Senatorii au aprobat lista CSM (Video)

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 11:46
3242 citiri
Senatorii au aprobat lista CSM (Video)
Foto:intactnews.ro

Senatul Romaniei a aprobat prin vot lista cu cei 11 membri componenti pentru noul Consiliului Superior al Magistraturii.

Senatorii au dat 64 de voturi in favoarea listei si 60 impotriva, in cadrul unui vot secret, cu bile.

Ei luasera inainte o pauza de consultari inainte de validarea listei membrilor CSM, dupa ce Opozitia si Puterea s-au contrat asupra manierei de vot, PD-L solicitand ca votul sa fie dat fie deschis, fie cu bile, iar Opozitia ca acesta sa fie electronic.

Disputele au inceput dupa ce liderul senatorilor PD-L, Cristian Radulescu, a propus ca validarea sa fie pe lista, cum a dorit Opozitia, insa "partial", in sensul votarii in bloc a opt dintre cei 11 membri propusi, asupra carora nu planeaza "incertitudini", iar restul de trei, care ar urma sa intre in al doilea mandat la CSM, sa fie validati ulterior. "Daca aceasta propunere nu va fi acceptata, pozitia noastra este sa nu validam prin votul nostru lista".

Opozitia, inclusiv presedintele Senatului, Mircea Geoana, s-au aratat impotriva propunerii.

"A intra si a cioparti lista pe considerente politice, nu sunt de acord", a spus Geoana.

Plenul Senatului a hotarat, in cele din urma, ca votul asupra listei membrilor CSM sa fie dat prin vot secret, cu bile.

Presedintele Traian Basescu a transmis marti o scrisoare Partidului Social-Democrat si Partidului Conservator, in care le cere sa ia o decizie cu privire la avizul dat pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

n urma scrutinului pentru alegerile CSM din 1 noiembrie, au fost alesi candidati din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie: judecator Lidia Barbulescu - 69 voturi, iar judecator Mircea Bucurel Aron - 62 voturi. Judecatorii alesi din partea curtilor de apel sunt: judecator Dan Lupascu - 461 voturi; judecator Alexandru Serban - 383 voturi; judecator Nicolae Horatius Dumbrava - 313 voturi, iar din partea tribunalelor: judecator Adrian Toni Neacsu - 331 voturi.

Din partea judecatoriilor au fost alesi, dupa al doilea tur de scrutin din 5 noiembrie, Marius Tudose Badea de la Judecatoria sectorului 3 Bucuresti - 1.144 voturi si Cristi Vasilica Danilet de la Judecatoria Oradea - 941. Din primul tur, a fost ales din partea parchetelor de pe langa curtile de apel procurorul George Balan - 90 voturi; din partea parchetelor de pe langa tribunale procurorul Oana Schmidt Haineala - 153, iar din partea parchetelor de pe langa judecatorii procuror Dan Nicolae Chiujdea - 607 voturi.

Urmare a contestatiei judecatoarei Dana Garbovan, de la Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Bucuresti a decis, in 3 decembrie, sa anuleze Hotararile nr. 1/06.08.2010 (in parte) si nr. 2/24.08.2010 ale Comitetului Electoral Central al Curtii de Apel Bucuresti si a obligat Curtea de Apel Bucuresti sa emita o noua hotarare prin care "sa modifice Hotararea nr. 1/06.08.2010 in sensul respingerii candidaturii judecatorului Dan Lupascu, pentru alegerea in functia de membru al CSM". Sentinta poate fi atacata cu recurs.

Seful statului declara, in urma cu o saptamana, ca exista judecatori care au considerat ca pot avea doua mandate la CSM, "ceea ce pune sub semnul intrebarii si legitimitatea CSM si credibilitatea acestei institutii".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#vot senat csm, #lista csm validare , #Senat