Greu de arestat: Aviz pozitiv in Senat pentru inca o propunere de schimbare a Codului de Procedura Penala

Marti, 05 Mai 2015, ora 12:37
5147 citiri
Greu de arestat: Aviz pozitiv in Senat pentru inca o propunere de schimbare a Codului de Procedura Penala

Trei social-democrati propun o modificare a Codului de Procedura Penala, prin care cer eliminarea sintagmei "suspiciune rezonabila" din procedura arestarii preventive.

Senatorii Ovidiu Dontu (PSD), Cristiana Anghel si Ioan Chelaru (tot PSD) cer ca masura arestarii preventive sa nu se mai faca in baza unor "suspiciuni rezonabile", ci doar cand exista "indicii temeinice".

Art. 202 din Codul de Procedura Penala prevede in prezent: " (1) Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni".

Potrivit motivatiei senatorilor care au initiat amendamentul, noua formulare este "mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia".

Senatorii care au initiat amendamentul considera ca in vechiul Cod de procedura penala, masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai "daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala", iar in noul Cod de procedura penala, intrat in vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233) conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de suspiciuni rezonabile.

"Asa se face ca de la inceputul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o masura exceptionala, o regula, fiind suficienta existenta unui simplu denunt ca ea sa poata fi luata. De aici, plimbarea cu catuse a acuzatiilor in fata presei a devenit ceva cotidian, neexistand sanctiuni pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie prin afectarea imaginii persoanei", se mentioneaza in motivatie.

Comisia Juridica a dat un aviz pozitiv, in sedinta de marti, amendamentului propus de cei trei senatori.

Dontu le-a declarat jurnalistilor, inainte de inceperea sedintei, ca nu s-a consultat cu partidul cand a propus acest amendament.

Dincolo de orice indoiala

In paralel, un grup de zece deputati (noua de la PSD si unul de la minoritati) are alt proiect de modificare a Codului de Procedura Penala. Initiativa propune inlocuirea sintagmelor "indicii temeinice" si "suspiciune rezonabila" cu sintagma "dincolo de orice indoiala", cand vine vorba de arestarea preventiva. Aceasta se afla in asteptare la Senat, potrivit HotNews.

Initiativa i-ar lasa pe procurori fara o serie de instrumente de ancheta, ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce termenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

Din cei zece initiatori, patru au probleme cu legea:

  • Marian Ghiveciu (deputat PSD trimis in judecata de procurorii DNA pentru "instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, acand dreot consecinta ontinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial - in forma calificata")
  • Marius Manolache (deputat PSD urmarit penal de DNA in dosarul Realitatea Media)
  • Florin-Costin Paslaru (deputat PSD, condamnat in martie 2015 de ICCJ pentru conflict de interese, judecatorii aplicand o amenda penala de 2.000 de lei, pentru ca si-a angajat fiul la biroul sau parlamentar)
  • Catalin-Marian Radulescu (deputat PSD, trimis in judecata pe 18 aprilie 2014 de procurorii DNA, fiind acuzat de dare de mita si de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si dare de mita).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modificari Cod Procedura Penala, #arestari preventive Senat , #Senat