Senatorii se intrunesc luni in sedinta extraordinara ca sa majoreze pensiile

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 08:18
3218 citiri
Senatorii se intrunesc luni in sedinta extraordinara ca sa majoreze pensiile
Foto: Arhiva

Senatorii sunt convocati, luni, in sesiune extraordinara, pe ordinea de zi a sedintei de plen aflandu-se proiectul de lege privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii 134/2010 privind Codul de procedura civila, dar si aprobarea unei ordonante de urgenta privind majorarea pensiilor cu 4%.

In ceea ce priveste primul proiect inscris pe ordinea de zi, Senatul va trebui sa analizeze cererea de reexaminare transmisa de presedintele Traian Basescu, care sustine ca "legea trimisa spre promulgare, ce priveste organizarea si functionarea instantelor judecatoresti, este de competenta Camerei Deputatilor, ca prima Camera sesizata, insa, contrar dispozitiilor constitutionale in materie de partajare de competenta a Camerelor, prima Camera sesizata in procedura de dezbatere si adoptare a legii a fost Senatul".

Presedintele sustine ca, in data de 15 octombrie 2012, Senatul a respins propunerea legislativa, "or, in situatia in care succesiunea dezbaterilor s-ar fi desfasurat in ordinea stabilita de Constitutie, legea ar fi trebuit considerata respinsa in baza acestui vot".

"Totodata, in Camera Deputatilor, legea a suferit modificari, in Comisia juridica fiind introduse amendamente care se refera la contenciosul administrativ. Astfel, prin modificarile aduse, Camera Deputatilor a extins obiectul de reglementare al legii, legiferand si in domeniul competentei de solutionare a litigiilor privind actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice locale, judetene sau centrale.

Acest aspect reprezinta o modificare semnificativa a legii, ce nu a fost pusa in dezbaterea Senatului, ca prima Camera sesizata. Procedand in acest mod, Camera Deputatilor a fost singura Camera care a legiferat", mai spune Basescu.

Cererea de reexaminare a lui Basescu, intemeiata

In sedinta din 4 decembrie 2012, senatorii din Comisia juridica au analizat cererea presedintelui Traian Basescu, precizand ca "motivele cererii de reexaminare, formulate de presedinte, sunt intemeiate, membrii Comisiei juridice din Senat propunand eliminarea din cuprinsul legii a prevederilor referitoare la contenciosul administrativ - intrucat Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 intra in competenta decizionala a Senatului".

"Senatul, in mod corect, in conformitate cu prevederile art. 73, alin 3) din Constitutiei si ale art. 88, alin 7) din Regulamentul Senatului, a luat in dezbatere aceasta initiativa in calitate de prima Camera sesizata", se mai arata in raportul intocmit de Comisia juridica din Senat.

Astfel, Comisia juridica a inaintat plenului Senatului un raport de admitere a cererii de reexaminare, impreuna cu legea amendata.

Cum si cand cresc pensiile

In ce priveste cel de-al doilea proiect de lege inscris pe ordinea de zi a plenului Senatului de luni, referitor la aprobarea OUG nr.1/2013 pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, acesta prevede majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, precum si stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei.

"De asemenea, se mai prevede aplicarea indicelui de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut preliminat, corespunzator anului precedent celui in care se deschide dreptul de pensie, si valoarea punctului de pensie in vigoare la data inscrierii la pensie, actualizata cu rata medie anuala a inflatiei pe anii 2010 si 2011", se precizeaza in analiza Consiliului Legislativ.

Potrivit liderului grupului senatorilor PDL, Cristian Radulescu, in ceea ce priveste modificarea Legii 263/2010 trebuie clarificate unele "mici inadvertente existente in legislatie, care nu ar permite sa se aplice, conform angajamentelor, incepand cu data de 1 februarie"

Ambele proiecte ce urmeaza a fi dezbatute in Senat, in calitate de prima Camera sesizata, au un caracter organic.

Dupa votul pe care il vor primi in plenul Senatului, ele vor fi transmise Camerei Deputatilor, care le va discuta marti, in sesiune extraordinara.

Totodata, in sedinta de plen de luni, senatorii vor trebui sa valideze, prin votul majoritatii, un membru in Consiliul Superior al Magistraturii din partea judecatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Senat majorare pensii, #organizare instante judecatoresti Senat , #Senat