Legea ANI a trecut de Senat (Video)

Marti, 24 August 2010, ora 17:22
5116 citiri
Legea ANI a trecut de Senat (Video)

Legea ANI a fost votata, marti, de plenul Senatului, for decizional. 78 de senatori au votat pentru, niciunul nu a votat impotriva, iar unul s-a abtinut. Asa cum anuntase, PSD a asigurat cvorumul, dar s-a abtinut de la vot.

Senatorii s-au intrunit, marti, intr-o sesiune extraordinara solicitata de presedintele Traian Basescu in vederea modificarii rapide a Legii ANI, declarata neconstitutionala de CCR. Folosindu-se de acest prilej, Opozitia a completat ordinea de zi cu alte puncte, printre care si controversata majorare a TVA de la 19% la 24% decisa de Guvern prin Ordonanta de Urgenta.

Va trece sau nu legea ANI de votul Senatului?

Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat luni, la finalul sedintei Biroului Permanent National, ca social-democratii vor asigura cvorumul necesar votarii Legii ANI, marti in Senat, si ca vor vota, alaturi de liberali, pentru respingerea OUG care a majorat TVA la 25%, cerand revenirea acestuia la 19%.

Ponta: Votam impreuna cu PNL pentru revenirea TVA la 19 %

Ziare.com v-a prezentat minut cu minut principalele momente ale zilei la Senat:

17:25 - Raportul comisiei cu amendamentele admise privind Ordonanta care prevedea majorarea TVA a fost respins cu 61 impotriva, 52 pentru si o abtinere. Prin urmare, legea de majorare a TVA la 24% a trecut de Senat in forma propusa de Guvern, fiind votata cu 64 de voturi pentru, 50 impotriva si nicio abtinere. Legea privind majorarea TVA merge la Camera Deputatilor, care este decizionala.

17:22 - Legea ANI a fost votata de plenul senatului. 78 de senatori au votat pentru, unul impotriva si unul s-a abtinut. PSD s-a abtinut de la vot.

15:00 - Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a sustinut in fata senatorilor ca Ordonanta de Urgenta privind majorarea TVA la 24% trebuie votata in forma in care este, fara amendamente. "Stim bine ca amendamentele de genul reducerii TVA la alimente sunt inutile, pentru ca TVA nu se va reduce niciodata", a declarat el.

14:20 - Premierul Emil Boc le-a solicitat senatorilor sa aprobe OUG privind majorarea TVA de la 19% la 24% in forma elaborata de Guvern, aratand ca decizia, desi nepopulara si dura, va avea ca efect o economie ce poate fi sustinuta, cu salarii si pensii platite la timp.

13:20 - Senatorii au respins cu 43 de voturi "impotriva", 6 abtineri si 46 de voturi "pentru" amendamentul depus de senatorii UNPR la Legea ANI si admis anterior de comisii prin care se elimina prevederea prin care liderii sindicali erau obligati sa-si declare averile si interesele.

13:00 - Catalin Predoiu ii da replica senatorului Georgica Severin: "Eu, spre dosebire de alte persoane, nu imi dau demisia atunci cand intalnesc momente dificile".

"Mai bine imi dau demisia dintr-un partid decat sa ma autosuspend dintr-unul ca sa fac titiromba din Guvern in Guvern", i-a replicat Severin lui Predoiu, referindu-se la modul in care acesta a plecat din PNL.

12:55 - Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu i-a cerut premierului Emil Boc sa demisioneze in cazul in care Legea ANI va fi adoptata marti, iar ulterior va fi declarata neconstitutionala de Curte.

12:28 - Mircea Geoana: "Dupa votul de astazi cu privire la Legea ANI, in calitate de presedinte al Senatului voi transmite o solicitare presedintelui CNI pentru prezentarea unui raport de activitate pe perioada 2007-2009 in conditiile in care acest raport, prevazut in lege, nu a fost transmis".

11:57 - Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, anunta de la tribuna Parlamentului ca liberalii vor vota in favoarea legii ANI, precizand ca votul este "eminamente politic" si ca ei nu doresc sa fie acuzati de "ilustre voci" aflate "la cel mai inalt nivel" ca atenteaza la siguranta Romaniei.

11:50 - Proaspat independent, fostul pedelist Gheorghe Severin i-a cerut ministrului de Justitie, Catalin Predoiu, prezent in sala, sa isi ia angajamentul ca daca aceasta lege va cadea din nou la CCR isi va da demisia din functie, aceasta fiind conditia cu care el va vota astazi legea ANI.

11:48 - Senatorul PSD Ioan Chelaru anunta ca social-democratii asigura cvorumul, dar nu voteaza legea pentru ca o considera neconstitutionala.

