Senatul a adoptat Statutul magistratilor cu modificarile dorite de Serban Nicolae. Legea merge la Iohannis

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 15:13
15761 citiri
Senatul a adoptat Statutul magistratilor cu modificarile dorite de Serban Nicolae. Legea merge la Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul a adoptat, marti, modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor, printre cele mai importante prevederi fiind cele legate de raspunderea magistratilor.

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor a fost adoptat cu unanimitate de voturi (80), pentru ca parlamentarii Opozitiei au parasit sala de plen in semn de protest.

Mai multe amendamente respinse in Camera Deputatilor au fost adoptate la Senat, inclusiv unele propuse de Serban Nicolae.

Legea pleaca la Iohannis

Senatul a fost for decizional, asa ca legea merge acum la promulgare la presedintele Klaus Iohannis, care o poate retrimite Parlamentului sau o poate ataca la CCR, in cazul in care refuza sa o semneze ca atare.

PNL si USR au anuntat ca, inainte ca actul normativ sa fie trimis presedintelui pentru promulgare, il vor ataca la Curtea Constitutionala.

Modificari aduse de plenul Senatului

Senatul a adoptat o serie de amendamente ale lui Serban Nicolae, respinse de Comisia Iordache, la articolul 96, care reglementeaza raspunderea materiala a magistratilor, transmite News.ro.

Astfel, "eroarea judiciara atrage raspunderea judecatorilor si procurorilor doar in ipoteza in care si-au exercitat functia cu rea credinta sau grava neglijenta", se arata la alin. (2) reformulat de Serban Nicolae.

In noua forma, alin. (3) prevede "exista eroare judiciara atunci cand, in infaptuirea actului de justitie se determina o desfasurare gresita a unei proceduri judiciare si prin aceasta se produce o vatamare a drepturilor ori intereselor legimite ale unei persoane".

De asemenea, Serban Nicolae a modificat si alin. (4) al legii 303/2004, care acum prevede ca "exista rea credinta atunci cand jduecatorul sau procurorul in exercitarea functiei, cu stiinta, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei ori a normelor de drept material sau procesual a determinat o eroare judiciara".

La alin. (5), se arata ca "exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul in exercitarea functiei din culpa nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinand o eroare judiciara".

"Nu este indreptatita la repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit in orice mod la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror", precizeaza alin. (6) in noua forma.

Alin. (7), modifcat si el, statueaza ca "pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciara persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii, la tribunalul in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul dupa caz. Plata de catre stat a sumelor datoroate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunciarii horatarii judecatoresti definitive".

"Dupa ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciara a fost acoperit de stat, Ministerul Finantelor Publice se intoarce in mod obligatoriu pe cale judiciara impotriva jduecatorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciara. Competenta de judecata, in prima instanta, revine Curtii de Apel Bucuresti, dispozitiile Codului de procedura civila fiind pe deplin aplicabile", se arata la alin. (8), modificat asa cum a propus Serban Nicolae.

La alin. (9) se prevede ca "termenul de prescriptie a dreptului la actiune al statului prevazut la alin. (8) este de un an, de la data cand a fost achitat integral prejudiciul".

Ultimul alineat al articolului 96, in forma propusa de Serban Nicolae, prevede ca "CSM poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea pentru eroarea judiciara determinata de rea-credinta sau grava neglijenta".

O noua sedinta cu scandal

Sedinta de azi a Senatului a fost una cu scandal.

Opozitia a incercat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor, iar liderul PMP, Traian Basescu, a propus chiar scoaterea proiectelor care vizeaza Legile Justitiei din ordinea de zi a acestei sesiuni.

PNL, in schimb, a sustinut scoaterea de pe ordinea de zi a legilor 303 si 304, invocand o prevedere a Regulamentului Senatului potrivit careia raportul comisiei de specialitate se difuzeaza si se transmite senatorilor cu trei zile lucratoare inainte de dezbatere.

El a precizat ca senatorii au primit raportul in cursul zilei de marti, la ora 10:25.

Pentru ca aceste cerinte au fost toate respinse, alesii PMP au parasit sala de plen.

Atunci, parlamentarii USR au scos pancarte in forma de maini cu sloganul "Toti pentru Justitie". Aceleasi pancarte au fost folosite si la protestele din Piata Victoriei.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a suspendat sedinta de plen, dupa protestul USR.

In timpul discursului lui Calin Popescu-Tariceanu, senatorii USR au ocupat tribuna si au protestat in liniste.

Astfel, liderul Senatului a suspendat sedinta de plen, pana la retragerea senatorilor USR de la tribuna. Sedinta a fost suspendata 30 de minute, dupa care a fost reluata si deja s-a aprobat Legea 303.

Amendamente noi din Comisia Iordache

Comisia Iordache a dat, luni seara, unda verde raportului la Legea 303/2004.

Parlamentarii au adus o serie de modificari formei proiectului adoptat de Camera Deputatilor.

Printre aceste modificari se afla un amendament conform caruia presedintele Romaniei "poate refuza, motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere prevazute la la alin) 1, - sefii de parchete -, aducand la cunostinta publicului motivele refuzului" in conditiile in care forma in vigoare nu prevede de cate ori poate seful statului refuza o propunere pentru sefii de parchete.

Este vorba despre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii. Amendamentul apartine PSD-ALDE.

Comisia a mai adoptat un amendament al PSD prin care s-a eliminat proba scrisa de la promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit noilor reglementari, proba pe care candidatul o va sustine in fata Sectiei de judecatori a CSM este un interviu.

Parlamentarii au adoptat si un amendament al senatorului PSD Serban Nicolae potrivit caruia informatiile referitoare la magistrati, cooperarea intre institutii, procedurile judiciare constituie informatii de interes public, cu exceptia celor pentru care legea prevede caracter nepublic.

"Informatiile care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si functionarea CSM, cooperarea institutionala intre instante si parchete, pe de o parte, si orice alta autoritate publica, pe de alta parte, precum si procedurile judiciare constituie informatii de interes public, cu exceptia celor pentru care legea prevede caracterul nepublic", arata amendamentul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Statutul magistratilor adoptat Senat , #Senat