Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Persoanele cu handicap nu mai au dreptul la o locuinta de la stat, daca au avut una

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 20:10
4000 citiri
Persoanele cu handicap nu mai au dreptul la o locuinta de la stat, daca au avut una
Foto:Universul Dambovitean

Senatorii au respins luni propunerea legislativa care prevedea includerea persoanelor cu handicap in cadrul categoriilor de persoane care pot solicita o locuinta sociala de la stat chiar daca au detinut una si au instrainat-o inainte de declararea unui handicap.

Propunerea de lege a fost initiata de senatorul UDMR Cseke Atilla si presupunea modificarea articolului 20 al Legii nr- 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Initiativa fost respinsa de plenul Senatului cu 21 de voturi "pentru" si 34 de voturi "impotriva".

In propunerea de lege, initiatorul sustine faptul ca se doreste crearea unui cadrul legal necesar pentru asigurarea unei locuinte sociale persoanelor cu handicap fizic, "aflate intr-o situatie speciala", iar acestea "sa fie sprijinite in sporirea nivelului de independenta de zi cu zi si in executarea drepturilor lor".

"In prezent, in vederea asigurarii accesului persoanelor cu handicap la obtinerea unei locuinte, autoritatile publice au obligatia sa ia masuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate pentru inchirierea, la nivelurile inferioare, a locuintelor care apartin domeniului public ori unitatilor administrativ-teritoriale. (...) Solutia legislativa propusa are drept scop reglementarea situatiilor de exceptie. Exista cazuri in care o persoana, inainte de a interveni starea de handicap, sa fi detinut o locuinta proprietate personala, pe care ulterior sa o fi instrainat, neputand prevedea cauza si momentul in care va surveni starea de handicap. In prezent, aceasta se gaseste in situatia de persoana fara locuinta, avand nevoie de repartizarea unei locuinte sociale si asigurarea conditiilor minime necesare de locuit", mai arata senatorul in expunerea de motive.

Articolul de lege prevede ca persoanele cu handicap sa beneficieze de acordarea unei camere de locuit, dar si de scutirea de la plata chiriei pentru suprafetele locative cu destinatie de locuinte detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale ale acestuia si care sunt folosite de aceste persoane.

Senatul este prima Camera sesizata, iar deputatii vor lua hotararea finala pentru aceasta propunere legislativa.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#senat lege locuinta handicap, #persoane handicap locuinta stat , #Senat