic si valorile, ci altii au schimbat peste noapte macazul".

Toma a mai precizat ca regret ca partidul pentru care a muncit ani de zile (PSD) "s-a schimbat atat de dramatic in rau in ultima vreme".

"Am insa si o mare bucurie. Si anume ca in UNPR am regasit fosti colegi, adevarati prieteni si oameni de caracter. Alaturi de Gabriel Oprea, Marian Sarbu, Cristian Diaconescu, Vali Steriu, Anghel Iordanescu, oamenii care au contribuit decisiv la iesirea Romaniei din recesiune, voi face in continuare o politica de stanga si voi pune umarul la obtinerea unor rezultate bune pentru UNPR in 2012".

La final, Toma devine putin dramatic si declara ca este sigur ca, "daca nu ar fi existat UNPR, Romania ar fi fost astazi intr-o situatie mult mai dificila".

De profesie economist, Ion Toma este senator de Olt. Aflat la al doilea mandat, este membru al Comisiei pentru afaceri europene.

Reactia PSD

Presedintele PSD Victor Ponta spune ca PDL foloseste in continuare santajul cu dosare penale si banii ca "arme" pentru a ademeni parlamentari in arcul Puterii, afirmand despre Ion Toma ca a aflat dupa ce a plecat din PSD ca avea foarte multe contracte cu statul.

"In ceea ce-l priveste pe domnul Toma, nu m-am indoit ca PDL are in continuare cele doua arme - santajul cu dosare penale si arma banilor. Am aflat, dupa ce domnul Toma a plecat de la noi, ca era unul din oamenii care aveau foarte multe contracte cu institutiile statului", a spus Ponta, intrebat cum comenteaza faptul ca opozitia a pierdut majoritatea in Senat la cateva ore dupa ce tocmai o castigase prin plecarea lui Serban Radulescu din PDL.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#raport putere senat, #serban radulescu demisie PDL, #PDL USL majoritate senat , #Senat