Senatorii, in sesiune ordinara: Codul fiscal si legea salarizarii, prioritati legislative

Duminica, 30 August 2015, ora 16:33
2303 citiri
Senatorii, in sesiune ordinara: Codul fiscal si legea salarizarii, prioritati legislative
Foto: Ziare.com

Senatul se reuneste, marti, in cea de a doua sesiune ordinara a acestui an.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a convocat Biroul permanent pentru ora 14:00, urmand ca de la 15:00 grupurile parlamentare sa se intruneasca intr-o sedinta. Senatorii se vor reuni, incepand cu ora 16:00, in prima sedinta de plen a sesiunii ordinare de toamna a Camerei Superioare a Parlamentului.

Regulamentul Senatului prevede obligativitatea ca, la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, grupurile parlamentare sa isi anunte in plen conducerea, formata dintr-un lider, un numar de doi pana la patru vicelideri, in functie de caz, si un secretar. O modificare in componenta conducerii grupurilor senatoriale ar putea fi inregistrata la PSD, prin demisia lui Ilie Sarbu din functia de lider de grup.

Reuniune a senatorilor PSD, in prezenta lui Dragnea. Variante pentru nou lider: Fifor, Andronescu, Nicolae

De asemenea, la inceputul fiecarei sesiuni ordinare este prezentata si noua componenta a Biroului permanent. Propunerile nominale pentru functiile de vicepresedinte, secretar si chestor repartizate se anunta plenului Senatului de catre liderii grupurilor parlamentare, lista candidatilor propusi fiind supusa in intregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aproba cu votul majoritatii senatorilor prezenti.

In prezent, Biroul permanent al Senatului este format din presedinte - Calin Popescu-Tariceanu (LC) ; patru vicepresedinti - Ioan Chelaru (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Teodor Atanasiu (PNL), Vasile Nistor (LC) ; patru secretari - Ion Rotaru (PSD), Ion Simeon Purec (PSD), Oprea Mario Ovidiu (PNL), Alexandru Peres (PNL) ; si patru chestori - Nicolae Moga (PSD), Florin Constantinescu (PSD), Cristian Petru Bodea (PNL) si Verestoy Attila (UDMR).

In plan legislativ, in aceasta sesiune ordinara, senatorii vor relua discutiile pe marginea cererii de reexaminare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Senatului cu privire la proiectul Codului fiscal. Parlamentul fusese convocat in sesiune extraordinara, in perioada 24 - 26 august, pentru a discuta solicitarea presedintelui, dar luarea unei decizii a fost amanata, prin acordul partidelor politice parlamentare, pentru sesiunea ordinara. De asemenea, majoritatea si Opozitia au convenit ca unele dintre masurile de relaxare fiscala prevazute de noul Cod sa fie aplicate etapizat.

Cine ii ia locul lui Ilie Sarbu la Senat? Ce spune una dintre variante, Serban Nicolae

In dezbaterea Senatului vor intra, totodata, si Ordonanta Guvernului nr.14/2015 care vizeaza salariile demnitarilor, dar si ordonanta nr. 15/2015 care modifica Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Atentia senatorilor si deputatilor se va orienta, in sesiunea ordinara de toamna, si asupra proiectului de lege privind votul prin corespondenta.

Configuratia Senatului

Din Camera Superioara a Parlamentului fac parte 167 de senatori, insa Mihai-Razvan Ungureanu va trebui, conform prevederilor legale, sa renunte la mandatul de parlamentar dupa preluarea functiei de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Grupul parlamentar cu cea mai mare pondere in Senat este cel al PSD, din care fac parte si reprezentantii UNPR, cuprinzand 79 de membri. Acestora ar urma sa li se alature si senatorul Ilie Nastase (ales in colegiul uninominal 8 din Circumscriptia electorala nr.42), care, in aceasta vara, s-a inscris in UNPR. In urma acestei modificari, grupul senatorial Liberal-Conservator, condus de Dumitru Pelican, va pierde un membru, ajungand sa fie constituit din zece senatori.

Grupul PNL, condus de Ion Popa, numara la inceputul sesiunii ordinare de toamna, potrivit site-ului Senatului, 62 de membri, Mihai-Razvan Ungureanu figurand ca senator. De asemenea, grupul UDMR, condus de catre Marko Bela, este constituit din opt membri, iar sapte parlamentari si-au pastrat statutul de senator fara apartenenta la grupuri.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#senat sesiune ordinara, #Senatori sesiuni ordinara, #Ilie Sarbu PSD , #Senat