De ce ne mai trebuie Senat? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 11:28
5172 citiri
De ce ne mai trebuie Senat? (Opinii)

Pragmatic vorbind, e probabil mai bine ca Senatul si-a luat vacanta pe durata campaniei electorale pentru europarlamentare. Unii senatori candideaza, altii vor fi implicati in sustinerea candidatilor, iar cei mai multi ar fi profitat, probabil, de vanzoleala ca sa chiuleasca. Si o spun din experienta anilor trecuti.

Dupa toate probabilitatile nu ar fi existat cvorum la nicio sedinta, asa ca tot un fel de vacanta ar fi fost, dar nu cu acte in regula.

Dincolo de acest pragmatism, insa, aceasta vacanta autoacordata de senatori si platita, intelegem, este cat se poate de elocventa pentru ceea ce inseamna in Romania campania si cat de mare e ruptura dintre plebe si "patricieni".

Eu stiu asa: un angajat obisnuit, unul care nu lucreaza 4 zile pe saptamana si nu are vacante legale de luni de zile, asa cum au parlamentarii intre sesiuni, atunci cand are nevoie de niste zile libere pentru activitati extraprofesionale, in interes personal, cum este de exemplu o candidatura, isi ia concediu fara plata, daca, desigur, angajatorul se poate dispensa de el.

Parlamentarul roman isi ia concediu in interes personal cu plata. Si banii in discutie nu sunt deloc putini. Ni se spune ca senatorii vor recupera cu inca o zi de sedinta in plen pe saptamana dupa 26 mai. Chiar daca se va intampla asa, desi am unele indoieli, sunt doua aspecte care nu vor fi compensate.

Pe de-o parte, activitatea care ar trebui recuperata nu se limiteaza la o sedinta in plen pe saptamana. Este vorba saptamanal despre 4 zile de munca parlamentara, grea nu ne indoim. Cu celelate trei zile x 4 saptamani, ce se intampla?

Apoi, termenele de adoptare tacita a actelor normative nu stau in loc in aceasta perioada. Inevitabil vor exista proiecte care vor trece tacit de Senat in vacanta de campanie.

Veti spune ca nu e nicio nenorocire, cat timp in cazul lor decizionala e Camera Deputatilor. Da, asa e, dar atunci de ce ne mai trebuie doua camere? Daca ne putem dispensa atat de usor de una dintre ele, de ce nu am avea un Parlament unicameral? Nu este neaparat solutia constitutionala pe care as prefera-o, dar in conditiile date, parlamentarii par a face tot ce le sta in putinta sa ne convinga ca ea este cea corecta.

Si, coincidenta sau nu, printre punctele de pe ordinea de zi care ar putea fi amanate este si o decizie in privinta avizarii arestarii pentru senatorul PSD Marius Isaila, acuzat de trafic de influenta, dosar aflat acum pe masa Comisiei juridice.

In plus, aceasta vacanta senatoriala este cat se poate de semnificativa pentru ceea ce inseamna perioadele de campanie in Romania. Macar senatorii si-au luat liber la vedere. Dar la mai toate nivelurile administratiei campania electorala este o perioada de complet blocaj. Si cine, teoretic, e la munca tot cu gandul la alegeri sta.

Si asta dintr-un motiv simplu. De ele depinde viitorul fiecarui functionar, fie el din administratia centrala, din deconcentrate, prefecturi, de peste tot. Din cauza politizarii feroce, nu exista acel corp solid de functionari care isi pastreaza pozitiile tehnice indiferent de rezulatul alegerilor.

Cu mici exceptii, cum este dl Gherghina de Finante, si asta pentru ca pare singurul capabil sa inchida un buget, in rest, de la director din minister, la femeie de serviciu din deconcentrata, alegerile matura tot si inlocuiesc totul. Uneori asta se intampla chiar si la inlocuirea ministrului cu altul din acelasi partid sau aceeasi coalitie. Si atunci cum sa nu inghete toti in asteptare?

Sigur ca europarlamentarele nu au acelasi efect, pentru ca, in general, nu implica schimbari de forte in politica interna. De aceasta data insa ele sunt repetitia generala pentru teribilele prezidentiale si ar putea de aceea provoca unele ajustari majore de strategii.

Iar cand vom intra in linie dreapta pentru prezidentiale, sa mi te tii! Criogenie totala si la 45 de grade.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#vacanta senat campanie, #campanie europarlamentare Senat , #Senat