Introducerea in Legea ANI a comisiilor de cercetare a averilor, respinsa

Marti, 29 Iunie 2010, ora 20:20
1728 citiri
Introducerea in Legea ANI a comisiilor de cercetare a averilor, respinsa

Comisiile juridica si pentru drepturile omului din Senat au decis sa nu admita punctul din cererea de reexaminare a noii Legi ANI privind reintroducerea comisiilor de cercetare a averilor, dar au admis ca printre cei care trebuie sa depuna declaratii trebuie sa fie si candidatii la functii publice.

Principalul vot dat marti de senatorii Comisiilor pentru drepturile omului si juridica se refera la punctul din cererea de reexaminare a presedintelui, care a cerut reintroducerea comisiilor pentru cercetarea averilor. Dezbaterile s-au facut strict pe cererea de reexaminare a presedintelui, fara sa se ia in considerare varianta votata de Camera Deputatilor.

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), a sustinut ca aceste comisii nu pot fi considerate drept neconstitutionale, in timp ce senatorul PD-L Iulian Urban a punctat ca reintroducerea acestor comisii de cercetare "sunt esentiale" pentru functionalitatea Legii ANI." "Daca scoatem aceste comisii, ANI ramane cu rol decorativ, mai bine plecam acasa si respingem cererea de reexaminare", a spus el.

De cealalta parte, senatorul PSD Ioan Chelaru si cel al UDMR Gyorgy Frunda au considerat ca introducerea comisiilor de cercetare a averilor nu sunt conforme cu Legea fundamentala. Frunda a punctat ca decizia CCR interzice ca ANI sa detina activitati jurisdictionale, astfel ca, in opinia sa, referirile la comisii de cercetare sunt "profund neconstitutionale si reprezinta un abuz de drept".

De altfel, acest punct al discutiei a starnit dispute intre secretarul general al ANI, Horia Georgescu, si Gyorgy Frunda. Senatorul UDMR s-a aratat deranjat de incercarile de interventie ale lui Georgescu si de atitudinea acestuia fata de membrii Comisiilor reunite.

"Ati devenit om fara sa fiti domnisoara", s-a adresat Frunda lui Georgescu, ulterior cerandu-si insa scuze fata de reprezentantul ANI.

In final, supusa la vot, solicitarea presedintelui a fost respinsa, pentru reintroducerea comisiilor de cercetare a averilor exprimandu-se doar sase voturi (ale senatorilor PD-L si al social-democratului Toni Grebla).

Dupa vot, seful ANI a parasit sedinta

Dupa respingerea acestei propuneri din cererea de reexaminare, presedintele ANI Catalin Macovei si secretarul general Horia Georgescu au parasit sedinta Comisiilor juridica si pentru drepturile omului.

Din cererea de reexaminare au fost adoptate doar doua puncte. Astfel, s-a admis solicitarea reintroducerii printre categoriile celor care trebuie sa depuna declaratii de avere si de interese a persoanelor care candideaza pentru functiile de presedinte al Romaniei, deputat, senator, consilier judetean, consilier local sau primar, precum si pentru functia de presedinte de consiliu judetean.

Tot la solicitarea presedintelui, senatorii au eliminat articolului care spune ca: "nu constituie infractiune fapta persoanei care isi modifica declaratia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevarului, daca denunta fapta mai inainte ca autoritatea sa se fi sesizat pentru aceasta".

Presedintele a mai cerut ca termenul de prescriptie pentru verificarea declaratiilor de avere si de interese sa creasca de la 1 an la 3 ani. Senatorii Comisiilor juridica si pentru drepturile omului au respins aceasta solicitare si au decis pastrarea prevederii ca efectuarea activitatii de analiza a declaratiilor si a modificarilor patrimoniale intervenite in perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, precum si efectuarea activitatii de analiza a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, sa se desfasoare pe durata exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, cat si in decursul unui an dupa incetarea acestora.

Declaratia de avere destinata publicitatii nu va coincide cu cea confidentiala

In ceea ce priveste declaratiile confidentiale si cele publice, senatorii din Comisiile juridice si pentru drepturile omului au respins propunerea presedintelui ca declaratia de avere destinata publicitatii sa coincida cu cea confidentiala, mai putin sub aspectul datelor cu caracter personal, astfel incat accesul la astfel de informatii sa nu fie ingradit.

In schimb, s-a revenit la formula de declaratii publice si confidentiale in structura decisa initial de Senat, cea care prevedea eliminarea din declaratia de avere destinata publicitatii a subcapitolului dedicat bunurilor sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimonial cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5000 de euro.

Traian Basescu a mai solicitat si introducerea unei rubrici in care titularul sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului, au derulat sau deruleaza, direct sau prin intermediul vreunei societati comerciale la care sunt asociati ori actionari, contracte finantate din bani publici.

La acest punct, senatorul Gyorgy Frunda a considerat ca seful statului nu are drept de initiativa legislativa, deci nu s-au operat modificari in acest sens.

In schimb, Frunda a propus ca acest aspect sa fie reglementat printr-o noua initiativa legislativa, care ar urma sa fie semnata miercuri de parlamentari de la toate formatiunile politice, care sa introduca aceasta solicitare a presedintelui Romaniei. Propunerea legislativa ar urma insa sa intre in dezbaterea Parlamentului sesiunea viitoare.

Termenul de redepunere, prelungit la 90 de zile

De asemenea, tot la propunerea lui Frunda, termenul pana la care trebuie redepuse declaratiile de avere dupa promulgarea noii Legi ANI s-a majorat de la 30 de zile, propuse la Camera, la 90 de zile.

La sedinta au fost prezenti ambasadorul Elvetiei si insarcinatii cu afaceri juridice ai Olandei si Marii Britanii, dupa cum au precizat lideri ai Comisiilor senatoriale. Frunda li s-a adresat cu mesajul ca in Romania nu a existat niciun moment in care comisiile de control al averilor sa fie existat in paralel cu ANI, aceste comisii functionand doar ca predecesoare ale Agentiei.

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului a tinut sa puncteze ca dupa adoptarea noii Legi ANI de catre Senat, "s-a facut lobby" pe langa reprezentantele oficiale ale SUA, Elvetia, Germania, Olanda. El a comentat ca, in mod normal, un astfel de comportament este democratic, dar in situatia de fata este "mai putin in conformitate cu statul de drept" deoarece oficialii straini ar fi primit o informare subiectiva, iar nu una obiectiva.

In final, raportul pe cererea de reexaminare a primit 10 voturi pentru, 4 impotriva si 3 abtineri, urmand ca decizia finala sa fie luata miercuri, prin votul in plenul Senatului, camera decizionala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#legea ANI Senat, #respinge comisie cercetare averilor , #Senat