Ziare.com

Componenta consiliilor de administratie din scoli, modificata

de Cristian Mihai Chis
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 17:10

   

Componenta consiliilor de administratie din scoli, modificata
Senatorii din Comisia pentru invatamant au continuat joi dezbaterile pe noua lege a Educatiei, respingand componenta consiliilor de administratie din scoli prevazuta in proiectul de lege intocmit de Ministerul Educatiei si trecut deja prin Camera Deputatilor.

"Comisia din Senat a adoptat prin consens o structura a Consiliului de administratie care vizeaza o distributie echilibrata si impartiala a deciziei la nivelul factorilor implicati, si anume: cadrele didactice, parintii si comunitatea locala. In acord cu principiul descentralizarii, noua structura a Consiliului de administratie nu acorda o prioritate decizionala cadrelor didactice asa cum era prevazut in varianta Ministerului si a Camerei Deputatilor", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de presedintele Comisiei, senatorul Mihail Hardau.

Articolul 86 din proiectul Legii educatiei nationale a fost amendat. Astfel, in cazul unui Consiliu de administratie format din 9 membri, componenta va cuprinde 4 cadre didactice inclusiv directorul unitatii, un reprezentant al primarului, 2 reprezentanti ai Consiliului local si 2 reprezentanti ai parintilor.

In schimb, in cazul unui Consiliu de administratie format din 13 membri, componenta va cuprinde 6 cadre didactice inclusiv directorul, un reprezentant al primarului, 3 reprezentanti ai Consiliului local si 3 reprezentanti ai parintilor.

Au fost pastrate insa de catre comisie prevederile proiectului de lege referitoare la conducerea Consiliului de administratie.

"Astfel, presedintele de sedinta este ales prin vot secret pentru o perioada de cel mult un an, conduce sedintele Consiliului de administratie si semneaza hotararile adoptate in aceasta perioada", se mai arata in comunicatul citat.

In ceea ce priveste atributiile Consiliului de administratie, a fost introdus amendamentul potrivit caruia orice hotarare de ordin strategic care vizeaza procedurile de ocupare a posturilor, a functiilor de conducere, acordarea gradatiei de merit, restrangerea de activitate, aplicarea de sanctiuni, este luata prin vot secret.

De asemenea, senatorii din Comisia pentru Invatamant au stabilit ca deciziile care privesc personalul, bugetul si patrimoniul unitatii de invatamant se iau cu majoritatea voturilor din totalul membrilor Consiliului de administratie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11256 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sa speram ca parintii vor fi bagati in seama...

vor trebui sa fie mai implicati...

 

Pare echitabil

Daca tot profesorii ar fi fost o majoritate la luarea deciziilor, la ce mai trebuie consiliu de administratie in scoala? Ar fi decis oricum totul.

In felul asta, comunitatea are un cuvant foarte greu de spus in ce se intampla in scoala, ceea ce poate forta schimbari majore.

Astfel, profesorii incompetenti sau cu vicii de comportament nu se mai pot ascunde si pot fi concediati mult mai usor ca acum.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor