Legile Justitiei au trecut de Comisia Iordache. Urmeaza tot azi votul final din Senat

Luni, 26 Martie 2018, ora 13:17
2906 citiri
Legile Justitiei au trecut de Comisia Iordache. Urmeaza tot azi votul final din Senat
Foto: Arhiva Hepta.ro

Legile Justitiei au trecut, luni, de Comisia speciala condusa de Florin Iordache.

Comisia a dat raport de admitere pe cele trei legi ale Justitiei, dupa ce au fost dezbatute si votate amendamentele depuse de senatori.

UPDATE Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca Legile Justitiei intra chiar luni in plenul Senatului, la sedinta care incepe la ora 16:00.

In urma amendamentelor depuse de senatori, Legile Justitiei nu au suferit modificari de fond fata de forma adoptata de Camera Deputatilor.

Astfel, dupa ce amendamentele depuse de senatori au fost dezbatute si votate, legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata cu 12 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva"; legea 304/2004 privind organizarea judiciara a primit raport de admitere, cu 12 voturi "pentru" si cinci voturi "impotriva".

De asemenea, legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a primit raport de admitere cu 11 voturi "pentru" si cinci voturi "impotriva".

Referitor la articolele prin care presedintele Romaniei este exclus din numirea conducerii ICCJ, senatorul PSD Eugen Nicolicea a spus: "Dupa cum stiti, acest articol a fost declarat neconstitutional la sesizarea dumnevoastra (a PNL - n.red.), altfel nu am fi avut ocazia sa discutam (...) in considerentele respective se spune foarte clar ca presedintele nu are ce sa caute aici, deci nu noi am spus, a spus-o CCR. (...) Dumneavostra, acum, instigati la nerespectarea a doua decizii a CCR".

In replica, deputatul PNL Ioan Cupsa a sustinut ca pot fi reexaminate si modificate nu doar articolele declarate neconstitutionale de catre CCR, ci si cele care sunt legate, din punct de vedere functional, de cele neconstitutionale.

"Instigatorul Cupsa vorbeste acum. Ii multumesc mult domnului Moga ca mi-a dat cu totul dreptate citand din decizia CCR nr. 45/2018, in sensul in care, inca o data subliniez, putem reexamina si modifica in acord cu decizia Curtii doar acele articole care au fost declarate neconstitutionale, precum si acele articole care, functional, sunt legate de articolele respective, cele neconstitutionale", a spus Ioan Cupsa.

Senatorii au avut termen pana joi, ora 15:00, sa depuna amendamente la Legile Justitiei.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti cele trei legi ale Justitiei, dupa ce au fost modificate de Comisia Iordache in urma deciziilor Curtii Constitutionale. Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii ICCJ si corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004. PNL a anuntat ca va contesta legile la Curtea Constitutionala.

Citeste si Trecute printr-un vot maraton de Camera Deputatilor, Legile Justitiei ar putea fi votate chiar luni in Senat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#legile justitiei comisia Iordache, #Legile Justitiei vot Senat , #Senat