11:35 - Premierul Emil Boc le-a cerut senatorilor, de la tribuna Parlamentului, sa voteze legea ANI in forma iesita de la Camera Deputatilor, care raspunde unei duble exigente, atat Curtii Constitutionale cat si angajamentelor asumate de Romania la aderarea in UE. "ANI este o datorie si o obligatie a clasei politice fata de romani(...)Sper ca gestul si votul dumneavoastra va confirma ca in Romania clasa politica doreste transparenta declararii averilor", a spus Emil Boc.

11:28 Presedintele Senatului, Mircea Geoana, cel care conduce sedinta, a anuntat ca s-a decis ca primul punct pe ordinea de zi sa fie proiectul de lege privind ANI, urmat de ordonantele de natura fiscala, modificarea legii CCR si descentralizarea sistemului sanitar. De asemenea, liderii de grup au decis sa fie dezbatute toate punctele de pe ordinea de zi, iar voturile pe fiecare proiect de lege sa se dea abia la finalul zilei, de teama ca anumite proiecte de lege sa nu ramana fara cvorum. Ordinea de zi a obtinut 82 de voturi pentru, 6 impotriva si 2 abtineri, iar dezbaterile au inceput.

11:15 - Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca liberalii au luat decizia politica de a vota in favoarea Legii ANI, chiar daca au rezerve cu privire la constitutionalitatea unor prevederi ale actului normativ.

11:08 - Sedinta a inceput cu o pauza prelungita de consultari. Liberalii doresc ca pe ordinea de zi la primele doua puncte sa fie trecute dezbaterile pe proiectele privind OUG privind majorarea TVA si finantele publice, urmand ca abia apoi sa se voteze Legea ANI.

10:50 - Aflat la Targu Mures, Gyorgy Frunda afirma ca legea ANI este un mijloc prin care functionarii publici vor putea fi santajati politic si manipulati. In plus, el a reafirmat ideea ca atata timp cat va fi presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului va apara cetateanul roman impotriva abuzurilor statului de aceea nu va vota legea ANI in aceasta forma.

Frunda, despre legea ANI: Este un mijloc de santaj politic

10:45 - Senatorul Georgica Severin anunta in plen ca demisioneaza din PD-L si ramane senator independent, "fara legatura cu grupul independentilor", constituit sub UNPR.

10:30 - Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca principalul obiectiv al PSD este readucerea TVA la 19%, de la 24%, nu Legea ANI, care este "proasta si neconstitutionala". Prin urmare, PSD va asigura cvorumul, dar nu va vota legea ANI.

10:22 - "Este o lege a Romaniei, fiecare parlamentar va trebui, in raport cu propriul electorat, sa arate votul, daca sustine sau nu transparenta averilor(...) Ziua de azi da posibilitatea ca senatorii sa dea socoteala celor care i-au ales. Daca unii se vor ascunde in spatele usilor, oamenii trebuie sa stie", a declarat premierul Emil Boc inainte de inceperea sedintei de plen a Senatului.

10:20 - Senatorul Georgica Severin declara la Realitatea TV ca va vota legea ANI numai dupa ce ii va cere ministrului Justitiei in plen sa se angajeze ca, daca si aceasta versiune a legii ANI va fi declarata ulterior neconstitutionala isi va da demisia din fruntea Ministerului Justitiei.

10:02 - Pentru ca Legea ANI sa fie adoptata este nevoie 69 de voturi. Parlamentarii Puterii au impreuna 71 de voturi, dar senatorul democrat-liberal Georgica Severin este de asteptat sa isi anunte marti demisia din partid si sa treaca in opozitie, iar senatorul UDMR Gyorgy Frunda a anuntat ca nu participa la vot, in semn de protest fata de forma actuala a legii care, in opinia sa, este neconstitutionala.

10:01 - Premierul Emil Boc si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sunt prezenti la Senat unde se intalnesc cu senatorii PD-L.

10:00 - A inceput sedinta Biroului Permanent al Senatului.

Legea ANI a dat peste cap Raportul pe Justitie

Ingrijorat de Raportul de monitorizare pe Justitie, presedintele Traian Basescu a decis, pe 20 iulie, sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara pentru a modifica legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce pe 15 iulie CCR declara legea ANI neconstitutionala.

Basescu se vede obligat sa apere tara in raport cu CE

Legea a trecut saptamana trecuta de Camera Deputatilor, unde a fost pusa de acord cu cerintele deciziei Curtii Constitutionale.

Camera Deputatilor a aprobat Legea ANI

Modificarile au fost acceptate apoi si de Comisia Juridica din Senat, care a respins insa amendamentul potrivit caruia liderii de sindicat ar trebui sa depuna declaratii de avere.

Comisia Juridica de la Senat adopta o forma modificata a Legii ANI

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#legea ANI Senat, #sesiune extraordinara Senat , #Senat
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Poza Iogica
Iogica
rank 5
Cine nu voteaza ANI inseamna ca are ceva de ascuns, senatorilor fiindu-le asigurate locurile in Senat prin mita, acestia avand obligatia de a veghea asupra legilor care sa nu aduca prejudicii mafiei politice si nu numai.