Ministrul Justitiei: Veste proasta - OUG privind interceptarile a trecut tacit de Senat. Exista si o veste buna

Vineri, 06 Mai 2016, ora 22:50
5180 citiri
Ministrul Justitiei: Veste proasta - OUG privind interceptarile a trecut tacit de Senat. Exista si o veste buna
Foto: Facebook/Raluca Pruna

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, s-a aratat vineri nemultumit de faptul ca OUG privind interceptarile a trecut tacit de Senat, printr-o procedura discutabila, pentru ca nu a fost cvorum, insa spune ca la Camera Deputatilor, care este for decizional, va avea loc o dezbatere pe acest subiect, la care vor putea participa Guvernul, societatea civila si toti cei interesati.

"Ordonanta adoptata de Guvern a fost pusa pe masa Senatului. Este adevarat ca a primit un raport negativ de la Comisia juridica, a primit insa unanimitatea votului in Comisia pentru drepturile omului din acelasi Senat si a trecut de Senat, e adevarat printr-o procedura discutabila, pentru ca nu a fost cvorum. Nu a fost cvorum si a trecut tacit, asta este vestea proasta.

Vestea buna este ca la Camera Deputatilor - camera decizionala - eu sunt convinsa ca acolo va avea loc o dezbatere la care si Guvernul si societatea civila si toata lumea interesata vor putea participa si mai sper ca, intr-o tara in care controlul asupra serviciilor de informatii, oricare ar fi el, ca nu avem numai SRI, avem si SIE, se face la Parlament, eu sper ca aceste comisii de control sa functioneze cu adevarat", a afirmat Raluca Pruna, la Forumul Eurosfat.

Cum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR: Varianta finala a OUG privind interceptarile

Ea a spus ca Guvernul a incercat o solutie tranzitorie in aceasta privinta, iar societatea trebuie sa o dezbata "fara patima".

"Rolul SRI ca avizator sau ca scriitor de proiect legislativ este zero"

"Noi am spus ca urmeaza o dezbatere publica si eu astept ca aceasta sa se faca de Parlament, care are deja ordonanta pe masa, dar si Guvernul va face asta. (...)

Vreau sa fac o precizare referitor la pretinsul rol de avizator sau de laboratorul de norme al Serviciului Roman de Informatii si vreau sa asigur pe toata lumea din aceasta sala ca rolul SRI ca avizator sau ca scriitor, daca pot sa spun asa, de proiect legislativ este zero. Proiectul legislativ s-a scris la Ministerul Justitiei si am urmat o procedura de avizare care este procedura de avizare legala in aceasta tara si care nu include Serviciul Roman de Informatii", a adaugat Pruna.

Ea a mentionat exemplul platformei de interceptari din Franta, aratand ca aceasta tara a discutat 4 ani si si-a dat un termen de 10 ani pentru crearea ei, iar costurile au fost de un miliard de euro.

"Eu nu pot anticipa acum ce anume va decide Romania, eu sper sa nu dureze patru ani pana ne vom decide cum procedam. Dar vreau sa fiu si realista. Cred ca Romania nu poate sa faca de pe o zi pe alta ceea ce Franta a dezbatut timp de 4 ani ce trebuie sa faca si si-a dat 10 ani sa faca cu adevarat. Deci dezbaterea va fi deschisa, Ordonanta va fi acceptata, respinsa sau acceptata ca atare, modificata.

In orice caz, eu sper ca in Camera decizionala si societatea civila sa se implice intr-un mod fara patima, acordandu-si timp, si trebuie sa facem alegerea de societate si alegerea de societate este avand acest sistem pe care, ca cetatean si ca ministru, constat ca este la SRI. Nu spun ca e bine sau rau, eu doar constat. Si sa vada: vrea Romania sa faca un sistem paralel, vrea sa faca unul, vrea sa faca trei.

Exista si un sistem la politie. Vrem sa-l imbunatatim pe cel de la politie, sa-l upgradam, vrem sa facem un al treilea sistem comun la Parchete, vrem sa facem trei sisteme la Parchete, unul la parchet, unul la DNA, altul la Ministerul Public.

Toate aceste optiuni sunt optiuni de societate deschisa si de aia Guvernul a spus ca este necesara o dezbatere si trebuie sa vedem inca o data daca avem banii. Trebuie sa avem principiul, sa ne hotaram unde vrem sa punem aceasta infrastructura, sa vedem daca avem banii si unde, cum si cat de mare sa o facem", a mai spus Pruna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Raluca Pruna OUG interceptari, #OUG interceptari trecut tacit senat, #OUG interceptari Camera Deputatilor dezbatere , #Senat