Ziare.com

Omorul, violul, traficul de persoane si furtul nu vor fi gratiate - a decis Comisia juridica a Senatului

Miercuri, 03 Mai 2017, ora 19:02

   

Omorul, violul, traficul de persoane si furtul nu vor fi gratiate - a decis Comisia juridica a Senatului
Comisia juridica a Senatului a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, o serie de exceptii la faptele penale care urmeaza sa fie gratiate. Printre acestea se numara omorul, violul, traficul de persoane, furtul si infractiunile comise cu violenta.

Potrivit dezbaterilor din comisia juridica, o serie de infractiuni prevazute atat de noul, cat si de vechiul Cod Penal, urmeza sa fie exceptate de la gratiere.

Dezbaterile asupra proiectului de lege a gratierii vor fi reluate joi dimineata la ora 10:00 de catre comisia juridica, urmand ca senatorii juristi sa decida daca infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese vor fi sau nu gratiate.

Citeste mai multe despre:


In schimb, persoanele condamnate la inchisoare cu executare pentru infractiunile prevazute la articolele 188 - 192 nu vor fi eliberate din penitenciare. Articolele respective incrimineaza infractiunile contra vietii, precum omorul, omorul calificat, uciderea la cererea victimei, determinarea sau inlesnirea sinuciderii si uciderea din culpa.

De asemenea, infractiunile contra integritatii corporale sau sanatatii, prevazute la articolele 193 - 198 ale noului Cod Penal, sunt exceptate de la gratiere. Acestea sunt: lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamrile cauzatoare de moarte, vatamarea corporala din culpa, relele tratamente aplicate minorului si incaierarea.

Infractiunile savarsite asupra unui membru de familie, precum violenta in familie si uciderea ori vatamarea nou-nascutului, prevazute la articolele 199 si 200 ale noului Cod Penal, sunt si ele exceptate de la a fi gratiate.

Nici agresiunile asupra fatului, precum intreruperea ilegala a cursului sarcinii si vatamarea fatului, incriminate de articolele 201 si 202, sau lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in primejdie si impiedicarea ajutorului - art. 203 si 204 - nu beneficiaza de gratiere.

Infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal, prevazuta la articolul 205, santajul, hartuirea, sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, supunerea la munca fortata sau obligatorie, proxenetismul, exploatarea cersetoriei, folosirea unui minor in scop de cersetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate si folosirea prostitutiei infantile - articolele 207 - 216 indice 1 - sunt, de asemenea, exceptate de la a fi gratiate.

Infractiunile contra libertatii si integritatii sexuale, precum violul, agresiunea sexuala, actul sexual cu un minor, coruperea sexuala a minorilor, racolarea minorilor in scopuri sexuale, hartuirea sexuala - incriminate de articolele 218 - 223 ale noului Cod Penal - sunt si ele exceptate de la gratiere.

De asemenea, violarea de domiciliu savarsita de o persoana inarmata, in timpul notii ori prin folosire de calitati mincinoase, incriminata de articolul 224 alin. (2), nu va fi gratiata.

Nici violarea vietii private (art. 226) sau furtul calificat savarsit asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural, savarsit prin violare de domiciliu sau de o persoana inarmata, precum si furtul calificat de titei, componente de sisteme de irigatii, retele electrice etc. (art. 229, alin. 2 si 3), nu sunt infractiuni care sa beneficieze de gratiere.

In aceeasi situatie sunt si faptele incriminate de articolele 233 - 236 ale noului Cod Penal, precum talharia, talharia calificata, pirateria si talharia sau pirateria urmata de moartea victimei, dar si cele prevazute de articolele 238 si 239 - abuzul de incredere si abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor.

Infractiunea de exploatare patrimoniala a unei persoane vulnerabile, prevazuta la articolul 247, cele de distrugere a unui inscris sub semnatura privata sau distrugerea unui bun prin incendiere ori explozie (art. 253, alin. 2-4) si cele de distrugere calificata (art. 254), tulburarea de posesie (art. 256), ultrajul (art. 257), de asemenea, nu beneficiaza de gratiere.

Exceptii de la lege sunt si infractiunile precum traficul de migranti (art. 263), facilitarea sederii ilegale in Romania (art. 264), inducerea in eroare a organelor judiciare (art. 268), favorizarea faptuitorului (art. 269), influentarea declaratiilor (art. 272), marturia mincinoasa (art. 273), razbunarea pentru ajutorul dat justitiei (art. 274), sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri (art. 275), compromiterea intereselor justitiei (art. 277), ultrajul judiciar (art. 279), cercetarea abuziva (art. 280), supunerea la rele tratamente (art. 281), tortura (art. 282), represiunea nedreapta (art. 283), evadarea (art. 285), inlesnirea evadarii (art. 286) si neexecutarea sanctiunilor penale (art. 288).

Toate infractiunile din noul Cod Penal exceptate de la a fi gratiate au fost corelate cu infractiunile identice sau similare din vechiul Cod Penal.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre exceptii legea gratierii
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1866 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

DAR...

...gratiaza corrruptia!.
Aia-i durea tare.
Nu gratiaza furtul,de gaini si maruntis.Gratiaza corrrruptia care-i furt calificat si grav,care aduce prejudicii materiale si morale GRAVE.
REZISTATI!.

 

Lege cu dedicatie.

Pana la urma se vor gratia numai coruptii.

 

Dr.

Trecusi de partea "lor"?.
Bate-te peste gura.
N-o lua in serios!!!

Asa asa, si cu asasinii in serie ce faceti?

Ati uitat sa-i exceptati de la gratiere!
A dreacu comisie juridica parlamentara, vrea sa gratieze exact baza imbogatirii ilicite a shparlamentarilor!
Pai daca nici ei nu lupta sa se albeasca si sa fure nestingheriti,cine vreti sa lupte? Doar d-asta au ajuns la putere!

 

...nu vor fi gratiate...

Nu am inteles unde este incadrata spaga . Cred ca spaga se poate incadra intre furtul calificat si talharia calificata . Am folosit de doua ori cuvantul calificat pentru ca trebuie sa ai ceva scoala ca sa furi cateva milioane prin spaga . Nu este foarte clar ce se intampla cu " cine fura azi un ou si maine il mananca " de foame , este furt calificat sau nu ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor