O inacceptabila sfidare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Iunie 2014, ora 07:32
10111 citiri
O inacceptabila sfidare (Opinii)

Unul dintre motivele pentru care Romania este o tara mai degraba disfunctionala, care inainteaza, vorba lui Sorin Ionita, precum caruta cu roti patrate, este faptul ca relatiile institutionale sunt cvasi-inexistente si, de aici, respectul pentru institutii si intre institutii este la cote foarte scazute.

Iar un exemplu elocvent este neinvitarea presedintelui Romaniei la sedinta solemna in care vor fi aniversati 150 de ani de activitate a Senatului.

Am auzit tot felul de argumente: cum a incercat Traian Basescu sa desfiinteze Senatul si sa reduca numarul de parlamentari, ceea ce, nu-i asa, ar reprezenta un gest dusmanos la adresa Parlamentului, cum au votat impotriva lui la referendum peste 7,4 milioane de oameni ceea ce i-ar pune la indoiala legitimitatea, cum a rezistat Calin Popescu Tariceanu ca la Rovine vreme de aproape 4 ani impotriva presedintelui si altele asemenea.

Nici macar nu conteaza daca sunt adevarate sau nu. Nici macar nu e cazul sa li se raspunda. Nu au legatura cu aceasta situatie. Sunt din alt film.

In acest caz, nu este vorba despre persoana lui Traian Basescu. Vorbim despre presedintele Romaniei si este absolut inadmisibil ca presedintele Romaniei sa fie exclus de la o asemenea aniversare, unde sunt prezenti, cum e si normal, toti fostii sefi de stat ai Romanei, inca in viata.

Nu conteaza cum il cheama pe presedinte, Basescu, Popescu, Georgescu sau mai stiu eu cum. Nu conteaza persoana, nu despre ea vorbim. Vorbim despre institutia presedintiei. Vorbim despre demnitarul, indiferent de numele lui, ales prin votul majoritatii romanilor si care nu a fost demis in mod legal in 2012. Vorbim despre un simbol al statului roman, indiferent cum se numeste el.

Dupa cum aceasta nu este sarbatoarea lui Calin Popescu Tariceanu. Nu e ziua lui de nastere, de nume sau nunta lui, la care sa invite pe cine vrea el, dupa propriile simpatii si adversitati. Aceasta este o sarbatoare a statului roman pentru ca Senatul Romaniei nu este sufrageria familiei Tariceanu sau firma lui C.P.Tariceanu, ci o institutie a statului roman.

Si de la aniversarea Senatului Romaniei, avand ca subiect o institutie a statului roman, nu poate lipsi reprezentantul unei alte institutii esentiale a statului roman. Aceasta este o regula a democratiei, un protocol a carui simbolistica spune totul despre nivelul de civilizatie politica al statului respectiv. Nu este sfidat un om. Sunt sfidate o institutie si un principiu democratic.

Cred ca intelegerea situatiei penibile si complet nefiresti este unul dintre motivele pentru care restul conducerii Senatului a facut pasul inapoi si i-a dat presedintelui acestei camere exclusivitatea deciziei, sa si-o asume singur. Si CPT si-o asuma. Pare de altfel dipus sa-si asume orice ii cere PSD.

Dupa cum pot intelege care este miza acestui scandal: Traian Basescu trebuie provocat sa revina in scena si, daca nu revine, macar aversiunea fata de el trebuie tinuta vie pentru a mai da putin combustibil motorului deja cam obosit al antibasismului.

De ce face Calin Popescu Tariceanu orice pentru a fi in gratiile lui Victor Ponta, inclusiv lucruri cu care PSD nu vrea sa se asocieze iar nu e greu de inteles. Ce alta sansa are? Ce i-a mai ramas dupa lungul sir de erori care l-au adus intr-o situatie fara iesire? Depinde de bunavointa PSD caruia in afara de prestatii de acest tip nu stiu ce ii mai poate oferi ca nu dau chiar buluc liberalii sa il urmeze.

Dar simplul fapt ca motivatia unor actiuni nu e greu de deslusit nu o face acceptabila. Si nu o facea acceptabila nici pe vremea cand Traian Basescu intra in derapaje, mai mult de limbaj, impotriva altor institutii ale statului.

De-abia cand politica din Romania va reusi sa separe clar aspectele institutionale de ringul electoral vom putea vorbi despre o clasa politica matura, profesionista si demna de respect.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu senat Tariceanu, #Traian Basescu aniversare Senat , #Senat