Revista presei: Valtoarea de la Senat si prabusirea din Europa

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 07:25
2721 citiri
Revista presei: Valtoarea de la Senat si prabusirea din Europa

Puterea si Opozitia isi disputa sefia Senatului, iar ciondanelile politice autohtone tin prima pagina a ziarelor de luni, alaturi de prabusirea zonei euro, care conform presei straine, pare sa fie iminenta.

UDMR negociaza dur in Coalitie postul de presedinte al Senatului, vacant in urma revocarii lui Mircea Geoana, mare perdant al PSD, arata "Romania Libera".

Fostul ministru al Sanatatii, Attila Cseke, ar avea cele mai bune sanse sa fie sustinut de UDMR pentru postul de sef al Senatului, insa PDL se opune variantei ca un membru al Uniunii sa devina al doilea om in stat, conform "Evenimentul Zilei".

Intre timp, pe plan extern, mesajele care vin de la autoritati par din ce in ce mai ingrijoratoare: Marea Britanie a ordonat ambasadelor sa fie pregatite pentru momentul in care euro s-ar prabusi si ar urma revolte violente, conform "Adevarul".

Chiar daca Romania nu a intrat in zona euro, aceasta nu este imuna la turbulentele din economia mondiala. Un investitor in piata din Romania, Tnuva, se pregateste sa plece, scrie "Jurnalul National".

Pe de alta parte, daca autoritatile din Capitala nu suplimenteaza bugetele pentru RADET si RATB, am putea plati mai mult pentru caldura si transport, conform "Puterea".

Romania Libera: Pentru cine se pregateste sefia Senatului

Situatia privind sefia Senatului ar urma sa se transeze luni dimineata, la sedinta Coalitiei.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, sustinea varianta unui candidat propriu al Uniunii pentru acest post, insa Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, a declarat ca varianta ca postul sa mearga la UDMR este "exclusa". Pe de alta parte, cei de la UNPR vor la randul lor un candidat propriu, in persoana lui Cristian Diaconescu.

In timp ce Puterea si Opozitia se grabesc cu numirea unui nou sef al Senatului, Mircea Geoana cere amanarea deciziei pana dupa 7 decembrie, cand Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra revocarii sale, arata Romania Libera.

Evenimentul Zilei: Cu ce merge UDMR la coalite - Cseke Attila, printre cei considerati buni de sef peste Senat

UDMR isi vinde scump voturile atunci cand PDL cauta sa castige ceva, iar liderii maghiarilor spun ca au trei variante pentru sefia Senatului: Marko Bela, Gyorgy Frunda si Cseke Attila.

"Sunt persoane cunoscute, au apitudini si cunostinte administrative de conducere unui segment important al statului de drept", a declarat deputatul UDMR Marton Arpad.

Dintre acestia, cel mai potrivit pentru nominalizare este considerat fostul ministru al Sanatatii, deoarece este apreciat atat de colegi, cat si de partenerii de guvernare, conform Evenimentul Zilei.

Adevarul: Pregatiti-va de revolte in cazul in care euro se va prabusi

Si in timp ce politicienii nostri se bat pe un fotoliu, zona euro se clatina din temelii, iar ambasadele Marii Britanii sunt avertizate sa se pregateasca pentru violente fara precedent.

Marea Britanie a ordonat ambasadelor sa fie pregatite sa ajute expatii britanici din statele Eurozonei pentru momentul in care euro s-ar prabusi si ar urma revolte violente, ca in Grecia si Italia. E doar o chestiune de timp pana cand se va intampla, a declarat un inalt oficial pentru "The Telegraph".

Ambasadele trebuie sa fie pregatite sa evacueze expatii britanici, dar si sa ii ajute financiar, in cazul in care, ca urmare a unui colaps financiar al statului unde se afla, acestia nu ar mai avea acces la propriile conturi, informeaza Adevarul.

Jurnalul National: Tnuva, aproape de a pleca din Romania

Si afacerile din Romania sunt afectate de criza economica, in ciuda faptului ca tara noastra nu este in zona euro. Tnuva Food Industries se alatura investitorilor care iau in considerare inchiderea operatiunilor din Romania.

Firma a investit 60 de milioane de euro in Romania, insa in prezent opereaza cu pierderi mari, scrie ziarul israelian Globes care citeaza surse apropiate companiei. Daca Tnuva nu va putea vinde afacerea, o va inchide, mai scrie sursa citata, potrivit Jurnalul National.

Puterea: Biletele RATB si caldura, mai scumpe

Insa Romania are de pierdut nu numai din cauza crizei economice, ci si din pricina cheltuielilor bugetare excesive. PDL il acuza pe Sorin Oprescu de irosirea banului public, ce ar putea duce la scumpirea biletelor de transport in comun si a caldurii.

Consilierii generali ai PDL vor solicita in sedinta de consiliu a CGMB suplimentarea bugetelor pentru RADET si RATB cu aproape 37 de milioane de lei.

Viceprimarul Mircea Raicu a sustinut ca primarul general Sorin Oprescu este vinovat de o executie bugetara "dezastruoasa", iar presedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti, democrat-liberalul Calin Murg, l-a acuzat pe Sorin Oprescu de "sifonarea banilor", scrie Puterea.

L.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presedinte Senat, #Geoana functie Senat, #presedinte Senat UDMR , #Senat